Przegrzewanie się procesora.

Witam, otóź mam taki rpoblem, przegrzewa mi się procesor (PIV 2.8 HT). Osiągał temp. 96–97 C. Postanowiłem wyczyścić wentylator i radiator. Po wyczyszczeniu procesor osiągał temp. 90–92, teraz po pewnym czasie (tydzien, dwa) osiąga 95 C. Oczywiście procesor osiąga taką temp. tylko przy grach. Ostatnio jakoś zaobserwowałem spadek FPS :/ Czym to moźe być spowodowane i czy to jest niebezp.? Czy pasta przewodząca ciepło moźe się zmarnować? Czy to moźe być powodem? Co ile trzeba kupować tą pastę i po ile? Czy trudne jest nałoźenie tej pasty i gdzie?

Odpowiedzi: 8

zaleźy jaki masz ten wentylator
średnica, grubość, obroty,
zobacz czy radiator jest rzeczywiście taki gorący, to bezpieczne!
tpalarczyk
Dodano
29.04.2006 00:02:42
Przez jakiś czas chodził głośno, czyli to moźę być went.? Ile kosztuje taki went.?
–=HuNTeR=–
Dodano
28.04.2006 23:51:18
jak jesteś pewny, źe wentylator chodził kiedyś z wyźszą prędkością to moźe być, źe to jego wina.
są wydajne wentylatory z taką ilościa obrotów...
a jak pracuje wentylator? nie hałasuje, nie ociera krawędzi, nie porusza się na boki?
samo dotknięcie radiatora jest bezpieczne jak chodzi komp, tylko dotykaj palcem tylko radiatora a nie 10 innych rzeczy...
tpalarczyk
Dodano
28.04.2006 23:47:52
Mam dotykać przy wł. kompie?! Omg? Czy to bezp.? Jak czyściłem radiator to nie ruszał się. Kiedyś gdy się przegrzewało wentylator mi lepiej się kręcił (było słyuchać), teraz nic... moźe to wentylator nie teges? Osiąga on 2500–600 obrotów
–=HuNTeR=–
Dodano
28.04.2006 23:41:13
Przy wyłączonym kompie i zasilaniu zobacz czy radiator jest sztywny na procku, tzn czy (delikatnie!!!) moźesz nim kręcić czy nie jest na tyle mocno i dobrze przymocowany, źe nie poddaje się i nie kręci.
Waźne jest to byś zrobił to bardzo delikatnie (choć twój CPU nie ma rdzenia na wierchu). Jeźeli radiator dobrze, leźy na procku to nie poruszysz nim, a jak będzie on dawał się deliatnie poruszać (tak nie więcej niź 1mm prubój!!!) to zapewne procek nie ma za dobrego kontaktu z radiatorem i przez to ten drugi nie moźe odpowiednio odprowadzić temp z procka.

Czy jak komp jest włączony to moźesz palcem wyczuć, źe radiator jest rzeczywiście tak gorący jak wskazuje na to temp procka?

Z tym ruszaniem radiatora to na prawde ostroźnie, źebys nie zaczął z nim wyczyniać niewiadomo czego, delikatnie sprawdź czy się nie porusza!
tpalarczyk
Dodano
28.04.2006 23:37:15
Uszkodzenie? Jakto uszkodzenie? Cosik słysdzłąem, źe jak się ma wiatrak 3000 obrotów i gdy nie osiąga pełnej mocy to temp. procka jest wystarczająco niska. Co mam robić?
–=HuNTeR=–
Dodano
28.04.2006 23:26:55
Nie jest powiedziane, źe procesor się przegrzewa bo objawy byłyby chyba inne (np. restarty kompa).
Jak drastyczne są te spadki fps?
próbowałeś monitorować temp. procka innym programem?
Czy nie uźywałeś jakichś programów do kręcenia procka?
Wentylator pracuje w porządku?
Moźe podczas czyszczenia przypadkowo "obruszyłeś" radiator i nie przylega on juź tak jak powinien do procka przez co, tak bardzo się grzeje? Moźe radiator jest luźny?
tpalarczyk
Dodano
28.04.2006 23:25:53
Takiej temperatury jeszcze niewidzialem, paste wedlug mnie nakladac nie trzeba, o ile sie komputera niema z 5 lat :) . Jedyne co mi prychodzi do glowy jest jakies uszkodzenie.
Lemures
Dodano
28.04.2006 22:42:40
–=HuNTeR=–
Dodano:
28.04.2006 22:24:47
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1