przegrzewajacy sie procek
Siema
Mam problem z bardzo goracym procesorem :(. mam semprona 2400 na standardowym zegarze chodzi i mam temerature 52–56 stopni. Dzis nawet nie wiem kiedy skoczylo mi do 60 :(. Mam otwarta bude, zasilacz jest postawiony obok zeby nie zaslanial mi procesora. Wentyl na procku to jakis shit za 40 zeta. Co z tym fantem zrobic?
Tak pozatym jeszcze jedna sprawa radiator to lepiej zeby byl cienki czy gruby? bo ja mam taki sredni i moze gdyby byl troche cienszy to by lepiej wiatrak chlodzil?
pozdro
Mam problem z bardzo goracym procesorem :(. mam semprona 2400 na standardowym zegarze chodzi i mam temerature 52–56 stopni. Dzis nawet nie wiem kiedy skoczylo mi do 60 :(. Mam otwarta bude, zasilacz jest postawiony obok zeby nie zaslanial mi procesora. Wentyl na procku to jakis shit za 40 zeta. Co z tym fantem zrobic?
Tak pozatym jeszcze jedna sprawa radiator to lepiej zeby byl cienki czy gruby? bo ja mam taki sredni i moze gdyby byl troche cienszy to by lepiej wiatrak chlodzil?
pozdro
Odpowiedzi: 20
temperatura mojego procka tez mi sie nie podoba. Procek to 3.2HT nie kręcony, na nim Pentagram 120CU na paście arctic, którą posmarowałem w/g przepisu gdzieś na forum. A temp w biosie mam ~45stopni, podobnie EasyTune pokazuje ( płyta Gigabyte ). Natomiast Everest oraz SpeedFan pokazują o ~15 stopni więcej czyli ~60. W stresie temperatura pokazywana przez speedfan dochodzi do ~75. Gdzie lezy problem? Która temp jest prawdziwa? Chyba te 75 to 'odrobine' za duźo :\
posiadam koncowke pasty silvera ;d
CHIKEN:Tera zbieram na Pentagrama 100AlCu wiec moze bedzie dobrze.
To uzbieraj jeszcze ze 20zł, bo dobry wentyl to polowa sukcesu, druga polowa jest dobra pasta termo, w tym przypadku Arctic Silver,lub OCZ Ultra 5...
PS. ale my tu kurna gadu gadu a zaineteresowany nie powiedział dokłądnie czy to BOx czy Bulk z tandetą za 40 zł
Chyba jest oczywiste ze nie mam wersji BOX–owskiej bo jest drozsza. Pozatym samo z siebie wychodzi ze nie kupowalbym sobie zadnego wentyla do tego proca pozniej. Tera zbieram na Pentagrama 100AlCu wiec moze bedzie dobrze. Po zmianie obodowy u pozadnym ulokowaniu sprzetu w srodku mam 50 stopni i w stresie 56–58, wiec nie jest tak zle choc bedzie mam nadzieje w przyszlosci lepiej
darek_dade:adik154:darek_dade:Na bokowym coolerze i Sepmproni 2400+ 210 x 10 (stock vcore) temperatura nie przekracza 55 stopni w stresie. Podejrzewa, źe albo wiatrak jest zle zalozony, lub klamie czujnik. Mam nadzieje ze nie kupiles jeszcze jakiegoś drogiego coolera tak jak ci profesjonalnie koledzy polecają. Załóź jeszcze raz to chłodzenie, odpowiednio posmaruj procesor pastą i wszystko powinno być ok.
wątpie
Domyślam się, źe obecny cooler dostarczony został razem z procesorem (BOX). Firma AMD nie sprzedawałaby procesorów z niewystarczająco wydajnymi coolerami. Wlasnie ze wzgledu tego, ze uzywamy oryginalnego coolera dostajemy przedluzona gwarancje (OEM – rok, BOX – dwa lub trzy). Nie ma co wątpić.
atośmy sie nie zrozumieli darek_dede. On napisał ze ma jakiegoś shita za 40 zł to wywnioskowałem ze kupił BULK (OEM) i dokupił tandete.
I taką wersje przyjołem pisząc :
adik154:
jest taka zasada, jak kupujesz procka w BOXie a nie masz zamiaru krecić to zostań przy boxie bo to nie są aź tak złe zestawy chłodzące zeby gotować procka, przykład
znajomy na boxie na procku Sempron 2500+ ma 39–42 *C a w stresie 45–50 *C
jesli kupujesz procka w wersji bulk tzn. bez wentylatora to jaa rozmumiem ze chcesz zamontować porządne chłodzenie a nie jakiegoś shita za 40 zł. W takich przypadkach kupuje sie wentylatory z sredniej i wyźszej półki.
Więc jeśli by zakłądać ze to boxowe chłodzenie to wersja darka_dede jest jak najbardziej dobra, bo tak jak napisałem:
adik154:ak kupujesz procka w BOXie a nie masz zamiaru krecić to zostań przy boxie bo to nie są aź tak złe zestawy chłodzące zeby gotować procka, przykład
PS. ale my tu kurna gadu gadu a zaineteresowany nie powiedział dokłądnie czy to BOx czy Bulk z tandetą za 40 zł :wink:
darek_dade:
Domyślam się, źe obecny cooler dostarczony został razem z procesorem (BOX). Firma AMD nie sprzedawałaby procesorów z niewystarczająco wydajnymi coolerami. Wlasnie ze wzgledu tego, ze uzywamy oryginalnego coolera dostajemy przedluzona gwarancje (OEM – rok, BOX – dwa lub trzy). Nie ma co wątpić.
Ja właśnie takiego Coolerka miałem dodanego do procka ;) Nawet nieźle chłodził, ale wybrałem coś mocniejszego i teoretycznie cichszego (bo okazało się, źe ten Thermaltake SilentBoost nie jest taki cichy). Za model BOX–owy płaciłem 20zł więcej, ale za to dostałem gwarancję 3 letnią ;)
adik154:darek_dade:Na bokowym coolerze i Sepmproni 2400+ 210 x 10 (stock vcore) temperatura nie przekracza 55 stopni w stresie. Podejrzewa, źe albo wiatrak jest zle zalozony, lub klamie czujnik. Mam nadzieje ze nie kupiles jeszcze jakiegoś drogiego coolera tak jak ci profesjonalnie koledzy polecają. Załóź jeszcze raz to chłodzenie, odpowiednio posmaruj procesor pastą i wszystko powinno być ok.
wątpie
Splash:Racja. Zresztą Semprony są bardzo podobne do Athlonów. Kiedyś miałem Athlona, jednakźe był... cóź, gorący. Pewnego dnia osiągnął 70 stopni, komp się wyłączył... I juź nie włączył z tym procesorem. Serwisant stwierdził przegrzanie (ja zresztą teź).
Bo to są Athlony XP Throughbred–y b z podwyźszonym FSB do 166 MHz.
darek_dade:Na bokowym coolerze i Sepmproni 2400+ 210 x 10 (stock vcore) temperatura nie przekracza 55 stopni w stresie. Podejrzewa, źe albo wiatrak jest zle zalozony, lub klamie czujnik. Mam nadzieje ze nie kupiles jeszcze jakiegoś drogiego coolera tak jak ci profesjonalnie koledzy polecają. Załóź jeszcze raz to chłodzenie, odpowiednio posmaruj procesor pastą i wszystko powinno być ok.
wątpie
Na bokowym coolerze i Sepmproni 2400+ 210 x 10 (stock vcore) temperatura nie przekracza 55 stopni w stresie. Podejrzewa, źe albo wiatrak jest zle zalozony, lub klamie czujnik. Mam nadzieje ze nie kupiles jeszcze jakiegoś drogiego coolera tak jak ci profesjonalnie koledzy polecają. Załóź jeszcze raz to chłodzenie, odpowiednio posmaruj procesor pastą i wszystko powinno być ok.
lepiej sprawdz czy masz dobrze zlozone chlodzenie procka = pasta – moze zbyt duzo i nie rownomiernie.
poskladaj na spokojnie jeszcze raz ( o ile sie masz o tym jakiekolwiek pojecie)jesli nie to popros kogos kto to porafi mozesz cos uszkodzic :idea:
poskladaj na spokojnie jeszcze raz ( o ile sie masz o tym jakiekolwiek pojecie)jesli nie to popros kogos kto to porafi mozesz cos uszkodzic :idea:
Racja. Zresztą Semprony są bardzo podobne do Athlonów. Kiedyś miałem Athlona, jednakźe był... cóź, gorący. Pewnego dnia osiągnął 70 stopni, komp się wyłączył... I juź nie włączył z tym procesorem. Serwisant stwierdził przegrzanie (ja zresztą teź).
tak jak widzisz on bezstresowo ma 52–56 a nawet 60 wiec to jest za goraco.
Z ciekawości "odkręcilem" proca, i mam teraz przy normalnym uzytkowaniu 43 stopnie, przy pracy 52. Ale w chacie mam zimniej, bo 22 stopnie :P
jest taka zasada, jak kupujesz procka w BOXie a nie masz zamiaru krecić to zostań przy boxie bo to nie są aź tak złe zestawy chłodzące zeby gotować procka, przykład
jesli kupujesz procka w wersji bulk tzn. bez wentylatora to jaa rozmumiem ze chcesz zamontować porządne chłodzenie a nie jakiegoś shita za 40 zł. W takich przypadkach kupuje sie wentylatory z sredniej i wyźszej półki.
PS. Nie porównujcie tutaj temperatur podkreconych procków z niepodkręconymi
PS. Nie porównujcie tutaj temperatur podkreconych procków z niepodkręconymi
Teź mam Semprona 2400+, podkręcony do 2.0 GHz. Na windzie przy temperaturze na zewnątrz 25 stopni celsjusza proc ma jakieś 48–49, przy grach 56. Jednak w windzie uźywam programu do tzw. "Bus Disconnectu". W linuxie normalnie proc ma 52–53, gdy jest gorąco to nawet 56.
CHIKEN:plyta glowna to Epox 8rda3i. Jedna rzecz jest zadziwiajaca bo kumpel ma podobna konfiguracje i on majac podkreconego procka do 2,1 ghz ma gora 50–52 stopnie :?:
pozdro
co w tym dziwnego :?: ma lepsze chłodzenie i tyle, a ty masz jakiś shit i masz piec a nie chłodzenie.
plyta glowna to Epox 8rda3i. Jedna rzecz jest zadziwiajaca bo kumpel ma podobna konfiguracje i on majac podkreconego procka do 2,1 ghz ma gora 50–52 stopnie :?:
pozdro
pozdro
plyta glowna to Epox 8rda3i. Jedna rzecz jest zadziwiajaca bo kumpel ma podobna konfiguracje i on majac podkreconego procka do 2,1 ghz ma gora 50–52 stopnie :?:
pozdro
pozdro
Peter_l:I tak te temperatury nie sa alarmujace
52–56 i ponad 60 na 2400+ ?? to nie jest normalne a tym bardziej niealarmujące. to pewnie jak grasz musisz mieć z 65–70*C///
Zmieniaj odrazu to chłodzenie na jakiegoś Pentagrama lub Zalmana? Dla wymagań termicznycch tego procka wystarczy coś z przedziału do 100 zł.
EDIT:
PS. A płyta to nie Gigabyte czasem :?: