Program, który pozwoli przywrócić wersje pliku z danego okresu
Witam, mam na dysku plik.txt w którym zapisuje różne ciekawe strony, które znalazłem w necie (zamiast do zakładek) - ostatnio zorientowałem się, że parę stron przez przypadek nadpisałem (być może zrobiłem to nawet 3-4 miesiące temu). Mam pytanie: czy istnieje program, który pozwala przywrócić wcześniejsze zapisane wersje plików? Skoro istnieją narzędzia do przywracania skasowanych plików z dysku to może i takie narzędzie jest?
Pozdrawiam.
Odpowiedzi: 4
Ale jakieś narzędzie jesteś mi w stanie polecić?
Sfink - nie mieszaj. Wpisz sobie w google czy forumową wyszukiwarkę [b] odzyskiwanie danych [/b] ( na forum moze być inna forma gramtyczna ), a dowiesz się paru nowości.
Civit - odzyskanie dnaych to co innego ( jest zdecydowanie, choć brzmi to dziwnie, prostsze ).
Nie wiem czy w warunkach domowych można mówić o jakiejkolwiek nadziei, by efekt - przez Ciebie postulowany - osiągnąć.
Nie mam pomyśłu czy i w wypadku zlecenia takiego czegoś wyspecjalizowanej, w odzyskiwaniu, firmie miałbyś pewność sukcesu.
Choc mogę się mylić i standardowe narzędzia dadzą radę odkopać ( wg dat np. ) pliki w ich ówczesnym ksztłacie to jednak nie bardzo w tę pomyłke wierzę ( kieby co najwyżej przyjdzie mi odkrakać pesymizm ).
Należy zwrócić uwagę na fakt, że narzędzia do odzyskiwania skasowanych plików skuteczne są TYLKO wtedy, gdy dane na dysku nie zostaną zamazane...
Cała zabawa polega na tym, że kasując plik z dysku, tak naprawdę oznaczamy go tylko jako skasowany a miejsce przez niego zajęte jako wolne... jesli innego w tym miejscu nie zostanie zapisane, to plik można odzyskać.
Jeśli chodzi o twój problem, to modyfikacje plików wiązą się, ze zmianą jego zawartości, może się zdarzyć że taki modyfikowany plik system zapisze w innym miejscu niż jego poprzednią wersję, ale odzyskanie tego byłoby znacznie trudniejsze gdyż plik formalnie istnieje... trzebaby tutaj przeszukiwać sektor po sektorze w poszukiwaniu określonych ciągów... po kilku miesiącach jest to nierealne...
Jeśli chcesz modyfikować jakieś dane tekstowe i mieć możliwość powrotu do wersji poprzednich, to albo musisz robić kopie plików przed modyfikacją... albo skorzystać np. z WORDa z opcją śledzenia zmian...
Chciałbym ci pomóc ale nie znam takiego programu, no mam pytanie:
[quote=Civil] Skoro istnieją narzędzia do przywracania skasowanych plików z dysku [/quote]
O jakich narzędziach mówisz? kiedyś szukałem i w helpie Windowsa znalazłem coś takiego
CYTUJĘ:
Uwagi
Usuwając element z Kosza, usuwa się go trwale z komputera. Elementów usuniętych z Kosza nie można już odzyskać.
Można również usuwać elementy, przeciągając je do Kosza. Jeśli podczas przeciągania naciśnięty będzie klawisz SHIFT, element zostanie usunięty bez przechowywania w Koszu.
........itd
koniec cytatu.
to jak możesz wrócić?
Strona 1 / 1