przepiecie na sieci - ladowanie laptopa

Witam ! Otoz ostatnio w firmie bylo przepiecie na sieci przez co padla czesc urzadzen, laptop byl podlaczony pod ladowarke i teraz mam pytanie czy mogl laptop ulec uszkodzeniu ? ew bateria i jak mam to sprawdzic ? ladowarka po podlaczeniu do sieci nie laduje oraz nie zapala sie lapka "kontrolna" i z tego co widze nie jest "rozbieralna", mam zamiar kupic nowa ladowarke ale nie wiem czy nie bedzie konieczna wymiana wiekszej ilosci czesci wiec mam pytanie czym sprawdzic sprawnosc bateri ? miernikiem ? (jak tak to poszukam i od kogos pozycze bo sam owego nie posiadam)

Odpowiedzi: 1

Najprawdopodobniej poszedł tylko zasilacz, co ciekawe sam niedawno byłem świadkiem jak gość podłączył zasilacz lapa Della pod 400V i komp to przeżył heh....

Bateria całkiem wyczerpana ?

Nie odpalisz kompa ?

To że nie zasilacz ładuje to normalne jak padł a baterię możesz pomierzyć  woltomierzem ale to raczej ci nic nie da bo musiałbyś ją jakoś obciążyć.

MarcinX
Dodano
03.08.2006 22:27:49
  • Przemeksik 03.08.2006 22:29:53

mam nadzieje ze poszla sama ladowarka byla orginalna i dosc markowa wiec mam nadzieje ze miala stosowne zabezpieczenia, bateria jest wyczerpana nie odpala, sprobuje zalatwic woltomierz i zoabczyc czy bateria ma jakiekolwiek napiecie<br>

• MarcinX 03.08.2006 22:33:28

Same ogniwa na 99% będą miały napięcie ale mógł strzelić układ sterujący baterią (mało prawdopodobne).

Przemeksik
Dodano:
03.08.2006 21:25:08
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1