Prosze o pomoc zabic TROJANA w moim kompiku !!!
Mam TROJANA w dokumentach
c:WINDOWSSystem32winpup32.exe EXE Files
c:Dokuments and SettingUsserMoje dokumentywinpup32.exe, wykryl go Norton AntyVirus i pojawil sie "Alert Trojan" i za nic nie mozna tego zlikwidowac. Wchodze w te zawirusowane dokumenty, klikam "usun" i wtedy pojawia sie nota, ze "nie mozna usunac bo albo dysk jest pelny, albo dok.chroniony haslem, albo jakis program korzysta z tego pliku. Wszystko mam zamkniete jedynie jest ten "Alert Trojan",od programu Norton AntyVirua. Moze przez ten Alert jest otwarty wlasnie program Norton i dlatego nie mozna zlikwidowac tego pliku.A Ten Alert jest nielikwidowalny i po nowym odpaleniu kompa czy resetowaniu pojawia sie kiedy wchodze w dokumenty aby zlikwidowac tego Rezydenta Trojana.Prosze o pomoc bo nie wiem juz co robic.On mi pochlonie program, komp i mnie!!!! SOS (jeszcze jedno, prosze oglednym jezykiem bo nie znam zawilego slownictwa komputerowego wiec tak po chlopsku najlepiej).Moj adres skrzynki mailowej disti@op.pl. Z gory dziekuje. :cry: :!: :!: :!: :!:
c:WINDOWSSystem32winpup32.exe EXE Files
c:Dokuments and SettingUsserMoje dokumentywinpup32.exe, wykryl go Norton AntyVirus i pojawil sie "Alert Trojan" i za nic nie mozna tego zlikwidowac. Wchodze w te zawirusowane dokumenty, klikam "usun" i wtedy pojawia sie nota, ze "nie mozna usunac bo albo dysk jest pelny, albo dok.chroniony haslem, albo jakis program korzysta z tego pliku. Wszystko mam zamkniete jedynie jest ten "Alert Trojan",od programu Norton AntyVirua. Moze przez ten Alert jest otwarty wlasnie program Norton i dlatego nie mozna zlikwidowac tego pliku.A Ten Alert jest nielikwidowalny i po nowym odpaleniu kompa czy resetowaniu pojawia sie kiedy wchodze w dokumenty aby zlikwidowac tego Rezydenta Trojana.Prosze o pomoc bo nie wiem juz co robic.On mi pochlonie program, komp i mnie!!!! SOS (jeszcze jedno, prosze oglednym jezykiem bo nie znam zawilego slownictwa komputerowego wiec tak po chlopsku najlepiej).Moj adres skrzynki mailowej disti@op.pl. Z gory dziekuje. :cry: :!: :!: :!: :!:
Odpowiedzi: 20
Ja pisałem o RAV Antivirus a nie o najgorszym AVG Antivirus.
Doradzałem MkS_vir2003.
Postępujesz niezgodnie z poradami,zatem skutek jest taki,źe komputer jest nadal zarazony a infekcja zapewne zniszczy istotną część systemu WinXP.
To tyle.
Doradzałem MkS_vir2003.
Postępujesz niezgodnie z poradami,zatem skutek jest taki,źe komputer jest nadal zarazony a infekcja zapewne zniszczy istotną część systemu WinXP.
To tyle.
Ja pisałem o RAV Antivirus a nie o najgorszym AVG Antivirus.
Doradzałem MkS_vir2003.
To tyle.
Doradzałem MkS_vir2003.
To tyle.
Gagman eksta post, zapewne się komuś jeszcze przyda, moźna go spoko teraz cytować... 8)
margo:Ha ha ha :!:
Udalo mi sie przywrocic program z 15.06.
Cieszy mnie bardzo, źe sama sobie poradziłaś. Wychodzi na to, źe niepotrzebnie pisałem powyźszy post (niezauwaźyłem Twojej odpowiedzi z godz. 3:07:09 – zacząłem pisać wcześniej, a w trakcie pisania musiałem kilka razy odchodzić od komputera), choć z drugiej strony moźe się komuś przyda... Zrobie tam jeszcze mały update, tak na wszelki wypadek...
Pozdrawiam raz jeszcze, miłych snów 8)
margo:Wlasciwie to widze, ze smiejesz sie ze mnie...
Przykro mi, źe odniosłaś takie wraźenie (tym bardziej, źe to nieprawda).
margo:chodzi o plytke z programem Windowsa i plytke startowa
Naprawdę po raz pierwszy się z czymś takim (dwie płyty)spotykam. Moje pytanie jest aktualne. Czym się te płyty róźnia. Dopóki na to nie odpowiesz, nie będę mógł Ci powiedzieć, z której masz skorzystać.
margo:Widze, ze nie masz dla mnie istotnej rady, bo przeciez nikt wszystkiego nie wie.
Moźliwe źe masz rację, pozwól jednak źe mimo wszystko spróbuję.
margo:...ale coz, to ja sie denerwuje.
... :cry:
Chyba niepotrzebnie...
margo:Szperajac po kompie znalazlam opcje przywracania systemu ale kiedy wybieram punkt przywracania to okazuje sie, ze nie mozna na ta chwile przywrocic pliki.
Czasem tak się zdarza. Spróbuj jeszcze konsoli odzyskiwania (F8 tuź przed rozpoczęciem ładowania systemu). Wpisz polecenie chkdsk, lub teź chkdsk c:/p(gdzie c: to dysk/partycja na której zainstalowany jest windows), co pozwoli na naprawę wykrytych błędów w strukturze systemu plików.
Gdybyś miała kopię rejestru systemowego sprzed tego całego zamieszania mogłabyś go przywrócić, ale kopii takowej zapewne nie posiadasz, więc dalej:
margo:Jeszcze jedno pytanie, – czy jezeli wyczyszcze dysk to sama dam rade zainstalowac Windowsa XP z plytki
Mam nadzieję, źe tak...
1) Jeśli masz bootowalną płytę z Windowsem XP nie będzie źadnego problemu. Po prostu włóź ją do napędu, zrestartuj komputer. W odpowiednim czasie naciśnij dowolny klawisz, co spowoduje rozruch z CD–ROMu. Później juź krok po kroku wybierasz poszczególne opcje (instalacja "świeźej" kopii systemy, odpowiedni dysk/partycja, formatowanie – najlepiej pełne w systemie plików ntfs lub fat32). Dalej juź łatwo.
2) Jeśli Twoja płyta nie jest bootowalna, będzie troszkę trudniej. Są co najmniej dwa sposoby:
2.1a) jeśli masz płytkę z systemem Windows XP Home Edition, ściągnij sobie programik dzieki któremu stworzysz dyskietki startowe dla tego systemu:
http://download.microsoft.com/download/WinXPHome/Install/310994/WIN98MeXP/PL/WinXP_PL_PER_BF.EXE
2.1b) jeśli masz płytkę z systemem Windows XP Professional, ściągnij sobie ten programik (działanie j/w):
http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/310994/WIN98MeXP/PL/WinXP_PL_PRO_BF.EXE
2.1c) przygotuj sobie sześć sformatowanych dyskietek. Włącz wybrany z powyźszych program i zastosuj się do jego poleceń.
2.1d) po nagraniu dyskietek włóź płytkę z Windowsem do napędu, pierwszą dyskietkę startową do stacji dysków, zrestartuj komputer, zastosuj się do wyświetlanych instrukcji.
2.2a) ściągnij sobie to archiwum (z zasobów SLAY3R):
http://republika.pl/slay_3_r/stuff/boot98.rar jest w nim spakowany obraz dyskietki startowej Windows 98 jak teź program do zgrania tegoź obrazu na dyskietkę: WinImage > file > open –zaznaczasz obraz dyskietki i wkładasz pustą dyskietkę do stacji – disk > write disk.
Teraz masz juź dyskietkę startową Windows 98.
2.2b) Włóź w/w dyskietkę do stacji dysków, zrestartuj komputer.
2.2c) W odpowiednim czasie wybierz: uruchom z obsługą CD–ROM.
2.2d) Włóź płytę z Windowsem XP do napędu.
2.2e) Przejdź do katalogu i388
2.2f) Wpisz: winnt.exe
2.2g) Dalej juź wiesz jak.
UPDATE:
Jeśli mimo wszystko nie moźna zainstalować na nowo systemu, tzn. po kaźdym restarcie poprostu odpala się "stary Windows", naleźy zmienić ustawienia BIOSu dotyczące bootowania:
Dla płyty bootowalnej, ustawić trzeba CD–ROM, jako pierwszy napęd, z którego przy rozruchu komputer ma korzystać. Dla płyty niebootowalnej (wiąźe się z uźyciem dyskietek startowych) – Stacja Dyskietek.
Pozdrawiam :)
....hmmm, jeszcze jedno, ide spac :D :!: :!: :!:
A wszystkich pomagajacych cieplutko przytulam, dzieki(jeszcze tu napisze jakis eSikOeSik)bo bardzo lubie knocic wszystko co jest niby stabilne. :D :D :D
Dobranocka.... :wink:
A wszystkich pomagajacych cieplutko przytulam, dzieki(jeszcze tu napisze jakis eSikOeSik)bo bardzo lubie knocic wszystko co jest niby stabilne. :D :D :D
Dobranocka.... :wink:
Ha ha ha :!:
Udalo mi sie przywrocic program z 15.06. ale z rezydentem Trojanem. :shock:
Donosze,– godz.3.00 dn.18.06. w trybie awaryjnym wywalilam Trojana(nawet go polubilam nieco).
Dziwne to jakos, jestem w 18tym dniu czerwca a wracam sie do czasu z pobytu wirusa tak jakby nie bylo tej chwili kiedy go pierwszy raz wywalilam.
Czuje sie tak jak bym byla w rownoleglych swiatach :D
Ale, ale, – to gdzie przebywal ten Trojan jak system potrafil go przywrocic? :wink:
Gdzie jest to miejsce nizej niz kosz(grecki Tartan)?
To znaczy, ze na kazde widzimisie moge powolac tego wirusika do zycia? :shock:
Udalo mi sie przywrocic program z 15.06. ale z rezydentem Trojanem. :shock:
Donosze,– godz.3.00 dn.18.06. w trybie awaryjnym wywalilam Trojana(nawet go polubilam nieco).
Dziwne to jakos, jestem w 18tym dniu czerwca a wracam sie do czasu z pobytu wirusa tak jakby nie bylo tej chwili kiedy go pierwszy raz wywalilam.
Czuje sie tak jak bym byla w rownoleglych swiatach :D
Ale, ale, – to gdzie przebywal ten Trojan jak system potrafil go przywrocic? :wink:
Gdzie jest to miejsce nizej niz kosz(grecki Tartan)?
To znaczy, ze na kazde widzimisie moge powolac tego wirusika do zycia? :shock:
ale zanim zaczniesz coś kombinować proponuję wybić wszystkie trojany i wirusy z pozimu dosa, tire wspominał o mks_vir, jest tam opcja robienia dyskietki z skanerem pod dosem, jak wyczyścisz wszystko to format.... i po krzyku.
Pamiętaj:
Pamiętaj:
"format jest dobry na wszystko"
Nie plakaj – glowa do goory.
Dwie plytki to rzeczywiscie dziwna sprawa... ja mam tylko jedna – bootowalna z systemem (WXP).
Pytam : czy chcesz formatowac dysk i zaczac czysta instalacje, czy zrobic tzw nakladke??
Dwie plytki to rzeczywiscie dziwna sprawa... ja mam tylko jedna – bootowalna z systemem (WXP).
Pytam : czy chcesz formatowac dysk i zaczac czysta instalacje, czy zrobic tzw nakladke??
Wlasciwie to widze, ze smiejesz sie ze mnie a przeciez wiesz o czym mowa jesli nawet zle to wyrazilam a chodzi o plytke z programem Windowsa i plytke startowa ale coz, to ja sie denerwuje.
Przeciez to takie latwe napisac co i jak z instalacja.
Widze, ze nie masz dla mnie istotnej rady, bo przeciez nikt wszystkiego nie wie.Gdybym byla taka madra w kompie to sama bym sobie poradzila i nie zajmowala nikomu czasu.
Szperajac po kompie znalazlam opcje przywracania systemu ale kiedy wybieram punkt przywracania to okazuje sie, ze nie mozna na ta chwile przywrocic pliki. Bede sprawdzac w ten sposob wszystkie punkty, moze znajdzie sie jakis.
Jesli bys znalazl dla mojego kompika pomocna rade to bardzo prosze i dziekuje z gory. :cry:
Widze, ze nie masz dla mnie istotnej rady, bo przeciez nikt wszystkiego nie wie.Gdybym byla taka madra w kompie to sama bym sobie poradzila i nie zajmowala nikomu czasu.
Szperajac po kompie znalazlam opcje przywracania systemu ale kiedy wybieram punkt przywracania to okazuje sie, ze nie mozna na ta chwile przywrocic pliki. Bede sprawdzac w ten sposob wszystkie punkty, moze znajdzie sie jakis.
Jesli bys znalazl dla mojego kompika pomocna rade to bardzo prosze i dziekuje z gory. :cry:
Wlasciwie to widze, ze smiejesz sie ze mnie a przeciez wiesz o czym mowa jesli nawet zle to wyrazilam a chodzi o plytke z programem Windowsa i plytke startowa ale coz, to ja sie denerwuje.
margo:czy jezeli wyczyszcze dysk to sama dam rade zainstalowac Windowsa XP z plytki z programem i plytki instalacyjnej(z jednej czy drugiej,ktorej?)?
To masz dwie płytki, a czym one się róźnią :?:
Weszlam na strone Semantica i z ich strony sprawdzilam dysk i wlasnie wtedy wyszlo, ze wirus dwa razy siedzi w C:
Potem odinstalowalam swojego Nortona weglog porady (rano nim skanowalam dysk i nic nie wykryl).
Potem weszlam w t.awaryjnym w dokumenty i wywalilam wirusa, a nastepnie skanowalam dysk ze strony Semantica ale juz nie bylo wirusa.
Wczoraj wedle rady pobralam AVG Anty–virus a tego drugiego nie znalazlam wiec ponownie zainstalowalam swojego Nortona ale jakos po tej instalacji zaczal mi powolniec i zawieszac komputer wiec ponownie odinstalowalam Nortona.
Kiedy po zresetowaniu odpalilam kompa dostalam informacje zeby wlozyc instalatora Windowsa bo pliki moga byc zastapione czyms tam...Zrobilam to i program sie "naprawil" lecz wlasnie teraz przewija strone tak falujac, Jesli paskiem przesuwania pociagne 1cm.to "fala" jest mala, jesli pociagne wiecej to "fala" jest wieksza.Jeszcze to nieprzewijanie w poczcie Outlook Express.Ze stron www. nie wchodze w poczte.
Jeszcze jedno pytanie, – czy jezeli wyczyszcze dysk to sama dam rade zainstalowac Windowsa XP z plytki z programem i plytki instalacyjnej(z jednej czy drugiej,ktorej?)?
Potem odinstalowalam swojego Nortona weglog porady (rano nim skanowalam dysk i nic nie wykryl).
Potem weszlam w t.awaryjnym w dokumenty i wywalilam wirusa, a nastepnie skanowalam dysk ze strony Semantica ale juz nie bylo wirusa.
Wczoraj wedle rady pobralam AVG Anty–virus a tego drugiego nie znalazlam wiec ponownie zainstalowalam swojego Nortona ale jakos po tej instalacji zaczal mi powolniec i zawieszac komputer wiec ponownie odinstalowalam Nortona.
Kiedy po zresetowaniu odpalilam kompa dostalam informacje zeby wlozyc instalatora Windowsa bo pliki moga byc zastapione czyms tam...Zrobilam to i program sie "naprawil" lecz wlasnie teraz przewija strone tak falujac, Jesli paskiem przesuwania pociagne 1cm.to "fala" jest mala, jesli pociagne wiecej to "fala" jest wieksza.Jeszcze to nieprzewijanie w poczcie Outlook Express.Ze stron www. nie wchodze w poczte.
Jeszcze jedno pytanie, – czy jezeli wyczyszcze dysk to sama dam rade zainstalowac Windowsa XP z plytki z programem i plytki instalacyjnej(z jednej czy drugiej,ktorej?)?
:? Czy nie jest to przypadkiem wina tego, źe:
margo:... w koncu tak "nakrochmalilam"...
Juź ci radziłem.Czy przeskanowałaś system innym antywirusem?
Po odinstalowaniu NAV radziłem to zrobić.Podałem link.
Mogę jedynie domyślać się,źe masz uszkodzony system po infekcji.Nie tylko trojanem,który pewnie tam dalej jest,ale i wirusem[ami].
Na zinfekowany dysk jeźeli połoźysz ten sam av to niczego on nie zmieni.
Zatem doradzam ci pobranie albo RAV [jw] albo demo MkS_vir2003 i ponowne przeskanowanie.Oczywiscie po całkowitym odinstalowaniu Nortona.
Pozdrawiam.
Po odinstalowaniu NAV radziłem to zrobić.Podałem link.
Mogę jedynie domyślać się,źe masz uszkodzony system po infekcji.Nie tylko trojanem,który pewnie tam dalej jest,ale i wirusem[ami].
Na zinfekowany dysk jeźeli połoźysz ten sam av to niczego on nie zmieni.
Zatem doradzam ci pobranie albo RAV [jw] albo demo MkS_vir2003 i ponowne przeskanowanie.Oczywiscie po całkowitym odinstalowaniu Nortona.
Pozdrawiam.
No to OK. Jakiej przegladarki uzywasz??
Domyslam sie ze poczte obslugujesz ze strony WWW...
I co u licha znaczy ze strona faluje... :| :?: :?:
Jakos nie moge sobie tego wyobrazic.
Domyslam sie ze poczte obslugujesz ze strony WWW...
I co u licha znaczy ze strona faluje... :| :?: :?:
Jakos nie moge sobie tego wyobrazic.
hmmmm......
Kiedy wchodze w strone i przesuwam ja to ona przesuwa sie jakby falujac, co przesuniecie to fala...i tak do samego dolu. Tak samo kiedy przesuwam pokretlem myszy.
Drugi problem to kiedy pisze email i trescia zapelnie widoczna czesc okna i pisze dalej to juz mimo, ze pisze nadal i napis jest to juz niewidoczny bo w dole wchodzi pod pasek zadan.
Aby zobaczyc co napisalam musze zminimalizowac literki bo okno nie przesuwa sie.
margo
Kiedy wchodze w strone i przesuwam ja to ona przesuwa sie jakby falujac, co przesuniecie to fala...i tak do samego dolu. Tak samo kiedy przesuwam pokretlem myszy.
Drugi problem to kiedy pisze email i trescia zapelnie widoczna czesc okna i pisze dalej to juz mimo, ze pisze nadal i napis jest to juz niewidoczny bo w dole wchodzi pod pasek zadan.
Aby zobaczyc co napisalam musze zminimalizowac literki bo okno nie przesuwa sie.
margo
brtx:Przeczytalem Twoj post dwa razy i nie wiem o co dokladnie chodzi...
To jest nas dwóch...
Pozdrawiam