Program Files

Jak wszyscy wiecie większosc programów podczas instalacji chce zainstalować się w katalogu: c:program files......
Czy moźna to w jakiś sposób zmienić, by te programy standardowo instalowały się na inną partycję (nie systemową) np. d:program files.....
Czy da się zmienić ścieźkę dostępu do Program Files tak jak to moźna zrobić np. z folderem TEMP lub Moje Dokumenty?

Odpowiedzi: 13

Zaloguj się przez konto administratora i w trybie awaryjnym i wtedy powinno pójść. Wszystko musi być skopiowane.
Pozdrawiam
robak
Dodano
30.10.2004 11:48:57
Zaloguj się przez konto administratora i w trybie awaryjnym i wtedy powinno pójść. Wszystko musi być skopiowane.
Pozdrawiam
robak
Dodano
30.10.2004 11:48:57
a jak ja proboje skopiowac documents and settings to mi nie chce skopiowac plików: usrclass.dat, usrclass.dat.log, ntuser.dat, ntuser.dat.log.

co sie stanie jak nie pzeniose tych plikow?
zerone
Dodano
29.10.2004 21:24:56
jeźeli wszystko pójdzie oki z documents and settings to na dysku C zostanie pusty folder documents andsettings i tego chyba nie usunie. Ale będzie on pusty więc coby oka nie draźnić moźna go zrobić ukrytym i po sprawie:)
Pozdrawiam
robak
Dodano
29.10.2004 15:29:26
Hehe :D Niezłe :!: Zaraz to sobie przetestuję :D
ARTI
Dodano
29.10.2004 13:13:50
Przenoszenie Progam Files by Picasso

HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersion

Znajdź tam ProgramFilesDir i CommonFilesDir, co zapewne w danych wartości ma C:Program Files i C:Program FilesCommon Files. Kliknij podwójnie w te wartości i wprowadź nową ścieźkę dostępu. A źe masz XP trza jeszcze podmienić w kluczu:

HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetControlSession ManagerSFC

ProgramFilesDir i CommonFilesDir na nową ścieźkę. Dla pewności jeszcze puścić wyszukiwane w rejestrze na Program Files itd. i stosownie doedytować. Po tym zabiegu moźesz skopiować zawartość do nowych lokalizacji i resetnąć kompa. To nie zawsze będzie działać! Niektóre instalacje mają w d.... rejestr i nie sprawdzają wartości ProgramFilesDir + CommonFilesDir chcąc domyślnie zapisać się na C.....

I coś dla odwaźnych: przenoszenie documents and settings by Picasso :twisted:

Najpierw tworzysz folder Documents and Settings załóźmy na innej partycji. Potem upewniasz się źe wszystkie tajne foldery windy są widoczne (menu Widok). Otwierasz obecne Documents and Settings i kopiujesz do nowego folderu całą zawartość, wszystkie profile i foldery. Potem otwierasz regedit. Przede wszystkim edytujesz to:

HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindows NTCurrentVersionProfileList

W wartość ProfilesDirectory typu REG_EXPAND_SZ zmieniasz ścieźkę dostępu na nowo utworzony folder. Potem puszczasz przeszukiwanie rejestru na nazwę Documents and Settings i WSZĘDZIE gdzie ona jest zmieniasz ścieźkę dostępu. WSZĘDZIE – nie moźesz się pomylić bo inaczej winda NIE ZASTARTUJE!!!!!!!!!!!!!!

Wnioski: Jest to niebezpieczne i nie moźesz się K.U.R.D.E pomylić. Jeśli choć jeden wpis w rejestrze nie będzie się zgadzał masz skopconego Windowsa. Zastanów się czy warto. O wiele bezpieczniej jest:

1. Zmienić lokalizację tworzenia plików tymczasowych.
2. Zmienić lokalizację dla Moich Obrazów/Muzy/Video

W menu Start kliknij prawym na skrót My Documents i w Target wpisz nową ścieźkę dostępu. Zostaniesz zapytany czy przerzucić twe dokumenty i git. Te foldery zostaną przeniesione gdzie tylko sobie zaźyczysz. Tą samą metodą moźesz je przywrócić do miejsca domyślnego za pomocą naciśnięcia tam Restore Default. That's all
robak
Dodano
29.10.2004 13:06:00
Spodziewam się źe niektóre programy mogą stwarzać pewnie problemy, ale mi chodzi głównie o gry a one z reguły nie są tak "silnie związane" z c:program files
ARTI
Dodano
29.10.2004 12:54:52
problem polega na tym, ze czesc skladnikow instalowanych z windows jest juz na program files i potem moga nie dzialac prawidlowo. jak tak zrobilem to mialem problemy z aktualizacjami automatycznymi a poza tym ikonki w menu start wszystkich programow z c:program files zmienia sie na ikone programow dosowych
zerone
Dodano
29.10.2004 12:48:37
WySoK18:
program tweakup lub tweakxp zalatwia sprawę tylko wczesniej musisz utworzyc folder a potem wskazac

Ok zaraz to sprawdzę! Wielkie dzięki za info!
ARTI
Dodano
29.10.2004 12:25:44
WySoK18:
program tweakup lub tweakxp zalatwia sprawę tylko wczesniej musisz utworzyc folder a potem wskazac

Ok zaraz to sprawdzę! Wielkie dzięki za info!
ARTI
Dodano
29.10.2004 12:25:44
WySoK18
Dodano
29.10.2004 12:17:23
Powiadasz źe juź było? Cholera musiałem źle szukać! Poszukam dokładniej.

Ja się na kompach trochę znam i mnie to osobiście nie przeszkadza bo bez problemów sobie zmieniam ścieźki podczas instalacji, ale mam kilku znajomych którzy instalują wszystko na "C" a potem się okazuje źe partycja systemowa jest cała zajęta a inne dyski są puste i jak do nich przychodzę to czasem juź sie nawet system nie chce odpalić z tego powodu. Dlatego chcę coś z tym zrobić.
ARTI
Dodano
29.10.2004 01:13:41
Da sie i o tym juz bylo. Ponadto bylo rowniez i o tym, ze czesc programow jest na tyle uparta, ze dalej instaluja sie na C:Program ...
EL NINO
Dodano
29.10.2004 00:59:02
ARTI
Dodano:
29.10.2004 00:35:24
Komentarzy:
13
Strona 1 / 1