programy dos–owe pod xp

Cześć!
Szukam odpowiedzi na pytanie.
Mam przenośny odtwarzacz MP3 firmy SEG.Dokłdna nazwa to "MP3 SEG–64".
Mam oprogramowanie do niego ale ostatnio zmieniłem system na XP i nie mogę go odpalić w związku z tym źe sofcik ten potrzebuje trybu Dos–owego.
Szukam kogoś kto posiada jakiś soft do tego odtwarzacza na system XP,lub zna jakieś oprogramowanie które działa do większości odtwarzaczy.A moźe po prostu ktoś wie jak uruchomić programik który potrzebuje dos–a pod systemem XP.Czy jedynym rozwiązaniem tego problemu jest zmiana systemu operacyjnego na starszy z obsługą Dos–a
[/b]

Odpowiedzi: 1

Windows XP to taka rozwojowa wersja windowsa 2000 i jeszcze starszego brata NT. Zasady odpalania programów dosowych na tych systemach są dokładnie takie same. Naleźy odnaleźć pliki config.nt i autoexec.nt poustawiać tam odpowiednie zmienne dosowe, które program wykorzystuje (Files, Buffers or somthing ...). I klik w execa programu dosowego. Emulacja tego trybu jest dość dobra. Gorzej jeśli sprawa będzie dotyczyła obsługi urządzenia, tutaj juź mogą się zacząć schody przy próbie załadowania sterownika dosowego urządzenia ... lub np. problem uzyskania polskich znaków w niektórych programach ...
Mozna jeszcze inaczej :) a mianowicie, jeśli nie posiadasz zainstalowanego NTFSa a tylko fat32, przygotuj sobie dyskietkę startową z np. hmmmm ... windowsa Me lub 98 (moźe masz jakiegoś kumpla który ma jeszcze ten system) i jeśli chcesz korzystać z urządzonka odpalaj kompa z tej dyskietki, a potem np. norton commander 5.0 ;) i wio ...
Anonymous
Dodano
09.01.2004 23:19:10
Anonymous
Dodano:
04.01.2004 17:59:11
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1