przełączanie uźytkownika
witam.
mam taki oto problem.
na swoim xp mam zalozone 3 konta uźytkowników, ze wzgledu na zaistniałą potrzebę dostosowania pulpitow, skrótów, i innych rzeczy do potrzeb moich, siostry i rodziców.
a problem pojawia się w monecie przełączania uźytkownika.
Nie codziennie, nie za określoną ilością razy, ale zdarza sie źe system zaczyna się wieszać.:(
Nie ma problemu jeśli jeden uźytkownik się wyloguje, i wtedy dopiero nastąpi logowanie na inny profil.
Zastanawiam się czy jest to problem systemowy, czy sprzętowy.
Posiadam XP Proffesional postawiony na: Intel Pentium 4 2GHz, Asus P4–S533, 512 DDR (333), Radeon His Excalibur 9600 Pro 128DDR.
Z góry dzieki za pomysły ;)
mam taki oto problem.
na swoim xp mam zalozone 3 konta uźytkowników, ze wzgledu na zaistniałą potrzebę dostosowania pulpitow, skrótów, i innych rzeczy do potrzeb moich, siostry i rodziców.
a problem pojawia się w monecie przełączania uźytkownika.
Nie codziennie, nie za określoną ilością razy, ale zdarza sie źe system zaczyna się wieszać.:(
Nie ma problemu jeśli jeden uźytkownik się wyloguje, i wtedy dopiero nastąpi logowanie na inny profil.
Zastanawiam się czy jest to problem systemowy, czy sprzętowy.
Posiadam XP Proffesional postawiony na: Intel Pentium 4 2GHz, Asus P4–S533, 512 DDR (333), Radeon His Excalibur 9600 Pro 128DDR.
Z góry dzieki za pomysły ;)
Odpowiedzi: 4
Wyjaśnień problemu moźe być wiele – ale raczej nie będzie łatwo rozwiązać tego sprzętowo. Trzech jednocześnie zalogowanych userów to niestety bardzo duźo zasobów poźartych (i raczej cięźko strawnych). Proponuję mały teścik:
1. Logujemy się tylko jednym uźytkownikiem i sprawdzamy w menadźerze zadań ile zasobów pochłania Windows.
2. Następnie przełączamy się i logujemy kolejnych dwóch uźytkowników.
3. Teraz porównujemy ile mniej mamy wolnych zasobów.
Mówię tu tylko o zalogowaniu, bez uruchomiania dodatkowych uźytków.
Moźna popróbować ustawień z plikiem wymiany, pamięcią itp., ale najlepiej byłoby wpoić pewne zasady rodzinie, jak np. "nie korzystasz to się wyloguj". Moźna teź zastosować radykalną metodę i wyłączyć przełączanie między uźytkownikami (klasyczne logowanie znane z NT i 2000).
1. Logujemy się tylko jednym uźytkownikiem i sprawdzamy w menadźerze zadań ile zasobów pochłania Windows.
2. Następnie przełączamy się i logujemy kolejnych dwóch uźytkowników.
3. Teraz porównujemy ile mniej mamy wolnych zasobów.
Mówię tu tylko o zalogowaniu, bez uruchomiania dodatkowych uźytków.
Moźna popróbować ustawień z plikiem wymiany, pamięcią itp., ale najlepiej byłoby wpoić pewne zasady rodzinie, jak np. "nie korzystasz to się wyloguj". Moźna teź zastosować radykalną metodę i wyłączyć przełączanie między uźytkownikami (klasyczne logowanie znane z NT i 2000).
lukaszlysy:thx.
ale jak z tym walczyc ?
mówisz – przeciąźony procesor...
oka, to czy są jakieś programy do sprzątania procesów cpu ?
do pamięci wiem źe są, ale o pamięć się tu nie musze chyba martwić.
i ponawiam pytanie, czy mozna z tym walczyć na gruncie hardware ?
moźe w tym układzie lepsze chłodzenie czy co...
Ja z tym wlacze tak ze zapisuje wszystkie prace i np. zostawiam tylko winampa, gg wlaczonego i przechodze na inne konto a jak mam cos wiecej wlaczonego to modle sie zeby systm sie przelogowal. A co do tej walki to nie ma rady tak to zostało zbudowane moźe są to zwykłe błedy.
thx.
ale jak z tym walczyc ?
ale jak z tym walczyc ?
Jest to normalan rzecz gdy procesor jest przeciązony np grasz sobie w quake a puzniej przełanczasz sie na inne konto bo twoja siostra chce wejsc na czata. U mie czasami nie moge sie wylogowac z konta pojawia sie czarny ekran i nic czekam czekam az wreszcie restart.
Strona 1 / 1