Przenośne dyski i USB.

Mam problem z każdym dyskiem przenośny, niezależnie czy jest to MP3 czy aparat cyfrowy. Po podłączeniu dysku pojawia się dymek, że znalazł nowy sprzęt, później że jest gotowy do użycia, ale nie widać go jako napędu w eksploratorze. W menedżerze urządzeń jest, ale nic pozatym. Forum przeszukałem, ale nic nie pomogło tzn. ustawienia w BIOSie, usunięcie wszystkich kontrolerów z menedżera urządzeń, instalacja sterowników. Mam XP z SP2.

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdro.

Odpowiedzi: 2

Czyli powroc do poprzednich ustawien i zmien jedynie litere przenosniego urzadzenia na dostepna. (bo napisales ze menadzer go widzi) Testowales moze w innych wejsciach USB ? Moze warto poszukac sterownikow do kontrolera na stronie producenta, nie napisales czy jest to USB na plycie czy PCI, a moze zewnetrzny z dodatkowym zasilaniem..
AdasB
Dodano
21.06.2006 14:17:38
  • cydziol 21.06.2006 15:32:32

<P>USB ma na płycie głównej. Wróciłem do poprzednich ustawień, przypisałem litere L: do aparatu, ale nadal jest niewidoczny w eksploratorze. Testowałem na innych wejściach i też lipa. A sterowników to instalowałem już wystarczająco.</P>

Czy masz tylko USB w wersji 1.1 w kompie.

Jak działają inne urządzenia USB - czy poprawnie.

Spróbuj przydzielić im literę z poziomu zarządzania dyskami.

Zmiana liter dysku

A jak widzi urządzenia np w programie Total Commander.

Poczytaj
Aparaty CYFROWE

JNJN
Dodano
20.06.2006 11:31:32
  • cydziol 20.06.2006 17:29:50

<P><FONT face=Arial>USB mam 2.0. Inne urządzenia działają tzn. drukarka, skaner, joypad. W aparacie jak ustawie aby był wykrywany jako Digital Camera to działa OK, ale jak jest Disk Drive to wtedy nie widzi. Problem nie dotyczy tylko aparatu, ale innych urządzeń, które są wykrywane przez system jako dysk wymienny. Aparat i MP3 są sprawne, bo u mojego kolegi działa bez zarzutu, czyli problem leży w moim systemie</FONT>.</P> <P><FONT face=Arial size=4>Po<STRONG>z</STRONG>dro.</FONT></P>

• AdasB 21.06.2006 12:42:09

Obstawiam to co powiedzial JN prawdopodobnie nalezy zmienic litere ktoregos z HDD poniewaz system przydziela <font face="Arial"><font size="2">do urządzenia pewnie litere ktora jest juz w uzyciu.<br><br><b>panel sterowania/narzedzia administracyjne/zarzadzanie komputerem/zarzadzanie dyskami.</b><br></font></font>

• cydziol 21.06.2006 14:02:17

<P><FONT face="Courier New">Pobawiłem się menedżerem dysków. Zmieniłem litere jednego dysku na N: i potem włączyłem aparat i się pojawił w menedżerze, przydzieliłem mu litere M:, ale mimo to nie pokazał się w eksploratorze. Więc odłaczyłem i połączyłem jeszcze raz i kliknąłem na Odśwież w menedżerze dysków i... się zawiesił. :E I teraz za każdym razem się zawiesza. Jakieś ine pomysły?</FONT></P>

cydziol
Dodano:
20.06.2006 01:53:34
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1