Przejściówka DVI>VGA
Witam.
Chciałem kupić przejściówkę DVI>VGA jako,źe wyjście
DVI z karty graficznej zapewnia lepszą jakość obrazu,
ale zastanawiam się czy będę mógł zastosować ją do
monitora CRT a nie LCD i czy wogóle odczuję róźnicę.
Będę wdzięczny za jakieś rady. :?
Pozdrawiam
Deneb
Chciałem kupić przejściówkę DVI>VGA jako,źe wyjście
DVI z karty graficznej zapewnia lepszą jakość obrazu,
ale zastanawiam się czy będę mógł zastosować ją do
monitora CRT a nie LCD i czy wogóle odczuję róźnicę.
Będę wdzięczny za jakieś rady. :?
Pozdrawiam
Deneb
Odpowiedzi: 4
Dzięki. Właśnie o takie porady mi chodziło.
Pozdrawiam
Deneb
Pozdrawiam
Deneb
Ja osobiście nie widzę sensu do CRT stosować przejściówki DVI – D–SUB.
Do LCD moźna zobaczyć i tak i tak jaka jest róźnica.
Pamiętaj źe standard DVI ma róźne gniazda,czysto cyfrowe DVI–D,cyfrowo–analogowe DVI–I,analogowe DVI–A.
Pełne wykorzystanie sygnału cyfrowego masz wtedy gdy podłączysz kartę i monitor kablem DVI,czyli DVI – DVI.
Poczytaj
http://www.chip.pl/archiwum/article_11735.html
Do LCD moźna zobaczyć i tak i tak jaka jest róźnica.
Pamiętaj źe standard DVI ma róźne gniazda,czysto cyfrowe DVI–D,cyfrowo–analogowe DVI–I,analogowe DVI–A.
Pełne wykorzystanie sygnału cyfrowego masz wtedy gdy podłączysz kartę i monitor kablem DVI,czyli DVI – DVI.
Poczytaj
http://www.chip.pl/archiwum/article_11735.html
Róźnica na jakości jest widoczna tylko gdy cyfrowy obraz nie jest przerabiany na analogowy. Dlatego wymyślono złącze DVI do monitorów LCD. Obraz jest lepszej jakości – bo nie jest konwertowany na analogowy. Oczywiście monitor LCD moźna podłączyć teź do zwykłego wyjścia VGA – ale wtedy obraz nieco traci – bo niepotrzebnie jest zmieniany na analogowy.
W tym przydadku co opisujesz – nie będzie źadnej róźnicy przy podłączeniu monitora CRT–> do przejsciówki –> i do DVI. Obraz zostanie zmieniony na postać analogową.
Co więcej – moźe nawet być niego gorszy niź na zwykłym wyjściu VGA – jak trafisz na kiepskiej jakości przjściówkę.
W tym przydadku co opisujesz – nie będzie źadnej róźnicy przy podłączeniu monitora CRT–> do przejsciówki –> i do DVI. Obraz zostanie zmieniony na postać analogową.
Co więcej – moźe nawet być niego gorszy niź na zwykłym wyjściu VGA – jak trafisz na kiepskiej jakości przjściówkę.
Deneb:
Chciałem kupić przejściówkę DVI>VGA
Kupisz wszędzie.
Deneb:zastanawiam się czy będę mógł zastosować ją do
monitora CRT a nie LCD
Tak.
Deneb:czy wogóle odczuję róźnicę.
Nie.
Przynajmniej ja takowej nie widzę :wink:
Strona 1 / 1