Przeniesienie systemu z partycji rozszerzonej na rozruchową
Mam prośbę czy ktoś się orientuje czy istnieje moźliwość przeniesienia systemu win xp z partycji rozszerzonej na rozruchową?
Sprawa wygląda tak:
dysk c – zainstalowany win 98
dysk e – zainstalowany win xp
gdzie dysk c i e występuje fizycznie jako jeden spartycjonowany dysk.
Mam problem z dostepnym miejscem na dysku na partycji win xp. A wiec podjalem decyzje zeby zrezygnowac z win 98 i dolaczyc ta partycje do partycji win xp. Niestety w systemie nie znalazlem mozliwosci polaczenia obu partycji (mozna ja tylko skasowac :evil: ), natomiast chcialbym uniknac ponownej instalacji systemu. W gre wchodzi rowniez ghost ale obawiam sie ze moga sie pojawic problemy typu nieprawidlowa sciezka dostepu etc gdy przeniose system z dysku e na c.
Jesli ktos ma jakies pomysly prosze o pomoc
Pozdrawiam
Bart
Sprawa wygląda tak:
dysk c – zainstalowany win 98
dysk e – zainstalowany win xp
gdzie dysk c i e występuje fizycznie jako jeden spartycjonowany dysk.
Mam problem z dostepnym miejscem na dysku na partycji win xp. A wiec podjalem decyzje zeby zrezygnowac z win 98 i dolaczyc ta partycje do partycji win xp. Niestety w systemie nie znalazlem mozliwosci polaczenia obu partycji (mozna ja tylko skasowac :evil: ), natomiast chcialbym uniknac ponownej instalacji systemu. W gre wchodzi rowniez ghost ale obawiam sie ze moga sie pojawic problemy typu nieprawidlowa sciezka dostepu etc gdy przeniose system z dysku e na c.
Jesli ktos ma jakies pomysly prosze o pomoc
Pozdrawiam
Bart
Odpowiedzi: 11
By mósiał z pól systemu przekować i pozminiac literki z e na c :lol:
By mósiał z pól systemu przekować i pozminiac literki z e na c :lol:
rosomak:3. Nie polecam robienia takich farmazonów jak ja tzn. prób przełoźenia systemu z parytycji e na c – suma sumarum i tak zainstalowalem system od nowa, szkoda tylko straconego czasu.
Od razu przy instalacji trzeba się powaźnie zastanowić gdzie system ma być zainstalowany, i to chyba powinno być oczywiste źe takie zamienianie partycji nie zdaje egzaminu. A jak się juź chce zmienić połoźenie systemu to tylko po formacie.
Tego nie wałkowaliśmy na forum jeszcze, dlatego na te doś złe wyniki oczekiwałem, aby sprawdzić co z tego wyjdzie :D
Tego nie wałkowaliśmy na forum jeszcze, dlatego na te doś złe wyniki oczekiwałem, aby sprawdzić co z tego wyjdzie :D
A więc tak:
1. Legenda zle głosi, po przeniesieniu win xp z dysku na c system sie nie uruchamial. :lol:
2. Partition Magic 8.0 generalnie ok, chociaz raz mi sie zawiesil przy ponownym uruchamianiu systemu i zmienianiu rozmiarow partycji :evil:
3. Nie polecam robienia takich farmazonów jak ja tzn. prób przełoźenia systemu z parytycji e na c – suma sumarum i tak zainstalowalem system od nowa, szkoda tylko straconego czasu.
4. NTFS = mile zaskoczenie :D
Pozdrawiam
Bart
1. Legenda zle głosi, po przeniesieniu win xp z dysku na c system sie nie uruchamial. :lol:
2. Partition Magic 8.0 generalnie ok, chociaz raz mi sie zawiesil przy ponownym uruchamianiu systemu i zmienianiu rozmiarow partycji :evil:
3. Nie polecam robienia takich farmazonów jak ja tzn. prób przełoźenia systemu z parytycji e na c – suma sumarum i tak zainstalowalem system od nowa, szkoda tylko straconego czasu.
4. NTFS = mile zaskoczenie :D
Pozdrawiam
Bart
No problemy będą zawsze :) Chociarz legenda głosi, źe on ustawia prawidłowe ścierzki. Radzę odinstalować progrosy :)
Ja mysle ze beda problemy... ale moge sie mylic:D
Lezio111:Partition Magic ma funkcje do łączenia partycji :)
Dzieki za dopowiedz, myslisz ze nie bedzie problemow typu nieprawidlowa sciezka etc?
Pozdrawiam
Bart
Strona 1 / 1