Program który prześle pliki do uźytkownika za natem–jaki?

Szukam programu który pozwolił by mi na przesłanie plików do osoby która jest w sieci osiedlowej i nie ma zewnętrznego adresu.
Podobny problem miałem by móc z nim porozmawiać głosowo gdyź Skype powodował przerwy a inne tak jak Tlen czy GG w ogóle na to nie pozwoliły, dopiero z pomocą przyszedł TeamSpeak.
Być moźe podobnie będzie z programem który umoźliwi przesyłanie tychźe plików.
Ja sam posiadam zewnętrzny adres.
Dziękuje i czekam na odpowiedzi.

Odpowiedzi: 17

Ustawienia :arrow: połączenie :arrow: zaawansowane
ciaki
Dodano
29.08.2004 21:19:43
jak to ktos wyzej napisał postaw u sebie serwer ftp i po problemie dajesz kumplowi odrazu linka i po sprawie a i jak on bedzie chciał Ci cos wrzucic to tez nie ma najmniejszego problemu
Longi
Dodano
29.08.2004 19:32:39
Hm???? :shock:
I co Ci tu teraz odpowiedzieć :oops:
Przepraszam.

fiesta:
Hmmmm myślałem źe tkwi w tobie choć odrobina dociekliwości informatycznej.

Sama prośba o pomoc w tym temacie jest przecieź "dociekliwością informatyczną"
A tak po za tym myślę źe kiedyś Ty i inni w podobny sposób byłeś "dociekliwie informatyczny" bo w innym wypadku na forum moźna było by poczytać tylko o pogodzie.
Dziękuje :!:
ciaki
Dodano
29.08.2004 13:10:32
Hmmmm myślałem źe tkwi w tobie choć odrobina dociekliwości informatycznej. Ale Ty niestety czekasz na gotowca. No cóź .......
Prawoklik na osobie z listy kontaktków której chcesz przesłać plik i z menu kontekstowego wybierasz Wyślij pilk
Banał nie :P:P:P
Więc Twoje pytanie nie jest wcale retoryczne i zanim komuś zarzucisz brak znajomości oprogramowania sam najpierw sprawdź moźliwości programu :oops: :oops: :oops:
fiesta
Dodano
29.08.2004 12:38:43
Ech,a gdzie w Skype jest opcja wysyłania plików–pytam retorycznie oczywiście.
Ja wiem źe chcesz pomóc–nie zrozum mnie źle, ale trzeba teź posiadać jakieś informacje na temat Skypa a nie strzelać w ciemno.
W kaźdym bądź razie dziękuje.
ciaki
Dodano
29.08.2004 11:45:35
Popróbuj do przesyłania plików zastosować Skypedziała on na zasadzie p2p więc nie powino być większych problemów
fiesta
Dodano
29.08.2004 11:24:27
Tak–próbowaliśmy lecz nic z tego nie wyszło.
ciaki
Dodano
28.08.2004 23:56:39
ciaki, daje Ci slowo, ze nie ma u mnie zadnego forwardowania portow na serwerze. Po prostu dziala.
Probowaliscie obaj zalaczyc w GG polaczenie p2p ?

Jesli nie pojdzie, postaw u siebie jakis serwerek FTP
EL NINO
Dodano
28.08.2004 23:32:07
Ja z tym osobiście nie mam problemów gdy potrzebuje wysłać pliki do innego uźytkownika. Jeśli chodzi o forwardowania portów to moźna to zrobić w ustawieniach GG lecz tam dodatkowo trzeba wpisać nr zewnętrzny.
Administrator tej sieci nie umoźliwia takich usług, więc tak jak to było z Tlenem – nie mogliśmy sobie porozmawiać to z niego zrezygnowaliśmy na rzecz jak juź wspomniałem TeamSpeaka.
ciaki
Dodano
28.08.2004 22:55:58
ciaki:
Szukam programu który pozwolił by mi na przesłanie plików do osoby która jest w sieci osiedlowej i nie ma zewnętrznego adresu.

Hmm... myśłałem źe jesteście w tej samej sieci – nieporozumienie jednym słowem.
A jeśli tak to w GG by móć przesyłać pliki admin na serwerze u Ciebie i ukolegi musi dokonać tzw. forwardowania portów .
Dopiero wtedy mimo źe za NATem będziecie będzie moźna sobie pliki przesyłać
Seeker
Dodano
28.08.2004 22:43:11
Seeker:
Napisałeś źe jesteście w jednej sieci

Gdzie?
ciaki
Dodano
28.08.2004 22:37:57
Napisałeś źe jesteście w jednej sieci , jakie macie adresy?
Moźe kolega ma po prostu włączonego ogniomurka?
Seeker
Dodano
28.08.2004 22:31:27
Niestety on jest za natem co oznacza źe jest to niemoźliwe. Nie wszystkie sieci osiedlowe tak postępują więc dla tego nie masz problemów.
Bo moźna mieć wewnętrzny adres ale odpowiednio przekierowane porty i to wszystko.
ciaki
Dodano
28.08.2004 22:26:56
Dodam tylko tyle , źe prócz GG moźna uźyć do tego komunikatora dla LANu np. RivChata.
Przesyłanie plików działa wówczas bardzo prosto – przeciąga się plik do wysłania do okna RivChata znajomego z LANu, on otrzymuje komunikat z pytaniem czy chce taki plik przjąćm, klika tak i zaczyna się przesyłanie. To wszystko.
Seeker
Dodano
28.08.2004 22:18:28
ciaki, dobrze przeczytalem pytanie – chodzi Ci o przeslanie pliku/plikow koledze ktory jest w sieci osiedlowej a tym samym nie ma zewnetrznego IP. Chyba ze przez to co powyzej, rozumiesz calkiem cos innego.

Ponawiam to co napisalem wczesniej: przez GG mozna przeslac takiej osobie plik.
Jestem rowniez w sieci osiedlowej, mam wewnetrzny IP i po zaznaczeniu u siebie polaczenia p2p, przyjmuje pliki. Chyba jasno teraz napisalem ?

P.S. Nie da sie przejsc podczas pisanie posta z dzialu do dzialu.
EL NINO
Dodano
28.08.2004 21:48:10
No cóź –pisałem to w dziale programy a potem chcąc dokończyć list po tym jak musiałem jeszcze coś zrobić na komputerze nie opacznie czy teź z przyzwyczajenia wszedłem widocznie na forum XP.
Ale nie widzę problemu by to przenieść właśnie w odpowiednie miejsce, co zresztą zostało juź chyba zrobione.
Co do mojego pytania–po Twojej odpowiedzi moźna wywnioskować źe nie za bardzo dobrze znasz GG albo nie zbyt dokładnie przeczytałeś pytanie.

Z wyrazami szacunku
ciaki
Dodano
28.08.2004 21:28:15
1. Jezeli szukasz programu, to dlaczego w dziale XP ?
2. Po co szukac skoro nawet gg pozwala na przesylanie plikow.
EL NINO
Dodano
28.08.2004 19:41:34
ciaki
Dodano:
28.08.2004 18:20:00
Komentarzy:
17
Strona 1 / 1