przeinstalowanie visty na xp pomocy

witam zakupiłem laptopa firmy compaq i jest tam nieznośna wista kompletnie niekumam tego windowsa chcem wrucic do starego i sprawdzonego systemu pomocy co mam robic[-o<

Odpowiedzi: 2

witam mam sporo pytań . po pierwsze jakie to maja być sterowniki . Od zawsze miałem stacjonarny komputer a teraz mam laptopa i tam po instal;acji potrzebne były tylko sterowniki karty dzwiekowej i grafiki jakie jeszscze potrzebuje sterowniki i jak znaleść ich nazwe gdy ta vista jest po.... i nie na moją głowe .. mam windowsa xp. i prubowałem bez sterowników na ryzyko zainstalować ale on mi nawet niechce jej odpalic poprzestawiałem w biosie by przy uruchamianiu odpalał wpierw cd-rom a i tak jej nieodpala . prubowałem na uruchomionym systemie to woła jakiś solution, śmiem twierdzić ze chodziło mu o partition magik więc zainstalowałem go i nic kiełbasa prosze pomocy bo już niemoge z tą vista wyrobić jeszcze troche i laptok poleci z 1 piętra i wcale niebędzie mi go szkoda już załuje ze go kupiłem za tą kase miał bym wypas stacjonar. ale tak to jest jak człowiek idzie za postepem techniki a sie niezna Pozdrawiam .prosze o wytłumaczenie krok po kroku co mam robić . i zgóry dziękuje za wyrozumiałość
sito86
Dodano
06.10.2009 00:33:19
  • Ucho 06.10.2009 02:02:19

[quote=sito86]po pierwsze jakie to maja być sterowniki[/quote] Tzn. jak to jakie ? Nie kumam :-k . Działające na Twoim laptopie pod WinXP . Obsługujące wszystkie urządzenia zainstalowane w tymże, a jest tego sporawo zwykle. [quote=sito86]prosze o wytłumaczenie krok po kroku co mam robić [/quote] Awykonalne na forum z kilku powodów..... Jakich ? Domyśl się .. Reasumując: wchodzisz na stronę producenta laptopa, szukasz sterów do WinXP do TWOJEGO MODELU i ściągasz. Ponadto każdy szanujący się producent laptoków umieszcza na swojej stronie procedury odzyskiwania systemu (akurat nie w tym wypadku) lub całe mnóstwo użytecznych informacji nt. Cię interesujący. I jeszcze się okaże, że Twój laptok nie ma sterów pod XP i co wtedy ? Leżaki ... PS. A tak na przyszłość: jak dalej tak szczegółowo będziesz opisywał swój problem to nawet ja, słynący z cierpliwości, przestanę czytać Twoje wypociny. Z całej tej grafomanii powyżej, jedyne czego się domyślam to to, że masz spieprzoną instalkę XP, a i tego pewien nie jestem.

• Veers 06.10.2009 09:38:39

[quote=sito86]... prosze o wytłumaczenie krok po kroku co mam robić . i [color=red]z góry[/color] dziękuje ... [/quote] Hmmm - Ucho już coś napisał o awykonalności opisu "krok-po-kroku", więc się nad tym zatrzymaj i zastanów (tip: POWÓD ZOSTAŁ PODANY KAPITALIKAMI). Co do instalki Windows XP, nie zgodzę się z twierdzeniem Ucho że jest uszkodzona. [quote=sito86]... mam windowsa xp. i [color=red]próbowałem[/color] bez sterowników na ryzyko zainstalować ale on mi nawet [color=red]nie chce[/color] jej [color=red]odpalić[/color] poprzestawiałem w biosie by przy uruchamianiu odpalał wpierw cd-rom a i tak jej [color=red]nie odpala[/color] ... [/quote] Instalator działa, ale sprzęt do niego nie pasuje. I znowu kłania się punkt pierwszy. Natomiast czytając dalej: [quote=sito86]... [color=red]próbowałem[/color] na uruchomionym systemie to woła jakiś solution, śmiem twierdzić ze chodziło mu o partition magik więc zainstalowałem go i nic ... [/quote] , śmiem twierdzić, że rozsądnym rozwiązaniem zdaje się być: [quote=sito86]... jeszcze [color=red]trochę[/color] i laptok poleci z 1 piętra i wcale [color=red]nie będzie[/color] mi go szkoda już [color=red]żałuje że[/color] go kupiłem ... [/quote] I nie piszę tego bynajmniej złośliwie, ale skoro [quote=sito86] ... tak to jest jak człowiek idzie za [color=red]postępem[/color] techniki a [color=red]się nie zna[/color][/quote] ... nawet na tyle, by wiedzieć JAKI SPRZĘT kupił, z nadzieją że [quote=sito86]... po [color=red]instalacji[/color] potrzebne były tylko sterowniki karty [color=red]dźwiękowej[/color] i grafiki ... [/quote], to w sprzęcie zdecydowanie nowszym i dedykowanym innemu systemowi da się to (sterowniki) załatwić tylko i wyłącznie przy pomocy bezmyślnego klikania setup->next->next->finish - to owszem masz prawo to tak odbierać. [quote=sito86]... mam sporo pytań ... [/quote] - to dobrze, ale zanim zaczniesz je zadawać, postaraj się je SFORMUŁOWAĆ tak, by nie było wątpliwości o co chodzi. Żeby cię nie zniechęcać zupełnie: zacznij od przestawienia trybu pracy kontrolera dysków z AHCI na IDE (Compatibile), i sprawdź czy w ogóle możesz uruchomić komputer z płyty instalatora XP (oczywiście optymistycznie zakładam że system jest legalny - nowiutki BOX lub świeży i nigdzie nie instalowany OEM, inaczej przyjdzie XanTyp i dalsze rozważania zostaną objęte kłódką). Jeśli nie - sprawdź na stronie producenta czy twój model w ogóle posiada wsparcie dla Windows XP (czasem trzeba zmienić wersję BIOS, a czasem wymagania leżą po stronie odpowiednio spreparowanego instalatora W XP). Jeśli producent nawet słowem nie wspomina o Windows XP - możesz się spokojnie cofnąć do punktu w którym opisujesz lot laptopa z 1 piętra. Sterowniki które będą ci potrzebne, to sterowniki od płyty głównej (chipsetu), kontrolerów dyskowych, USB, BT, FireWire, LAN, WIFI, dźwięku i grafiki a nawet klawiatury i touchpadu - wszystko zależy od wyposażenia sprzętu. Przy odrobinie szczęścia - Windows będzie w stanie nawet część z nich rozpoznać samodzielnie, co jednak nie będzie znaczyło że będzie je prawidłowo obsługiwać. Aby jeszcze bliżej przybliżyć ci pojęcie problemu z którym możesz się zmierzyć, polecam lekturę : [url=http://forum.infojama.pl/default.aspx?g=posts&t=102426]xp i sterownik do hp pavilion dv6640ew[/url] Oczywiście sterowniki które tam znajdziesz nie muszą działać na twoim sprzęcie - to jedynie przykład problemó ze zdobyciem i instalacją właściwych sterowników.

1) zebrać wszystkie sterowniki dla tego laptopa pod XP 2) kupić WinXP (wersja wg uznania) 3) zainstalować XP Kolejność działań nie jest przypadkowa :mryellow: Osobiście zostawiłbym Vistę. Co prawda jej nie lubię, ale przy odpowiednich ustawieniach chodzi lepiej niż XP. Trzeba tylko trochę nad nią posiedzieć, ale jak znam życie to się po prostu nie chce, no nie ?
Ucho
Dodano
05.10.2009 00:48:35
sito86
Dodano:
05.10.2009 00:30:37
Komentarzy:
2
Strona 1 / 1