Programik w Dev–C++ 4
Jestem początkujący w C++ i mam problem z pewnym zadaniem(Console Application).Mianowicie: Napisz programik który wypełni cały ekran znakiem "*"(gwiazdka)stosując instrukcję while.
Czy mógłby mi ktoś pomóc :?:
Czy mógłby mi ktoś pomóc :?:
Odpowiedzi: 20
Skoro tak twierdzisz.
gusioo:
Znaczy się wyskoczy poza pamięć ?
Moźe nie wypowiadaj sie jak nie wiesz – nie są tworzone źadne obiekty – jeno procesor cały czas liczy. No chyba źe masz na myśli L2 procesora.
Program zajmuje coraz więcej pamięci aź w końcu skończy się miejsce i będzie próbował zabrać pamięć innym programom.
Peter_l:Instrukcja spod "bla bla bla" odwołuje się do pamięci pod adresem "bla bla bla".
Pamięć nie moźe być "written".
Kliknij OK aby przerwać działanie aplikacji
Znaczy się wyskoczy poza pamięć ?
Moźe nie wypowiadaj sie jak nie wiesz – nie są tworzone źadne obiekty – jeno procesor cały czas liczy. No chyba źe masz na myśli L2 procesora.
gusioo:Peter_l:Ja bym dał maksa na moźe 20000 – chyba wystarczy. Nieskończoność nie bardzo tu pasi bo system (moźe) zareaguje źe program zźera zarezerwowaną pamięć.
Jakieś dowody ?
Jeśli program będzie wykonywał pętlę w nieskończoność moźe pojawić się coś takiego:
Instrukcja spod "bla bla bla" odwołuje się do pamięci pod adresem "bla bla bla".
Pamięć nie moźe być "written".
Kliknij OK aby przerwać działanie aplikacji
Peter_l:Ja bym dał maksa na moźe 20000 – chyba wystarczy. Nieskończoność nie bardzo tu pasi bo system (moźe) zareaguje źe program zźera zarezerwowaną pamięć.
Jakieś dowody ?
Ja bym dał maksa na moźe 20000 – chyba wystarczy. Nieskończoność nie bardzo tu pasi bo system (moźe) zareaguje źe program zźera zarezerwowaną pamięć.
yyy tak ? a co z tym co zasugeroiwał gusioo?? jesli rozciagniesz konsole to te 2000 bedzie za mało, ale to tylko jesli rozciagniemy :wink:
wtedy w tym kodzie nic sie nie zmieni, tylko wartosc zmiennej z 10000 na 2000
#include
using namespace std ;
int main(void)
{
int licznik = 0 ;
const int maks = 2000 ;
while(licznik
{
cout <
licznik ++ ;
}
return 0 ;
}
wtedy w tym kodzie nic sie nie zmieni, tylko wartosc zmiennej z 10000 na 2000
1. pracujemy w trybie konsolowym więc ekran ma rozmiar 80x25 znaków
z prostego działania wynika nam ze na cały ekran konsoli wejdzie nam 80 x 25 = 2000 gwiazdeczek (*)
czyli chłopaki nie tam nieskończonośc czy te 10000 a jedynie 2000 [/qnote]
To jest chyba najlepsze rozwiązanie. Thx adik154 :wink:
a to juz by 2000 było za mało :mrgreen: ( ale po cio rozciagac :) )
kurna ja to zawsze sie myslic musze :roll: :wink:
kurna ja to zawsze sie myslic musze :roll: :wink:
adik154:poprawcie mnie jesli sie myle
A jeśli rozciągnę konsole w pionie ?
jeśli ma ten program zrobic jako console aplication to wiadomo juz jedną rzecz.
z prostego działania wynika nam ze na cały ekran konsoli wejdzie nam 80 x 25 = 2000 gwiazdeczek (*)
czyli chłopaki nie tam nieskończonośc czy te 10000 a jedynie 2000 :wink:
poprawcie mnie jesli sie myle :wink:
Pozdrawiam
czyli chłopaki nie tam nieskończonośc czy te 10000 a jedynie 2000 :wink:
poprawcie mnie jesli sie myle :wink:
Pozdrawiam
Hmm... :D
gieras:wruniem jest zapisanie calego ekranu, dlatego traktowalem to jako nieskonczonosc, gdyz nie wiadomo ile gwiazdek zmiesci sie na ekranie, daltego tez nie porownywalem zmiennej do zadnej liczby
Wszystko sie zgadza, tylko źeby przerwać działanie programu trzeba go 'zabić' (CTRL+C, CTRL+BREAK). Dlatego napisałem źeby sobie kobinował ze stałą maks i w ten sposób zmniejsza lub zwiększa ilość gwaizdek jak tylko chce.
warunkiem jest zapisanie calego ekranu, dlatego traktowalem to jako nieskonczonosc, gdyz nie wiadomo ile gwiazdek zmiesci sie na ekranie, daltego tez nie porownywalem zmiennej do zadnej liczby
gieras:warunek jest taki ze ma wypisywac do nieskonczonosci, wiec nie bardzo wiem jak to zapisac :roll:
Napisz programik który wypełni cały ekran znakiem "*"(gwiazdka)stosując instrukcję while.
Gdzie to pisze ?
P.S: Nie wiem jak Ty, ale ja bym to napisał tak:
#include
using namespace std ;
int main(void)
{
int licznik = 0 ;
const int maks = 10000 ;
while(licznik
{
cout <
licznik ++ ;
}
return 0 ;
}
Wystarczy modyfikować stałą maks.
warunek jest taki ze ma wypisywac do nieskonczonosci, wiec nie bardzo wiem jak to zapisac :roll:gusioo:gieras:nigdy, wiec bedzie wyswietlal gwiazdki do nieskonczonosci.gusioo:gieras:...
Gieras kiedy i == 0 ?
No to źle – pętla nie ma warunku wyjścia przez co program działa źle.
gieras:nigdy, wiec bedzie wyswietlal gwiazdki do nieskonczonosci.gusioo:gieras:...
Gieras kiedy i == 0 ?
No to źle – pętla nie ma warunku wyjścia przez co program działa źle.
nigdy, wiec bedzie wyswietlal gwiazdki do nieskonczonosci.gusioo:gieras:...
Gieras kiedy i == 0 ?
gieras:...
Gieras kiedy i == 0 ?
prosze, ale jak nie bedziesz nawet probowal sam pisac to nic sie nie nauczysz :wink:
#include
#include
using namespace std;
int main()
{
int i;
while (i!=0)
{
cout <
}
cin.ignore();
getchar();