Programy DOS w WIN XP
Witam.
Przeszukałem całą masę postów i niestety nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi. Chodzi o pełnoekranowe wyswietlanie programów z DOS'a (mam taki sieciowy program) i pod W 95/98 jest OK, natomiast pod WIN XP, nawet jak zaznacze opcje: "zgony z WIN 98 i 256 kolor i zmniejszona rozdzielczość, to czcionka jest tak mała, jak w oknie.
Czekam na sugestie i pozdrawiam
Tom
Przeszukałem całą masę postów i niestety nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi. Chodzi o pełnoekranowe wyswietlanie programów z DOS'a (mam taki sieciowy program) i pod W 95/98 jest OK, natomiast pod WIN XP, nawet jak zaznacze opcje: "zgony z WIN 98 i 256 kolor i zmniejszona rozdzielczość, to czcionka jest tak mała, jak w oknie.
Tom
Odpowiedzi: 10
j23:tak to co napisla godunow jest prawda, ale dlaczego w win xp profesional identyczne programy dzialaja prawidlowo w pelnym oknie a w home edytion jest ten problem
Moim skromnym zdaniem hoem to niepełna wersja (okrojona XP) W zasadzie instaluje tylko wersje pro.. Na Laptopie próbowałem ostatni home XP były same problemy . Wrzuciłe XP Pro i po problemie..
W tym tez bym upatrywał Twoich problemów..
Pozdrawiam
j23:tak to co napisla godunow jest prawda, ale dlaczego w win xp profesional identyczne programy dzialaja prawidlowo w pelnym oknie a w home edytion jest ten problem
Moim skromnym zdaniem hoem to niepełna wersja (okrojona XP) W zasadzie instaluje tylko wersje pro.. Na Laptopie próbowałem ostatni home XP były same problemy . Wrzuciłe XP Pro i po problemie..
Pozdrawiam
Pozdrawiam
tak to co napisla godunow jest prawda, ale dlaczego w win xp profesional identyczne programy dzialaja prawidlowo w pelnym oknie a w home edytion jest ten problem
j23:jaka moze byc przyczyna, ze programy dosowe np. nc dzialaja dobrze w oknie, a na celym ekranie sie wieszaja, sprawdzalen nz xp profesional wszystko jest dobrze, natomiast na home edition jet ten problem (nie moge zmienic systemu, bo
Dos Jest systeme operacyjnym 16 bitowym a Windows XP systeme 32 bitowym z rodziny NT i on tylko emuluje i nie jest to prawdziwy DOS stąd ta pzryczyna.. A niktóre programy dosowe muszą mieć np himem. sys etc.
Niektóre programy napisane dla środowiska DOS praktycznie muszą pod tym systemem pracowac.. a nie pod emulatorem (jakim jest okienko)
Pozdrawiam
jaka moze byc przyczyna, ze programy dosowe np. nc dzialaja dobrze w oknie, a na celym ekranie sie wieszaja, sprawdzalen nz xp profesional wszystko jest dobrze, natomiast na home edition jet ten problem (nie moge zmienic systemu, bo
tomek_d:Witam.
Tom
Wiele jest programów dosowych które sie nie urachamiaja pod win XP
albo działaja wadliwie i nic sensownego nie da sie z tym fantem pod xp zrobić
Dlatego jak masz programy dosowe ]
dobrze jest mieć dwa systemy np win 98Se i winXP
I dosowe uruchamiać po 98 zreszta sam microsoft tak doradza...
Pozdrawiam
Zmniejsz rozdzielczość w XP – będzie trochę większe okno. Przy tym zmniejszaniu jest granica i koniec.
Próbowałem i kurcze niebardzo mi wychodziło. :(
We właściwościach skrótu dosowego na zakładce czcionka moźesz zmieniać rozmiar czcionki.
Strona 1 / 1