Przeprowadzka systemu

W czerwcowym wydaniu PCWK był artykuł o przeprowadzce systemu. Niestety nie dotyczył on przeprowadzki działającego systemu z dyskiem, kartą graf., pamięcią, innymi "bebechami" na nową (czyt. inną) płytę i inny procesor.

Czy jest moźliwe przeniesienie dysku z systemem WIN XP Prof. na inną płytę z innym procesorem ?

Jak to zrobić ? Podajcie ew. jakieś linki.

Odpowiedzi: 7

Witam ponownie !
Niestety – sztuka się nie udała ;(
Moźe dlatego, źe mam Win XP z SP1.
Przeinstalowałem system od nowa.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi i sugestie – pozdrawiam.
waldek_itc
Dodano
19.07.2004 13:29:56
waldek_itc:
Dzięki "REBE" za szybką odpowiedź.
Chcę podnieść system w nowej konfiguracji sprzętowej ze względu na zainstalowane programy, dostęp do dokumentów (moich prac), poczty w OE czy Ulubionuch w IE6 itp.
Jeźeli to się nie uda, będe musiał rozwaźyć reinstalację systemu.

Te ostatnie moźesz bez problemu skopiować na inny dysk czy wypalić na CD – mam na myśli ""Moje Dokumenty", pocztę, "Ulubione" idt.
Co do zainstalowanych programów teź właściwie nie ma problemu pod warunkiem takim ,źe system na jednym dysku, a programy na drugim instalowałeś.
No wyjątkiem moźe byc OFFICe który niestety tak dogłębnie sie z systemem integruje, źe bez ponownej instalacji chyba się nie obędzie.
Seeker
Dodano
12.07.2004 14:45:09
Wystarczy ze "naprawisz isteniejaca instalacje" podczas startu z plytki xp.
Ostatnio u kumpla tak zrobilem – z Intela 550MHz przesiadl sie na AMD Athlon 2500XP. System najpierw wywalal BSOD, ale po naprawianiu wszytko zaczelo ladnie chodzic :)
brtx
Dodano
12.07.2004 14:40:54
Dzięki "REBE" za szybką odpowiedź.
Chcę podnieść system w nowej konfiguracji sprzętowej ze względu na zainstalowane programy, dostęp do dokumentów (moich prac), poczty w OE czy Ulubionuch w IE6 itp.
Jeźeli to się nie uda, będe musiał rozwaźyć reinstalację systemu.
waldek_itc
Dodano
12.07.2004 14:35:25
Pisałem przecieź, źe nie ma reguły – w XP jest trochę większa szansa niź w w2k, ale cąły czas to tylko szansa.
Aktywacja – MS przypisuje klucz do płyty, a tym samym – pominmy rozwiązania innego typu – system będzie się chciał aktywować, a w wypadku OEM–u pewnie i telefonicznie a nie online.
Co do linuksa nie mam pojęcia, ale pewnie bez zabawy sie nie obejdzie, bo on teź się "pod sprzęt" ustawia.
Rebe
Dodano
12.07.2004 14:13:51
Czy nie lepiej po prostu zainstalować jeszcze raz XP? Pamiętam, źe koleś u którego robiłem przeniósł dysk z W2K na inny PC i się dziwił, źe się system nie odpalił. Rebe, czyli Windows praktycznie powinien się odpalić? A co z aktywacją XP? A jak taki "test" przeszedł by Linux?
Kaworu
Dodano
12.07.2004 13:41:01
Bez linków – nawet w wypadku zmiany platformy z inela na AMD i odwrotnie – przy ząłoźeniu, źe Driver Cache i dllcache są w systemia i stnieje szansa na to, źe dysk obsadzony w tej nowej konfiguracji pomieli trochę i ...system wstanie.
Niestety nie ma tu reguł i wiele zaleźy od zwykłego szczęścia. Oczywiście szanse rosną zdecydowanie , gdy kwestia dotyczy tej samej platformy sprźetowej, jednak i tu gawrancji nie ma.
Nadto jest jeszcze jeden problem – pozostąlości starej konfiguracji w rejestrze, kóre wpływają na oólne zminiejszenie wydajności w stosunku do świeźej instalacji.
Jeźeli dodać do tego konieczność aktualizacji sterowników itp. zdecydowanie rozsądniejsze wydaje się zrezygnowanie z eksperymentów na rzecz postawienia systemu od poczatku na nowym sprzęcie.
Skoro jednak "uprzesz" się na przekładkę to miej w pogotowiu płytę z systemem i sterownikami , tylko potem o wydajność – nawet w razie powodzenia operacji – nie wyskakuj z pretensjami :wink:
Teoretycznie odbędzie się to tak, źe system w czasieładowania bedzie wykrywął nowe urźadzenia ( nowe w stosunku od poprzedniej konfiguracji lub inaczej podłączone ) i instalowął dla nich oprogramowanie, a po tej operacji ....... na dwoje baka wróźyła.
Rebe
Dodano
12.07.2004 13:15:29
waldek_itc
Dodano:
12.07.2004 13:05:10
Komentarzy:
7
Strona 1 / 1