Program do tworzenia rysunków technicznych

Potrzebuje najprostrzego polskojęzycznego programu do rysunków technicznych. Mam takie jac Corell Draw 11, A9CAD, oraz polski program Rysunek. Chodzi o to źe pierwszy raz się w to bawię i kompletnie sobie nie radzę. Narysowałem ręcznie projekt pokrywy na akwarium i chciałbym go przerobić do pliku. Chodzi mi o to źeby czysta strona była podzielona jak papier milimetrowy i ja kreska po kresce przeniosę ten rysunek. Dobrze by było źeby w czasie rysowania kreski, gdzieś pokazywała mi się jej długość w milimetrach, i źebym miał moźliwość rysowania tylko po liniach kratownicy milimetrowej. Po wszystkim kratownica by znikła i zostałby piękny rysunek. Pewnie dla kogoś kompetentnego moje wymagania są banalne i być moźe moźna to zrobić za pomocą Painta.
Proszę kogoś takiego o wskazówki jak to zrobić i za pomocą jakiego programu.

Odpowiedzi: 1

W Corelu moźesz sobie ustawić siatkę i włączyć przyciąganie do siatki i będziesz miał problem rozwiązany. Siatkę ustwiasz dwukrotnie klikając na krawedź kartki i tam musisz poszukać w opcjach, nie pamiętam dokładnie w której zakładce się to ustawia.
pulkownik
Dodano
07.11.2005 10:17:07
arcymag
Dodano:
06.11.2005 19:57:36
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1