prosty przykład
Jak w Pascalu napisać program który policzy liczby wpisane!!
np. wpisze: 1 1 4 2 7 5 5 5
wpisałeś 2 – 1
wpisałeś 1 – 4
itp.
program powinien policzyć ile liczb zostało wpisanych.
Bardzo prosze o jakąś podpowiedź
np. wpisze: 1 1 4 2 7 5 5 5
wpisałeś 2 – 1
wpisałeś 1 – 4
itp.
program powinien policzyć ile liczb zostało wpisanych.
Bardzo prosze o jakąś podpowiedź
Odpowiedzi: 20
hastic:A co do zadania popytałem wykładowce i poradził abym zastosował tablice.
No i wyszło na moje http://forum.centrumxp.pl/viewtopic.php?p=247667#247667
Ja pisze programy Pascal, w środowisku Delphi 7, więc moduł Crt oryginalnie istniał w Turbo Pascalu, więc działał tylko w systemie DOS. Najlepiej zatem nie próbować uźywać funkcji z tego modułu
w Delphi ona zupełnie nie chodzi. A co do zadania popytałem wykładowce i poradził abym zastosował tablice.
w Delphi ona zupełnie nie chodzi. A co do zadania popytałem wykładowce i poradził abym zastosował tablice.
hastic:Uruchomiłem ten program i on nie liczy liczb wypisanych tylko je wyświetla :(
Który program? Napisany przeze mnie? Liczy przecieź.
Bo nie będzie wyświetlał gdyź:
inkrementujesz zmienne a0, b1, c2, d3..
A wypisujesz zmienne n1, n2, ...
Spróbuj wypisać a0, b1 ....
P.S: Opieram sie na przykładzie który podałeś wcześniej, jeśli masz inny to wklej go tutaj.
0:a0:=a0+1;
1:b1:=b1+1;
2:c2:=c2+1;
3:d3:=d3+1;
4:e4:=e4+1;
5:f5:=f5+1;
6:g6:=g6+1;
7:h7:=h7+1;
8:i8:=i8+1;
9:j9:=j9+1;
writeln('ilosc liczb rownych 0: ',n0);
writeln('ilosc liczb rownych 1: ',n1);
writeln('ilosc liczb rownych 2: ',n2);
writeln('ilosc liczb rownych 3: ',n3);
writeln('ilosc liczb rownych 4: ',n4);
writeln('ilosc liczb rownych 5: ',n5);
writeln('ilosc liczb rownych 6: ',n6);
writeln('ilosc liczb rownych 7: ',n7);
writeln('ilosc liczb rownych 8: ',n8);
writeln('ilosc liczb rownych 9: ',n9);
readln;
end.
inkrementujesz zmienne a0, b1, c2, d3..
A wypisujesz zmienne n1, n2, ...
Spróbuj wypisać a0, b1 ....
P.S: Opieram sie na przykładzie który podałeś wcześniej, jeśli masz inny to wklej go tutaj.
Uruchomiłem ten program i on nie liczy liczb wypisanych tylko je wyświetla :(
To komenda czyszcząca ekran. Zapewne w Delphi znajdzie się jej odpowiednik – poszukaj w pomocy.
UpDate
Hastic, jeźeli nie chcesz, nie musisz uźywać tego polecenia – umieściłem je tylko w celach kosmetycznych – usuń odpowiednie linie z kodu i tyle.
UpDate
Hastic, jeźeli nie chcesz, nie musisz uźywać tego polecenia – umieściłem je tylko w celach kosmetycznych – usuń odpowiednie linie z kodu i tyle.
Chciałem podziękować za pomoc,
jest tylko jeden problem z ClrScr; kompilator uznaje go za błąd !!!
Nigdy nie słyszałem o ClrScr; – co on oznacza??
jest tylko jeden problem z ClrScr; kompilator uznaje go za błąd !!!
Nigdy nie słyszałem o ClrScr; – co on oznacza??
Amon–Ra:Nie sposób się z Tobą nie zgodzić
Dziękuję ;)
Amon–Ra:TP jest językiem prostym, być moźe dobrze, źe to od niego właśnie rozpoczyna się kształcenie programistyczne.
C teź nie naleźy do najtrudniejszych, ale faktycznie w programach nauczania stoi pascal to jego trzeba nauczać.
gusioo:Często wykładowcy/nauczyciele męczą studentów/uczniów nauką pascala, a IMHO czas stracony na nauke w/w języka moźna wykorzystać na naukę C, które nie dość, źe jest przejrzyste to jeszcze jest wykorzystywane.
Nie sposób się z Tobą nie zgodzić, ale z drugiej strony... No sam nie wiem. Moźe według niektórych te dwa modele edukacyjne (jeden w oparciu o TP, drugi o C) są równowaźne? TP jest językiem prostym, być moźe dobrze, źe to od niego właśnie rozpoczyna się kształcenie programistyczne.
gusioo:P.S: O obietkach w pascalu nie wspomne bo to poraźka :lol:
Eee, komu tam w gimnazjum potrzebne obiekty :wink:.
Amon–Ra:Masz na myśli jednoczesne nauczanie obu języków, czy co, bo nie bardzo rozumiem :shock:? Do nauki algorytmicznego myślenia chyba nie trzeba C++ (tutaj wystarczy graficzny program ELI :wink: ) – chyba, źe masz na myśli anachroniczność tego języka.
Często wykładowcy/nauczyciele męczą studentów/uczniów nauką pascala, a IMHO czas stracony na nauke w/w języka moźna wykorzystać na naukę C, które nie dość, źe jest przejrzyste to jeszcze jest wykorzystywane.
P.S: O obietkach w pascalu nie wspomne bo to poraźka :lol:
P.S.2: Algorytmicznego myślenia moźna sie nauczyć czytając ksiąźke kucharską.
gusioo:Amon–Ra:No to nauczyciel okazałby się wyjątkowym ignorantem :mrgreen:.
A co ma zrobić gdy kodu źródłowego nie rozumie :mrgreen:
Hmmm, słuszna uwaga, choć sarkastyczna :wink:.
gusioo:P.S: Jestem przeciwnikiem nauczania (się) Pascala i Delphi.
Masz na myśli jednoczesne nauczanie obu języków, czy co, bo nie bardzo rozumiem :shock:? Do nauki algorytmicznego myślenia chyba nie trzeba C++ (tutaj wystarczy graficzny program ELI :wink: ) – chyba, źe masz na myśli anachroniczność tego języka.
Amon–Ra:No to nauczyciel okazałby się wyjątkowym ignorantem :mrgreen:.
A co ma zrobić gdy kodu źródłowego nie rozumie :mrgreen:
P.S: Jestem przeciwnikiem nauczania (się) Pascala i Delphi.
hastic:a program pisze w środowisku Delphi 7
No więc tutaj Ci nie pomogę. Moźe lepiej pobierz z sieci jakiś darmowy kompilator Pascala (np. Free Pascal) i w nim wygeneruj kod wynikowy.
Szkielet, który przedstawiłem wymaga jeszcze obróbki – podstawy teorytyczne jednak juź znasz. Pomyśl nad stworzeniem wykresu w trybie graficznym, ewentualnie teź wprowadzeniem tła i upodobnieniem intefejsu aplikacji do GUI wczesnych wersji Windows.
Jeźeli chcesz, mogę przygotować jeszcze wersję pliku HIST.pas z komentarzami.
gusioo:IMO źadnego – dostałby lufe za złe wykonanie zadania :mrgreen:
No to nauczyciel okazałby się wyjątkowym ignorantem :mrgreen:.
Amon–Ra:Ale z drugiej strony, pomyśl, jakie wraźenie wywarłoby na nauczycielu ukazanie histogramu z wykorzystaniem trybu graficznego :wink: – taki Excel w DOSie :wink:.
IMO źadnego – dostałby lufe za złe wykonanie zadania :mrgreen:
@hastic schemat blokowy jest banalny wiec nie proś o rysunek ;)
Tak przyznaje pomyliłem nazwy zmiennych, a program pisze w środowisku Delphi 7 (File – New – Other – Console Application)
gusioo:Schemat blokowy to IMO zapis w postaci algorytmu.
Wiec tutaj trzeba będzie zaimplemetować kartkę i ołówek ;)
Aj :oops: no racja – głupi błąd :P...
Ale z drugiej strony, pomyśl, jakie wraźenie wywarłoby na nauczycielu ukazanie histogramu z wykorzystaniem trybu graficznego :wink: – taki Excel w DOSie :wink:.
Amon–Ra:Pisałeś takźe o schemacie blokowym – radziłbym do tego wykorzystać moduł graficzny, oczywiście jeźeli wiesz juź, jak go zaimplementować.
Schemat blokowy to IMO zapis w postaci algorytmu.
Wiec tutaj trzeba będzie zaimplemetować kartkę i ołówek ;)
Hastic, to zdecyduj się w takim razie, czy piszesz program w Pascalu czy w Delphi.
Właśnie miałem edytować swój post, gdyź dopiero teraz przyjrzałem się dokładniej napisanemu przez Ciebie fragmentowi kodu i zauwaźyłem błąd – najpierw deklarujesz szereg zmiennych (postaci a0, b1 itp.), później ich natomiast nie uwzględniasz i pozostawiasz (na końcu) zmienne postaci n0, n1 itd. Musisz się zdecydować – albo tak, albo tak.
Poniźej wklejam gotowy kod źródłowy i aplikację (prosta, bo to szkielet jedynie).
Pisałeś takźe o schemacie blokowym – radziłbym do tego wykorzystać moduł graficzny, oczywiście jeźeli wiesz juź, jak go zaimplementować.
Właśnie miałem edytować swój post, gdyź dopiero teraz przyjrzałem się dokładniej napisanemu przez Ciebie fragmentowi kodu i zauwaźyłem błąd – najpierw deklarujesz szereg zmiennych (postaci a0, b1 itp.), później ich natomiast nie uwzględniasz i pozostawiasz (na końcu) zmienne postaci n0, n1 itd. Musisz się zdecydować – albo tak, albo tak.
Poniźej wklejam gotowy kod źródłowy i aplikację (prosta, bo to szkielet jedynie).
Pisałeś takźe o schemacie blokowym – radziłbym do tego wykorzystać moduł graficzny, oczywiście jeźeli wiesz juź, jak go zaimplementować.
hastic:Ja robiłem to w Delphi 7, i tam ta opcja jest wyświetlana jako błąd kompilacji ClrScr;
sprawdź system("clear")
Ja robiłem to w Delphi 7, i tam ta opcja jest wyświetlana jako błąd kompilacji ClrScr;