Program liczący zuźycie prądu i oczędzanie energi

Poszukije programu który potrafił by obliczyć ile mój komputer zurzył prądu w czsie rzeczywistym. Znalazłem na forym podobny program tylko ze on podawał z góry ile moze wynieść rachunek... Chciałbym taki który po wyłączeniu monitora odliczałby przez niego wykorzystane zasilanie, lub przy niskiej pracy procesora liczył zuzycia prądu takie jakiejest rzeczywiscie, a nie z maksymalnym obciaźeniem. Jeźeli ktoś z Was słyszał o takim fajnym programię proszę napiszcie!!

Mam jeszcze jedno pytanie do zasilania komputera. Czy monitor po wyłączeniu komputera czerpie jakąś energi? W instrukcji pisze źe "w trybie oszczędzania energi" czerpie 25W. Co to za tryb i jak go właczyćaby monitor czerpał mniej prądu?

I jescze ostatnie pytanie. Mój komputer jest postawiony jako serwer internetowy w moim domu, i przez nigo mój brat sie łączy z internetem. Czy są programy które potrafia wyłaczyć kartę garficzną, monitor, oraz procesor tak aby komputer chodził po to aby inny komputer mógł korzystać z internetu? Jeśli coś pomieszałem mogę to poprawić i napisać bardziej przejrzyście. Bardzo proszę o odpowiedz!

Odpowiedzi: 4

A ha!! Juź rozumiem!!. Wdedy kiedy sie sutawi ze ma zgasic np. po kilko monutach jak sie muchą nie rusza albo klawiatury nie dotyka!! Dzięki!
Agentlos
Dodano
04.08.2004 14:03:46
Agentlos:
Ale jak nacisne na obudowie monitora ti sie zupełnie wyłacza i nawet swiateło nie moga. To on tesz bierze wtedy prąd? 25 W to nie jest mało jak na wyłaczonu monitor!!!
Po nacisnieciu wylacznika nie bierze pradu a te 25W pobierane jest w momencie gdy monitor przy bezczynnosci gasi ekran.
EL NINO
Dodano
04.08.2004 13:27:13
Ale jak nacisne na obudowie monitora ti sie zupełnie wyłacza i nawet swiateło nie moga. To on tesz bierze wtedy prąd? 25 W to nie jest mało jak na wyłaczonu monitor!!!
Agentlos
Dodano
04.08.2004 13:15:23
Agentlos:
Poszukije programu który potrafił by obliczyć ile mój komputer zurzył prądu w czsie rzeczywistym.

Fizycznie jest to niemoźliwe. Chyba źe pokusił byś się o wykonanie odpowiedniego interfrejsu podpinanego np. do portu COM lub USB połączonego z sondą dokonującą stosownych pomiarów (pomiar napięcia i pobieranego prądu) oraz napisał odpowiednie oprogramowanie które potrafiło by interpretować wyniki pomiarów i przedstawiać w oczekiwany przez Ciebie sposób.
Pewnikiem pomoc w tym względzie otrzymasz na forum:
elektroda.pl

Agentlos:
Mam jeszcze jedno pytanie do zasilania komputera. Czy monitor po wyłączeniu komputera czerpie jakąś energi? W instrukcji pisze źe "w trybie oszczędzania energi" czerpie 25W. Co to za tryb i jak go właczyćaby monitor czerpał mniej prądu?

Po prostu przyciskiem Power na obudowie monitora :P:P:P
fiesta
Dodano
04.08.2004 11:00:24
Agentlos
Dodano:
03.08.2004 16:35:00
Komentarzy:
4
Strona 1 / 1