Przerobka cros–over na HUB

Mam siec w domu w ktorej są 2 kompy (k.sieciowymi rj–45). Czy moze ktos pomoc mi przerobic kabel tak abym mygl podlączyć pod HUBa.
Planuje go przeciąc w polowie tylko niewiemk jaki kabel z jakim zlutować.
Jezeli ktos morze pomuc to prosze i dziekuje ;)

pozdrawiam

Odpowiedzi: 11

lackyd:
niestety pierwszy raz nie zgodze sie z Toba
lakcyd, nie musisz sie zgadzac. Jesli jednak masz pod reka kawalek skretki, rozetnij otuline i przyjrzyj sie kabelkom. Nie dosc ze pary kabli sa skrecone w rozny sposob, to jeszcze niektore pary sa okrecone wokol pozostalych.
Normy ? Dwie – EIA/TIA 568A i EIA/TIA 568B a uzywa sie w wiekszosci kabli EIA/TIA 568B.

Jak widzisz, crossover to nic innego jak jedna wtyczka zarobiona wg normy EIA/TIA 568A a druga wg normy EIA/TIA 568B
EL NINO
Dodano
05.08.2005 03:01:08
Chyba tylko masochista w ten sposób bawiłby się w zarabianie kabla.
Są gotowe normy jaki kolor z którym w parze idzie i nalezy się do nich stosować.
Pewnie, źe moźna nawet uźyć przewodów takiego samego koloru –jak ktoś wie jak je zarobić – tylko po co i dla kogo?
Seeker
Dodano
04.08.2005 23:52:16
niestety pierwszy raz nie zgodze sie z Toba

Elnino napisał:
Wlasnie ze kolory sa bardzo wazne. Byle jaka kolejnosc moze spowodowac problemy z predkoscia 100Mbit

kolory sa przypisane wg normy i tyle nie wieze ze kolor zielony ma wieksza transmisje danych od czerwonego, wiec aby byl pozadek i aby wykluczyc pomyslke w poloczeniu sugeruje sie aby kolejnosc zyl byla tak zdecydowana wiekszosc opisuje lecz jesli cos pomieszasz np w kablu komp switch jest to kabel 1:1 a wiec jesli ulozysz kable na czerwony zielony itp wbrew przyjetym zasadom bedzie on dzialal pod warunkiem ze druga koncowka bedzie obrobiona w identycznej kolejnosci

dot. ponizszej wypowiedzi Seeker–a

czasem trzeba zrobic kabelek lub posiadasz x metrow kabla teletechnicznego ktory mozna by wykozystac a nie ma on oznaczen zyl jak typowy kabel sieciowy i wowczas wlasnie dobrze jest wiedziec dlaczego tak sie robi a nie inaczej , a nie poto by kiedys komus powiedziec : nie wiem dlaczego tak a nie inaczej ale wazne ze dziala. reasumujac wazne aby poznac zasade dzialania a nie tylko znac sposob podlaczenia lub kolejnosc ulozenia zyl i tyle.
lackyd
Dodano
04.08.2005 23:40:31
no dobra dzis sproboje przetestowac.
Dzieki za pomoc.

––––––––––––––––––
edit

wszystko chodzi ok :D
pozdro :D
Janosik
Dodano
03.08.2005 13:31:42
Janosik:
Mam HUBa na 8 stanowisk ze złączem BNC (czyli jak sie domyslam prędkośc max to 10MB).
Tak. To hub 10Mbit i przy takiej predkosci kolejnosc kolorow nie ma wiekszego znaczenia. Przy 100Mbitach moglbys miec problemy.
EL NINO
Dodano
03.08.2005 02:50:41
problem jest taki ze w pierwszej wtyczce mam
bialo zielony (paski)
zielony
bialo pomaranczowy p
bialo niebieski
pomaranczowy
bialo brazowy
brazowy
a wdrugiej wtyczce mam tak jak powinnoby.
Teraz zlutowalem kable tak aby byly tak samo połączone
bialo zielony (w paski) z biało pomaranczowym.
Kabel dzialal dobrze jako komp – komp.
Mam HUBa na 8 stanowisk ze złączem BNC (czyli jak sie domyslam prędkośc max to 10MB).
Janosik
Dodano
02.08.2005 15:42:18
lackyd:
ok, kolory nie sa wazne – to jest poprostu ulatwienie – wazne jest przeciez ulozenie w odpowiedniej kolejosci zyl kabla
Wlasnie ze kolory sa bardzo wazne. Byle jaka kolejnosc moze spowodowac problemy z predkoscia 100Mbit.
EL NINO
Dodano
02.08.2005 02:58:19
heh no daltonistą niejeste.
Dzieki juz sobie poradzilem, i odrazu zobaczylem ze daltonista zarbial ten kabel i ukladal inaczej kolory niz w FAQ. Ale sobie poradzilem
dzieki i pozdro
Janosik
Dodano
31.07.2005 14:51:34
zobacz tutaj, ale pamietaj ze najlepszym rozwiazaniem jest obciecie jednej z koncowek i nalozenie nowej.

w temacie "przyklejony" masz wszystko dokladnie opisane:

http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707

http://pl.wikipedia.org/wiki/RJ–45

ok, kolory nie sa wazne – to jest poprostu ulatwienie – wazne jest przeciez ulozenie w odpowiedniej kolejosci zyl kabla
lackyd
Dodano
31.07.2005 11:35:57
EL NINO:
Janosik, a tak po ludzku to o co chodzi ? Co z czym i czym chcesz polaczyc ? Napisz to jeszcze raz – tak jak dla debila. Moze byc nawet z obrazkami :wink: .

EL nie jesteś dla siebie zbyt wymagający? :wink: :mrgreen:

@Janosik nie winikam w to dlaczgo chcesz kabel ciąć i lutować – to Twój wybór, ale o ile daltonistą nie jesteś , wiesz co to microzłączki na gniazdo RJ45 i zaciskarka , umiesz znaleźć FAQ na tym forum to sobie poradzisz
Seeker
Dodano
31.07.2005 03:25:20
Janosik, a tak po ludzku to o co chodzi ? Co z czym i czym chcesz polaczyc ? Napisz to jeszcze raz – tak jak dla debila. Moze byc nawet z obrazkami :wink: .
EL NINO
Dodano
30.07.2005 21:28:23
Janosik
Dodano:
30.07.2005 19:01:22
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1