Przeprowadzka systemu
W czerwcowym wydaniu PCWK był artykuł o przeprowadzce systemu. Niestety nie dotyczył on przeprowadzki działającego systemu z dyskiem, kartą graf., pamięcią, innymi "bebechami" na nową (czyt. inną) płytę i inny procesor.
Czy jest moźliwe przeniesienie dysku z systemem WIN XP Prof. na inną płytę z innym procesorem ?
Jak to zrobić ? Podajcie ew. jakieś linki.
Czy jest moźliwe przeniesienie dysku z systemem WIN XP Prof. na inną płytę z innym procesorem ?
Jak to zrobić ? Podajcie ew. jakieś linki.
Odpowiedzi: 7
Witam ponownie !
Niestety – sztuka się nie udała ;(
Moźe dlatego, źe mam Win XP z SP1.
Przeinstalowałem system od nowa.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi i sugestie – pozdrawiam.
Niestety – sztuka się nie udała ;(
Moźe dlatego, źe mam Win XP z SP1.
Przeinstalowałem system od nowa.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi i sugestie – pozdrawiam.
waldek_itc:Dzięki "REBE" za szybką odpowiedź.
Chcę podnieść system w nowej konfiguracji sprzętowej ze względu na zainstalowane programy, dostęp do dokumentów (moich prac), poczty w OE czy Ulubionuch w IE6 itp.
Jeźeli to się nie uda, będe musiał rozwaźyć reinstalację systemu.
Te ostatnie moźesz bez problemu skopiować na inny dysk czy wypalić na CD – mam na myśli ""Moje Dokumenty", pocztę, "Ulubione" idt.
Co do zainstalowanych programów teź właściwie nie ma problemu pod warunkiem takim ,źe system na jednym dysku, a programy na drugim instalowałeś.
No wyjątkiem moźe byc OFFICe który niestety tak dogłębnie sie z systemem integruje, źe bez ponownej instalacji chyba się nie obędzie.
Wystarczy ze "naprawisz isteniejaca instalacje" podczas startu z plytki xp.
Ostatnio u kumpla tak zrobilem – z Intela 550MHz przesiadl sie na AMD Athlon 2500XP. System najpierw wywalal BSOD, ale po naprawianiu wszytko zaczelo ladnie chodzic :)
Ostatnio u kumpla tak zrobilem – z Intela 550MHz przesiadl sie na AMD Athlon 2500XP. System najpierw wywalal BSOD, ale po naprawianiu wszytko zaczelo ladnie chodzic :)
Dzięki "REBE" za szybką odpowiedź.
Chcę podnieść system w nowej konfiguracji sprzętowej ze względu na zainstalowane programy, dostęp do dokumentów (moich prac), poczty w OE czy Ulubionuch w IE6 itp.
Pisałem przecieź, źe nie ma reguły – w XP jest trochę większa szansa niź w w2k, ale cąły czas to tylko szansa.
Aktywacja – MS przypisuje klucz do płyty, a tym samym – pominmy rozwiązania innego typu – system będzie się chciał aktywować, a w wypadku OEM–u pewnie i telefonicznie a nie online.
Co do linuksa nie mam pojęcia, ale pewnie bez zabawy sie nie obejdzie, bo on teź się "pod sprzęt" ustawia.
Aktywacja – MS przypisuje klucz do płyty, a tym samym – pominmy rozwiązania innego typu – system będzie się chciał aktywować, a w wypadku OEM–u pewnie i telefonicznie a nie online.
Co do linuksa nie mam pojęcia, ale pewnie bez zabawy sie nie obejdzie, bo on teź się "pod sprzęt" ustawia.
Czy nie lepiej po prostu zainstalować jeszcze raz XP? Pamiętam, źe koleś u którego robiłem przeniósł dysk z W2K na inny PC i się dziwił, źe się system nie odpalił. Rebe, czyli Windows praktycznie powinien się odpalić? A co z aktywacją XP? A jak taki "test" przeszedł by Linux?
Bez linków – nawet w wypadku zmiany platformy z inela na AMD i odwrotnie – przy ząłoźeniu, źe Driver Cache i dllcache są w systemia i stnieje szansa na to, źe dysk obsadzony w tej nowej konfiguracji pomieli trochę i ...system wstanie.
Niestety nie ma tu reguł i wiele zaleźy od zwykłego szczęścia. Oczywiście szanse rosną zdecydowanie , gdy kwestia dotyczy tej samej platformy sprźetowej, jednak i tu gawrancji nie ma.
Nadto jest jeszcze jeden problem – pozostąlości starej konfiguracji w rejestrze, kóre wpływają na oólne zminiejszenie wydajności w stosunku do świeźej instalacji.
Jeźeli dodać do tego konieczność aktualizacji sterowników itp. zdecydowanie rozsądniejsze wydaje się zrezygnowanie z eksperymentów na rzecz postawienia systemu od poczatku na nowym sprzęcie.
Skoro jednak "uprzesz" się na przekładkę to miej w pogotowiu płytę z systemem i sterownikami , tylko potem o wydajność – nawet w razie powodzenia operacji – nie wyskakuj z pretensjami :wink:
Teoretycznie odbędzie się to tak, źe system w czasieładowania bedzie wykrywął nowe urźadzenia ( nowe w stosunku od poprzedniej konfiguracji lub inaczej podłączone ) i instalowął dla nich oprogramowanie, a po tej operacji ....... na dwoje baka wróźyła.
Niestety nie ma tu reguł i wiele zaleźy od zwykłego szczęścia. Oczywiście szanse rosną zdecydowanie , gdy kwestia dotyczy tej samej platformy sprźetowej, jednak i tu gawrancji nie ma.
Nadto jest jeszcze jeden problem – pozostąlości starej konfiguracji w rejestrze, kóre wpływają na oólne zminiejszenie wydajności w stosunku do świeźej instalacji.
Jeźeli dodać do tego konieczność aktualizacji sterowników itp. zdecydowanie rozsądniejsze wydaje się zrezygnowanie z eksperymentów na rzecz postawienia systemu od poczatku na nowym sprzęcie.
Skoro jednak "uprzesz" się na przekładkę to miej w pogotowiu płytę z systemem i sterownikami , tylko potem o wydajność – nawet w razie powodzenia operacji – nie wyskakuj z pretensjami :wink:
Teoretycznie odbędzie się to tak, źe system w czasieładowania bedzie wykrywął nowe urźadzenia ( nowe w stosunku od poprzedniej konfiguracji lub inaczej podłączone ) i instalowął dla nich oprogramowanie, a po tej operacji ....... na dwoje baka wróźyła.
Strona 1 / 1