Przeraźajace działanie sieci Wolna jak ślimak...

Witam wszytkich speców od sieci. Mój problem przedstawia się nastepujaco. Mam dwa komputery w sieci (mój oraz mojego brata). POstanowiłem zmienić płyte główną u brata i tak zrobiłem. Po zmnianie sieć działała ładnie. Internet chodził szybko jak na to łącze (mamy SDI) i mozna było biegac po dyskach mloklnych i po otoczeniu sieciowym. Po przełoźeniu płyty głównej (u mnie) na tę która była u brata sieć dzia ale:
1. Brat nie moze wysyłać źadnych plików o 7 KB wysyła mu sie ponat 5 minut,
2. Tlen i GG zanim się załaduja minie ponad 5 minut (jak jest szczęście) czasem nawet mija 10 min.
3. Komputery widzą się nawzajem w otoczeniu sieciowym lecz nie mogą na siebie wejść NORMALNIE.
Po naciścieciu na komputer brata u mnie w otoczeniu zaczyna się właczać i zanim pokaźe dyski udostępnione i wszytko co udostępnia mija około 20 minut. Identycznie jest u brata.
4. Mój komputer ma karte która działa ideanle wcześniej wiec na 100% nie jest uszkodzona. U barata wszytko działało szybko jak miałem jeszcze starą karte zintegrowana z płytą główna którą sprzdaje (płytę główną).

Na komputerach posiadam Windowsy XP. bardzo dziwi mnie to, źe przy ustawiniach standartowych w ustawieniach połączenia kiedyś wszytko działało. nie wpisywałem IP ani maski podsieci, a u brata nie wpisywałem jego IP ani maski ani bramy ani DNS tylko leciałem na automacie który sie ustawiał po konfiguracji sieci.

Teraz jaknie wpisze u siebie IP i maski podsieci to napisze źe nie moze pobrać adresu sieciowego i źe połączenie moze mieć ograniczenia lub cośtam...

Nie mam pojęcia o co chodzi. Jeszcze nigdy nie miałem takieg problemu z komputere. Oba były wielokrotni z tej okazji formatowane i nic się innego nie działo. Obaj jesteśmy jako administratorzy i nie koźystamy z zapory systemu windows. Nie mam pojecia o co chodzi. Proszę odpowiedzcie.

Odpowiedzi: 4

Witam spowrotem!! Mam pewna nowinę! Właśnie zorientowałem się źe ja NIE MAM karty REALTEK tylko PLANET!! Skad wiec XP wykrywa mi właśnie REALTEK'a? Sprobuje zmienić sterowniki. Od razu coś mi podpadło!
Tylko teraz nie wiem jaka to jest karta!

Update... Jestem nadal załamany. Okazało sie źe sterowniki napisały mi źe nie wykryły karty w komputerze, a po sprawdzeiu pliku inf przey pliku instalacyjnym okazało się źe karta ma być wykryta jako REALTEK.... Więc chyba wina nie leźy w sterownikach... Chyba przyjdzie mi zmiana katry sieciowej..
Agentlos
Dodano
21.11.2004 16:44:02
Komputer brata nie jest wylaczony. Wylaczony jest system, natomiast sieciowka i inne elementy caly czas dostaja napiecie. Musialbys wyciagnac wtyczke z gniazdka. No i to nie ma nic wspolnego z problemem.

Trudno na pewniaka napisac co jest nie tak. Wiem jednak, ze po prostu niektore sieciowki nie beda z soba poprawnie wspolpracowaly. Nie beda "bo nie". Moze ewentualna podmiana sterownikow ?
EL NINO
Dodano
21.11.2004 16:10:12
Z tą sieciówką to chyba masz rację. Będę musiał jakaś wychaczyć,ale z drugiej strony co się mogło zepsuć. Teź mi to podpadło i przed napisaniem postu odkuźyłem sloty i przełoźyłem w innego w kompie i to samo.

Nasze komputery są połączone bezpośrednio. Ja jestem serwerem(Katra Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC)a mój brat koźysta z mojego połączenia – ma zintegrowaną sieciówke na nForce'ie.Obie działały zawsze poprawinie (Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC na 100%), a ta na zintegrowanej płycie głównej jest NOWA i działał dobrze jeszcze przed wymiana u mnie płyty z K7S5A z zintegrowaną sieciówką na sieciówkę Realtek RTL8139 Family PCI Fast Ethernet NIC – zmieniłem płytę na tę która była cześniej u brata.

Nieby wszytko powinno działać prawidłowo, lecz tak nie jest. Zastnawialiśmy się czemy tak jest – sprawdzaliśmy w BIOS'ie komputera, ale nie znaleźlismy zbyt wiele opcji dotyczacych karty sieciowej.Tamta płyt główna to tygodniowy EPOX wiec nie sądzę źe tamtejsza karta jest uszkodzona. Macie moźe jakieś pomysły.

I jeszcze cos. nawet kiedy komputer brata jest wyłączony, mój komputer widzi źe połaćzenie lokalne jest ciagle włączone. Zgaduję ze chodzi o pobudzanie komputeraz z sieci. Właśnie wtedy mój komputer wysyła do niego dane które nie są potwiaerdzanie odbiorem i tak jst nawet kiedy brat wreszcie uruchomi swój komputer. Przy braku aktywności sieci leda przesyłania danych cały czas się świeci (mruga). Czy to moźe być powodem mojego problemu?
Agentlos
Dodano
21.11.2004 09:19:30
Skombinuj skads inna sieciowke na probe, ewentualnie przeloz swoja w inny slot, wczesniej odinstalowujac ja w menedzerze urzadzen.

Macie w tej mini sieci jakis router ? Co Ci przydziela adres ?
EL NINO
Dodano
21.11.2004 00:26:55
Agentlos
Dodano:
20.11.2004 19:26:11
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1