prosze o rade ! bede zmienial procesor i chyba plyte gl.
mam:( pl.gl.) Asrock K7S8X (proc.) 1.8 DURON socet A (karte graf) Radeon 9550 256/128 (twardy )250GB pamiec Ram 1024 PC3200 i to wszystko jakos licho chodzi! chcialbym zmienic procek na semprona 2800+ socet A ale nie wiem czy nie lepiej bylo by zmienic odrazu plyte gl. tak azeby obslugiwala juz 64 bit. procki bardzo prosze o rade! jezeli ktos zechcial by mi odpisac to prosze rowniez napisac w jaki sposob i gdzie moge to kupic najlepiej przez neta lub wysylkowo poniewaz mieszkam w Irlandi pozdrawiam szanownych kolegow ! zwirekxp@o2.pl gg 6052800 sype arek2311
Odpowiedzi: 13
zamierzam trochę zmodernizować komputer :D
:arrow: jest: Pentium 4 2,4GHz socket 478 (Northwood)
płyta główna ASUS P4B533–E, 2x 512 MB RAM
:arrow: na Pentium 4 3,2MHz socket 478 (Prescott)
mam pytanie, czy ta zmiana ma sens?? , bo wyczytałem, źe muszę obnizyć napięcie rdzenia procesora z 1,55V na 1,4V po modernizacji
:arrow: jest: Pentium 4 2,4GHz socket 478 (Northwood)
płyta główna ASUS P4B533–E, 2x 512 MB RAM
:arrow: na Pentium 4 3,2MHz socket 478 (Prescott)
mam pytanie, czy ta zmiana ma sens?? , bo wyczytałem, źe muszę obnizyć napięcie rdzenia procesora z 1,55V na 1,4V po modernizacji
dobry wybór
witam pracuje z systemem juz 2 dni jest spoko nie okazuje sie nie stabilny lecz dla pewnosci pewnie postawie system jeszcze raz ale puzniej poniewaz zbyt duzo mam na emule teraz jak to sciagne to go postawie co do karty przyznaje moja wina ! nie odistalowalem wczesniej sterownikow od poprzedniej karty tez radeoon ale 9550 (256–128) spoko jak to zrobvilem zainstalowalem nowa karte bez problemow smiga jak buza czlowiek uczy sie cale zycie na bledach chc wolal bym uczyc sie na bledach innych nie swoich ! po to jest CentrumXP.pl pozdrowienia z Irlandi Arek.
Eeeee tam , oba dwa przewraźliweni jesteście z tym formatem 8)
No właśnie, format jest zalecany przy tak gruntownej przebudowie.
To i tak prawie cud, źe udało Ci się postawić stary system na nowych komponentach po tak gruntownych zmianach. Nie chcę być "złym prorokiem", ale XP moźe zachowywać się niestabilnie.
Ściągnij z www.ati.com najnowsze sterowniki, nie zapomnij o ".NET Framework" jeśli chcesz uźywać "Catalyst Control Center".
Twoja płyta główna posiada zintegrowany układ graficzny firmy nVidia, masz ten układ wyłaczony w biosie?
Twoja płyta główna posiada zintegrowany układ graficzny firmy nVidia, masz ten układ wyłaczony w biosie?
witam cie serdecznie ! poszlem za twoja rada i kupilem plyte WinFast 6100K8MA–RS(Based on GeForce 6100+ nForce 410. socked 939.oraz procek Athlon 64/ 3200+ oczywiscie tez socked 939. plyta obsluguje PCI expres tak wiec kupilem rowniez karte graficzna RADEON X 1300 (512)mb musialem dokupic jesze zasilacz bo sie okazalo ze muj stary byl nie dobry dla tej plyty. Zmontowalem wszystko i odpalilem go weszlem do biosu i go skonfigurowalem zgodnie z instrukcja nastepnie chcialem odpalic kompa ale nie poszlo ! cos sie stalo z systemem nawet na awaryjnym nie poszedl wiec odpalilem system z plyty inst. windowsa i naprawilem system ok ! zaczelem od instalacji plyty glownej ok! potem chcialem zainstalowac karte graficzna i tu sie zaczely schody! przy instalowaniu karty zrobil mi zrzut systemu i instalacja sie nie powiodla cos jest nie tak ale nie do konca bo moge grac w gry plyna! ale jak wejde we wlasciwosci –ustawienia – zaawansowane to nie pokazuje mi normalnego okna od karty radeon tylko zwykle okno z informacja co to za karta nie czaje tego?pozatym komp dziala baz zazutu i co dalej z ta karta? moze wiesz co jest grane? pozdrawiam Arek
Przestań się wydzierać – pisz normalnie
Zestaw jak zestaw dobra karta na AGP niewiele w wydajności ustępuje podobnej na PCI–EX
Zestaw jak zestaw dobra karta na AGP niewiele w wydajności ustępuje podobnej na PCI–EX
WITAM PONOWNIE ZNALAZLEM TAKI ZESTAW PROSZE POWIEDZ CO O TYM MYSLISZ? PLYTA Z SOCKED 939 ALE OBSLUGUJE HYBA AGP NIE MUSIAL BYM ZMIENIAC KARTY GRAFICZNEJ NO I PROCEK PRZYZWOITY TAK MYSLE !PLYTA: EPOX 9HDAIPRO K8T800 S939 PROCEK : AMD ATHLON 64 3200+ BOX VENICE PROCEK 673ZL. PLYTA 300 ZL.
Z polskich sklepów polecam link:
http://www.skapiec.pl
Dzięki niemu znajdziesz (bodajźe) najnizsze ceny w róźnych sklepach on–line na wybrane komponenty.
Irlandzkich sklepów nie czaje, moźe na www.londynek.net coś wiedzą o takowych.
Z płyt polecam te na nForce3 lub nForce4, takźe Sis wydał niezły chipset, tani i wydajny. Poczytaj o płytach i procesorach s754:
http://forum.tweak.pl/index.php?showforum=70
http://www.skapiec.pl
Dzięki niemu znajdziesz (bodajźe) najnizsze ceny w róźnych sklepach on–line na wybrane komponenty.
Irlandzkich sklepów nie czaje, moźe na www.londynek.net coś wiedzą o takowych.
Z płyt polecam te na nForce3 lub nForce4, takźe Sis wydał niezły chipset, tani i wydajny. Poczytaj o płytach i procesorach s754:
http://forum.tweak.pl/index.php?showforum=70
piekne dzieki za zainteresowanie no coz dopiero co kupilem karte graficzna i niechetnie bym ja zmienial wiec chyba wybiore opcje socet 754 i jakis procek 64 bitowy hmmm? tylko jaki ? i jaka plyte?i w jaki sposob ja kupic ? skoro mieszkam w Irlandi ! a tutaj sprzet jest duzo drozszy niz w polsce! wole kupic przez internet tylko pytanie czy wysylaja za granice ? jezeli ktos cos wie b. prosze o odpowiedz pozdrawiam zwirekxp ps. komp sluzy mi w domu do zabawy i nauki ale chce zeby byl szybki i sie nie mulil !
Do wyboru są 2 opcje, pierwsza: pozostanie przy płytach socketA, druga: przesiadka na socket754.
SocketA jest tani, teraz dobrą płyte na chipsecie nForce2 (najlepszym dla tych płyt) moźna kupić za około 200zł, procesory Semprona teź do najdroźszych nie naleźą. Jednak zaznaczam źe są to zwykłe procesory 32bitowe.
Platforma socket 754 jest nowszą, tak jakby, przejściową fazą przed socketem 939. Plusem jest to źe procesory posiadają wsparcie dla 64bitowych instrukcji, są dosyć tanie, płyty w wiekszości posiadają port graficzny AGP – odpada potrzeba zmiany karty graficznej.
Jest jeszcze alternatywa, chyba niezbyt atrakcyjna dla Ciebie. Jest nią socket 939, wydajny lecz droźszy od s754, większość płyt posiada teź port graficzny PCI–Express – przyszłościowe rozwiązanie, wymagające zmiany karty graficznej.
Napisz moźe czego oczekujesz od komputera, na co się nastawiasz, moźe będzie warto dołorzyć nieco gotówki i skoczyć na "głębszą wode".
SocketA jest tani, teraz dobrą płyte na chipsecie nForce2 (najlepszym dla tych płyt) moźna kupić za około 200zł, procesory Semprona teź do najdroźszych nie naleźą. Jednak zaznaczam źe są to zwykłe procesory 32bitowe.
Platforma socket 754 jest nowszą, tak jakby, przejściową fazą przed socketem 939. Plusem jest to źe procesory posiadają wsparcie dla 64bitowych instrukcji, są dosyć tanie, płyty w wiekszości posiadają port graficzny AGP – odpada potrzeba zmiany karty graficznej.
Jest jeszcze alternatywa, chyba niezbyt atrakcyjna dla Ciebie. Jest nią socket 939, wydajny lecz droźszy od s754, większość płyt posiada teź port graficzny PCI–Express – przyszłościowe rozwiązanie, wymagające zmiany karty graficznej.
Napisz moźe czego oczekujesz od komputera, na co się nastawiasz, moźe będzie warto dołorzyć nieco gotówki i skoczyć na "głębszą wode".
Strona 1 / 1