Prosba o pomoc zwisy wina

Witam
Forum zaczalem przegladac od przeczytania faq oraz opcji szukaj. Nie znalazlem jednak dokladnie podobnego problemu.
Komputer moj to Celeron 2,00GH 256ram dysk 80GB grafika Geforce 2MX muzyczna sound blaster 5.1 2 sieciowki LG zasilacz 300. Dodam ze komputer jest zadko wylaczany na dlugo.
Przetestowalem go wszelkimi mozliwymi programami.
Od dluzszego czasu komp mi sie sam restartuje, niedawno przelozylem zasilacz z drugiego komputera ale dalej wystepuja restarty choc w mniejszym stopniu. Przed wymiana zasilacza komputer potrafil sie zawiesic 5–6 razy w przeciagu dnia a czasem po restarcie trzeba bylo reinstalowac system bo stracil jakies dane i nie chcial sie uruchomic.
Z poczatku myslalem ze to grafika gdyz wczesniej wiatraczek mi sie od niej odlaczyl ale 3dmax nie wykazal bledow. Program speedfan pokazuje mi straszne wachania tempretatury procesora srednia wychodzi kolo 50C ale maxymalna temp to 110C czy to nie jest za duzo?? to bylo chwilowe ale takie wahania mnie dziwia radiator jest na swoim miejscu wentylator tez dobrze kreci. Zasilacz tez pokazuje dziwne napiecia:

–12V wahania od –7,5V – 12V
–5V wahania od –1,8V – 4,5V
+5V wahania od 2,9 – 4V
+3,3 wahania male 1,84V –2V
+5V wahania 2,12V –3,39V
+12V wahania 3,01V – 8.96V

Troche duze wahania czyzby to zasilacz za slaba moc ma bo jest nowy(300).
Prosze o pomoc bo nie wiem sam co juz robic sprawdzic a restarty czasem bywaja niebezpieczne i trace dane.

Z gory dzienkuje za odpis

Odpowiedzi: 9

Jesli masz 2 kosci ram wyjmij jedna – dosc czesta przyczyna samorestartow. Ja mialem problem z zasilaczem, wikszosc 350 powodowala ze komp sie resetowal, teraz problem zniknal (420W). Polecam wymiane zasilacza dobry i tani jest np – NeoTec :)
Pozdrawiam
m1si0
Dodano
09.01.2005 19:21:25
Wallenrod zmień zasilacz na jakiś porządny,problem powinien zniknąć.
MarcinX
Dodano
09.01.2005 17:24:00
Sprawdzilem w Biosie jak to wyglada i jest tak:

CPU Vcore 1.45V – 1.47V
2.50V 2.60V
Voltage Baltory 3.21V
Curent CPU Temp 49–50

No i co o tym myslicie?? Mialem pomysl ze to przez listwe np. winda powoduje przepiecia ale hmm... drugi komp nie ma listwy i nic sie nie dzieje....
Jak sie maja dane te co podalem do danych jakie powinny byc??

Aha czesto bywalo tak ze filmy mi sie wieszaly tz. film zazwyczaj mi sie wiesza w polowie, czasem sie sam restartuje czasem zawiesza i jest straszny pisk w glosnikach. Raz mialem taki przypadek (tylko pozniej komp wogole sie nie odpalal tz. monitor) to oddalem do serwisu to facet powiedzial ze w biosie cos zmienialem (do biosu sie nie dotykalem) cos poprzestawial i przez hmm pare dni chodzilo. Dzisiaj przeloze karte graficzna z drugiego kompa moze to ona jest spalona i tak zrzera napiecie?? Poradzcie

POZDRAWIAM
Wallenrod
Dodano
04.01.2005 20:05:02
a jest jakas reguła przy której sie restart robi? czy jak zapodajesz jakis program czy jakas okreslona pora moze masz jakies spadki napięcia w sieci albo jakies paskudne przepięcia...na wszelki wypadek daj loga z hi jacka mądzejsi go oblookaja moze tam cosik tkwi...
Rudiczek
Dodano
04.01.2005 16:26:05
CPU usage nie wskazuje jakis duzych skokow w granicach 10% jak na komie sie nic nie robi. Jezeli chodzi o ustawienia w biosie to wylaczylem ta opcje wylanczania podczas przegrzewania. Macie jakies sugestie??
Wallenrod
Dodano
04.01.2005 11:52:56
a jestes pewien ze zadna aplikacja nie wywala tobie systemu? moze cos siedzi i przegrzewa... maszyna sie nie muli podczas pracy, nie wiesza?...moze to sofcik sie sypie wiesz ja mam sitowego codegena300 który faktycznie daje huk 250, p4 2,4 kręcony na 3.1ghz, 2 dyski i radka który ma pobór jak czajnik elektryczny ze o optycznych nie wspone a wiatrakuff nie zlicze :) i nic mi takiego sie nie działo więc moze jednak sofcik...oblukaj wydajnosc i obciązenie procesora ,pamięci, ilosc procesów itd moze tam cos znajdziesz
co do temperatur na procq niewiem czy masz to ustawione ale domyslnie w biosie jest graniczna wartość przy której wyłącza sie komp w wyniku przegrzania proca więc sprawdz to a potem mozesz spac spokojnie 8)
Rudiczek
Dodano
04.01.2005 02:16:21
Ta temperatura byla niewlasciwie pokazywana przez program speedfan przetestowalem progamem EVEREST Home Edition oraz przeciazylem procka programem Prime95 no i temperatura trzymala sie w normie nie bylo jakis wiekszych skokow takze procesor i radiator chyba moge sobie odpuscic hmm.. zasilacz jest firmy FEEL calkiem nowy tylko ze przelozylem go z drugiego komputera a w tym byl zasilacz 350 (na ktorym komp restartowal sie conajmniej 5 razy dziennie) teraz na zasilaczu 300 restartuje sie srednio raz dziennie.
Aha po sprawdzeniu tym programem EVEREST skoki zasilacza byly mniejsze:

Napięcie rdzenia procesora 1,42–1.46 V
+2.5 V 2.61 V – 2.62V
+3.3 V 1,89–2.02 V
+5 V 1.75 V–2.75V
+12 V 3.20 V – 7.81V
+5 V podczas wstrzymania pracy 2.98V – 4.11 V
VBAT baterii CMOS 3.22 V

Jednak wydaje mi sie ze napiecie to jest za male jak uwazacie no i jak myslicie ze to to to jaki zasilacz polecacie.
Wallenrod
Dodano
03.01.2005 22:52:21
SpeedFan często pokazuje cuda.

Zainstaluj Everesta :

http://www.lavalys.com.hk/products/everesthome.asp

Przy takich temperaturach i napięciach komp nie ma prawa działać.

Wsadź do próby jakąś porządną zasiłkę,przeczyść i przesmaruj pastą radiator i proca.
Napisz jakie wartości podał Everest.
MarcinX
Dodano
03.01.2005 18:31:28
Jesli chodzi o napiecia to dopuszczalna odchylka od normy (moge sie mylic) wynosi +–10%.
wins
Dodano
03.01.2005 17:09:20
Wallenrod
Dodano:
03.01.2005 16:35:10
Komentarzy:
9
Strona 1 / 1