Przeniesienie pliku wymiany

Słyszałem ,źe korzystnym jest przeniesienie pliku wymiany na inny dysk fizyczny. Co o tym sądzicie i jak to praktycznie zrobić??/
:?:

Odpowiedzi: 13

No i po raz kolejny raz piszę, źe wszystko jasne... Wniosek... Ktoś wie, źe nie potrzebuje... Wyłącza... I wszystko w porządku. Natomiast mnie jest on niezbędny :wink:
Pawek
Dodano
24.06.2004 16:50:06
Wiem Pawek o "konstrukcji" DVD, dlatego się sam do siebie smiałem gdy to pisałem, ale ........ czym innym jest potrzeba – zeby w filmy nie 'wchodzić" – cofek w Photoshopie czy innego renderowania 3D, a czym innym warunki "zabawowo" pracowe w domu.
W takich warunkach system bierze – nawet bez optymalizacji ok. 180MB pamięci, a reszta leźy odłogiem i jeźlei nie wymusi się korzystania z niej to praktycznie na kaźdy dodatkowy MB pamieci system bedzie isę bawił w zajmowanie dóch kolejnych MB swapa – tylko po co?
Rebe
Dodano
24.06.2004 10:23:36
Ja ostatnio na co dzień obcuję z takimi plikami 8) Są to dokładnie nieskompresowane zrzuty ekranu... Konkretnie powtórki przejazdów, które potem dopiero VirtualDubem (+ kodeki) odpowiednio kompresuję. Nie... Filmy DVD, to nie takie pliki. Zwaź, źe film jest podzielony na segmenty po ok. 1GB kaźdy, a mnie chodzi o jeden plik o objętości ponad 2GB, który naleźy otworzyć... :wink:

Więc skoro na pokładzie mam tylko 512 MB RAM to SWAP jest niezbędny. Faktem jest, źe gdybym miał 2 razy lub nawet 3 razy tyle pamięci, to inaczej bym na niego patrzył, a tak... :roll:
Pawek
Dodano
23.06.2004 20:02:55
Gagman:
Coś źem słyszał ostatnio o problemie windowsa ze zwalnianiem ramu, w wyniku czego bez swapa system sobie nie radzi. Ale ile w tym prawdy? :roll:

Tia........ w98 :lol:

Pawek – czy oglądanie filmów DVD wystarcza, by warunek spełnić ? – pewnie nie, ale z drugiej strony po co mi 2,5GB plik.
Nawet scan mojej Teściowej zajmowął tylko 500MB, a to duza kobieta :mrgreen: :wink:

Na powaznie zaś przy obóbce takich plików nie ma mowy o rozsądnej pracy przy 512MB RAM–u, bo i te 4GB, które stystem moźe obśłuźyć to mało, ale to nie jest standardowy sposób wykorzystywania komputera w warunkach domowych – co w łaskawej pamięci pozwalam sobie na zachowanie liczyć.
Rebe
Dodano
23.06.2004 19:38:32
Coś źem słyszał ostatnio o problemie windowsa ze zwalnianiem ramu, w wyniku czego bez swapa system sobie nie radzi. Ale ile w tym prawdy? :roll:
Gagman
Dodano
23.06.2004 18:30:01
O SWAPie juź wiele napisaliśmy... Aczkolwiek ostatnio zdobyłem pewne nowe doświadczenia w tym temacie... Rebe, spróbuj otworzyć 2,5GB plik – np. jakiś film bez uźycia pamięci wirtualnej... :twisted: :wink: Nie to, źeby się nie dało... Ale ile to potrwa...
Pawek
Dodano
23.06.2004 17:13:14
Rebe– nie neguje twojej wiedzy najprawdopodobniej masz racje i nic sie nie stanie po jego wylaczeniu, ale jak juz napisalem dla swietego spokju...chociaz 2MB
malymulpepe
Dodano
23.06.2004 14:17:24
malymulpepe – to pewnie mam jakiegoś buga w systemie, bo bez swapa się cały czas obywam.
Problemem było wyłaczęnie go w w2k, bo tam jakiś szczątkowy musiał być ustawiony, ale w XP juź tego nie trzeba pamietać i moźna go wyłączyć bez problemu.
Znam iwelu userów, którzy przy RAM–ie łaśnie od 512 w górę juź się swapa pozbywają.
Rebe
Dodano
23.06.2004 14:07:00
Rebe:
Generalnie w ogóle moźesz go wyłączyć ...

Rebe z tym to nie bardzo moge sie zgodzic gdyz plik wymiany jest czescią pamieci wrtualnej komputera i jako taki powinien byc ustawiony bez wzgledu na jego rozmiar i umiejscowienie. Uwazam ze dla swietego spokoju lepiej zeby byl, ale nie ma przeciwskazan zeby np. zminimalizowac jego rozmiar dla zaoszczedzenia miejsca na HDD (choc teraz dyski sa na tyle duze ze ma to marginalne znaczenie).
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
23.06.2004 13:42:01
To to samo.
Natomiast zupełnie inną kwestią jest ten swap w ogóle juź przy 512MB pamięci.
Co prawda, kiedyś na forum podano, źe niektóre gry wymagają istnienai pliku wymiany, ale..... nawet jeźeli to dla tekiej specyficznej aplikacji system zakrzyczy, źe nalezy go właczyć.
Generalnie w ogóle moźesz go wyłączyć i zobaczyć czy to rozwiązanie nie będzie lepsze niź zabawa w tworzenie odrębnej partycji – szczególnie przy przyjęciu, źe ma to być FAT z jego ograniczeniem .
Nadto róznice w prędkości zapis/odczyt na FAT–cie a ntfs–ie nie są juź obecnie tak drastyczne jak to drzewiej bywało.
I na koniec – o ile jeszcze mógłbym się zastanawiać nad swapen na innym dysku to na innej partycji, o ile nie ma to być pierwsza na hdd juź całkiem nie widzę powodu.

PS.
Nie tyle jest istotne gdzie ten plik będzie , a bardziej to czy i w jakim stopniu jest on wykorzystywany i przez jakie programy – czasem bezpieczniej i wygodniej zdać się na to co system sam proponuje niź stosować sie do sugestii "kolegów".
Rebe
Dodano
23.06.2004 09:12:59
Pawek:
Jest sens, ale tylko wtedy, gdy ta osobna partycja będzie miała odpowiedni format plików, tzn. FAT16.
A czy oznaczenie partycji jako FAT to nie to samo co FAT16 :?: bo ja uzywalem do konwersji PQ Magic i tam jest albo FAT albo FAT32, bo jesli to nie jest to samo to wskaź prosze program ktory dokona konwersji.
Pozdrawiam .
malymulpepe
Dodano
23.06.2004 01:46:03
Jest sens, ale tylko wtedy, gdy ta osobna partycja będzie miała odpowiedni format plików, tzn. FAT16.
Pawek
Dodano
23.06.2004 01:37:38
Czy to jest kozystne nie bede sie wypowiadal bo zdania sa podzielone choc przewazaja opinie ze lepiej na osobnej partycji, sam mam ten plik na osobnej . Wystarczy ze zalozysz sobie nowa partycje np. 2GB i na niej umiescisz plik wymiany, a zrobisz to wchodząc prawym na moj komputer/wlasciwosci/zaawansowane i natej karcie klikasz wydajnosc – ustawienia i na karcie zaawansowane przycisk na dole – pamiec wirtualna "zmień" zaznacz dysk na którym jest teraz plik wymiany i odchacz ponizej opcje "bez pliku stronicowania a nastepnie zaznacz nowy dysk (partycje) na ktorej ma on byc i odchacz "rozmiar niestandardowy" ( wtedy sam ustalasz wielkosc; standardowo 1,5 razy ilość RAM)lub "kontrolowany przez system" a nastepnie kliknij "ustaw" i gotowe .No i jeszcze restart.
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
23.06.2004 01:04:21
Remi53
Dodano:
23.06.2004 00:27:27
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1