program do nagrywania płyt 870mb
jako źe jest to mój pierwszy post na tym forum więc WITAM all uźytkowników :D
mam mały problem a mianowicie chciałbym nagrać nutke w formacie audio na płytke 100min/870mb ale te znane dość programy do nagrywania nie obsługują takich płyt :/ próbowałem clonCD, orginalne nero 6.0.0.20 i dwa jakieś mniej znane programy. We wszystkich to samo :evil: skoro wychodziły takie płyty to teź moźe i ktoś pomyślał o programach które na nie coś nagrają :lol: a i jeszcze nagrywarka to ASUS 52x32x52x ... z góry dzięki za odp.
pozdro :wink:
mam mały problem a mianowicie chciałbym nagrać nutke w formacie audio na płytke 100min/870mb ale te znane dość programy do nagrywania nie obsługują takich płyt :/ próbowałem clonCD, orginalne nero 6.0.0.20 i dwa jakieś mniej znane programy. We wszystkich to samo :evil: skoro wychodziły takie płyty to teź moźe i ktoś pomyślał o programach które na nie coś nagrają :lol: a i jeszcze nagrywarka to ASUS 52x32x52x ... z góry dzięki za odp.
pozdro :wink:
Odpowiedzi: 11
slawek79:... i mam odznaczona opcję Enable Disc–at–once CD overburning...
Nie wiem czy to literówka, czy masz odznaczone. W kaźdym bądź razie, aby móc wypalać z OB ta opcja musi być zaznaczona (zręsztą chyba tak jest domyślnie). A reszta twoich ustawień spoko.
mi się udało nagrać na 870 przez nero właśnie przez ten overburning i zwiększeniu tego paska na 100min :wink: ale niestety czyta mi to tylko komp i pod koniec płyty sie przycinają piosenki :/ (nagrywalem w audio) i lipa nagrywam teraz tylko na 80min :evil:
mi się udało nagrać na 870 przez nero właśnie przez ten overburning i zwiększeniu tego paska na 100min :wink: ale niestety czyta mi to tylko komp i pod koniec płyty sie przycinają piosenki :/ (nagrywalem w audio) i lipa nagrywam teraz tylko na 80min :evil:
Na temat ustawień i opcji w Nero6 się nie bedę wypowiadał. Natomiast na pewno włączenie OB + DAO pozwala w normalnych warunkach na zapis na płytach >700MB. Nero miało kilka wpadek z OB – z tego co pamiętam co najmnie 2 wiersje nie obsługiwąły go poprawnie ( mowa cały czas o 6.xx ). Nie twierdzę, źe ot i Tobie się trafiło, ale niem ozna tego wykluczyć.
Jest jeszcze jedna mozliwość – sprzetowa tym razem: Płyty nie ma w bazie i to moźe powodować problem z wymuszeniem OB w postulowanej wielkości.
Na to radą jest aktualizacja firmware'u.
To tylko generaolia, kóre mi do głowy przychodza, bo z Nero6 nie mam nic wspólnego.
PS.
Nie jestem do końca przkeonany czy DAO ustawia się tylko tam gdzie wskazałeś.
Jest jeszcze jedna mozliwość – sprzetowa tym razem: Płyty nie ma w bazie i to moźe powodować problem z wymuszeniem OB w postulowanej wielkości.
Na to radą jest aktualizacja firmware'u.
To tylko generaolia, kóre mi do głowy przychodza, bo z Nero6 nie mam nic wspólnego.
PS.
Nie jestem do końca przkeonany czy DAO ustawia się tylko tam gdzie wskazałeś.
no ja nie wiem czy to tak moźna nagrać
nero 6.6.0.16
płyta CD 800 MB
nosnik GCE 8526B
chcę nagrać dane które maja więcej niź 700 MB
i nie moźna
Rebe napisał:
wchodze we właściwości i na zakładce General wpisuje
82 0 0
90 0 0
przechodzę na zakładkę Expert Features i jest overburning i mam odznaczona opcję Enable Disc–at–once CD overburning i w okienka wpisuję 90 0 0 klikam zastosuj i OK
Rebe napisał:
wg. strony http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.php?oneid=4204231637
moja nagrywarka obsługuje Overburning CD i Odczyt/zapis płyt
90 min. (800 MB)
no to więc dlaczego nie mogę nagrać więcej niz 700 MB wyskakuje komunikat źe jest większa pojemnośc danych niz płyty????
A moźe robię cos źle ???
Prosze o odpowiedzi
Z góry dzięki
nero 6.6.0.16
płyta CD 800 MB
nosnik GCE 8526B
chcę nagrać dane które maja więcej niź 700 MB
i nie moźna
Rebe napisał:
dlatego w wypadku nośników o pojemności większej konieczne jest uzywanie opcji nadpalania – overburningu ustawianej w opcjach programu do nagrywania. Jednak ten krok nie jest wystarczający. niezbędne jest ównieź zaznaczenie by nagrywanie odbywało się w trybie DAO – DiscAtOnce
wchodze we właściwości i na zakładce General wpisuje
82 0 0
90 0 0
przechodzę na zakładkę Expert Features i jest overburning i mam odznaczona opcję Enable Disc–at–once CD overburning i w okienka wpisuję 90 0 0 klikam zastosuj i OK
Rebe napisał:
–nagrywarka musi umieć taką płytę obsłuzyc
wg. strony http://www.cdrinfo.pl/software/stronaspw.php?oneid=4204231637
moja nagrywarka obsługuje Overburning CD i Odczyt/zapis płyt
90 min. (800 MB)
no to więc dlaczego nie mogę nagrać więcej niz 700 MB wyskakuje komunikat źe jest większa pojemnośc danych niz płyty????
A moźe robię cos źle ???
Prosze o odpowiedzi
Z góry dzięki
domyślam się źe było o tym nie raz na forum ale jak wyszukiwało mi po kilkadziesiąt stron to zwątpilem :shock: łatwiej było zapytać i juź wszytsko wiem :D
dzięki pozdro 8)
dzięki pozdro 8)
Nudzi mi się to uporządkuję:
Płyta zawsze będzie iwdziana jako max 703MB – to jest standard. dlatego w wypadku nośników o pojemności większej konieczne jest uzywanie opcji nadpalania – overburningu ustawianej w opcjach programu do nagrywania. Jednak ten krok nie jest wystarczający. niezbędne jest ównieź zaznaczenie by nagrywanie odbywało się w trybie DAO – DiscAtOnce.
Przy spełnieniu tych warunków płyta moze być wypalona z wykorzystaniem całej jej pojemności, ale.... do spełnienia pozostaje jeszcze jeden warunek – nagrywarka musi umieć taką płytę obsłuzyc – ściezki sa gęściej, niź w standardzie, zapisywane i nie wszystkie lasery umieją sobie z tym poradzić – szczeólnie odtyczy to starczych modeli.
Jeźlei jednak ten warunek sprźetowy jest spełniony to nic juź nie stoi na przeszkodzie by te 800 czy 870 MB nagrać.
Pozostaje kwestia odtworzenia. Tu wracamy znowu do sprźetu – nie wszystkie boweiem modele czytników są w stanie dane z takiej płyty odtworzyc – znowu dotyczy to przede wszystkim starszych typów, ale nie moźna wykluczyć, iź i nowszy, ale inny niź ten , w którym płytę nagrano, da sobie z odczytem radę.
PS.
W archiwum wiele razy o 703MB , jako organiczeniu pisano i wszystkie odpowiedzi składają się na to o czym powyźej.
Płyta zawsze będzie iwdziana jako max 703MB – to jest standard. dlatego w wypadku nośników o pojemności większej konieczne jest uzywanie opcji nadpalania – overburningu ustawianej w opcjach programu do nagrywania. Jednak ten krok nie jest wystarczający. niezbędne jest ównieź zaznaczenie by nagrywanie odbywało się w trybie DAO – DiscAtOnce.
Przy spełnieniu tych warunków płyta moze być wypalona z wykorzystaniem całej jej pojemności, ale.... do spełnienia pozostaje jeszcze jeden warunek – nagrywarka musi umieć taką płytę obsłuzyc – ściezki sa gęściej, niź w standardzie, zapisywane i nie wszystkie lasery umieją sobie z tym poradzić – szczeólnie odtyczy to starczych modeli.
Jeźlei jednak ten warunek sprźetowy jest spełniony to nic juź nie stoi na przeszkodzie by te 800 czy 870 MB nagrać.
Pozostaje kwestia odtworzenia. Tu wracamy znowu do sprźetu – nie wszystkie boweiem modele czytników są w stanie dane z takiej płyty odtworzyc – znowu dotyczy to przede wszystkim starszych typów, ale nie moźna wykluczyć, iź i nowszy, ale inny niź ten , w którym płytę nagrano, da sobie z odczytem radę.
PS.
W archiwum wiele razy o 703MB , jako organiczeniu pisano i wszystkie odpowiedzi składają się na to o czym powyźej.
bzzz:chciałbym nagrać nutke w formacie audio na płytke 100min/870mb ale te znane dość programy do nagrywania nie obsługują takich płyt
Bo to nie o programy tu chodzi, ale przede wszystkim o nagrywarkę i nośniki – nie ma dwóch takich samych nośników, na jednym da się wypalić tyle na innym nie. No i nagrywarka sprawdzić w bazie danych nagrywarek co za jedna, a właściwie to porządnie przepatrzeć http://cdrinfo.pl tam o tym wszystkim o co pytasz jest, jak i zresztą w archiwum tego forum i innych .
nostromo hmm w nero niby jest ta opcja źe moźna zmienić z 80 np. na 100 ale po zmianie na 100 jak biore na info o płycie to pokazuje źe jest to standardowa 703MB :roll: jak nie znajde źadnego programu to sproboje na hama nero :twisted: :lol:
damiancore probowałem tych: Burn4free, DeepBurner i lipa ... sproboje tą reszte
thx za szybkie odpowiedzi :wink:
damiancore probowałem tych: Burn4free, DeepBurner i lipa ... sproboje tą reszte
thx za szybkie odpowiedzi :wink:
elo elo ziom':)'
jak uźywasz linux'a to wystarczy na pasku nagrywania kilknąć prawym przyciakiem myszy w viola, a pod Winde to mozesz coś sprawdzić z tego CDBurnerXP Pro, Burn4free, DeepBurner, burnatonce,
jeszcze zalookaj tu:
http://download.chip.pl/index/download_index_6975.html?PHPSESSID=427d3510fa3db6f0b069645a7e8379ff
ewentualnie moźesz jeszcze przy googlić
jak uźywasz linux'a to wystarczy na pasku nagrywania kilknąć prawym przyciakiem myszy w viola, a pod Winde to mozesz coś sprawdzić z tego CDBurnerXP Pro, Burn4free, DeepBurner, burnatonce,
jeszcze zalookaj tu:
http://download.chip.pl/index/download_index_6975.html?PHPSESSID=427d3510fa3db6f0b069645a7e8379ff
ewentualnie moźesz jeszcze przy googlić
Powinno pójść nero.
Jest tam taka opcja, ktora ustawia maxymalny mozliwy czas nagrania płyty.
domyslnie jest to 80 min.
Jeźeli to nie pomoźe, włącz poprstu overburning.
Na pewno pojdzie.
Jest tam taka opcja, ktora ustawia maxymalny mozliwy czas nagrania płyty.
domyslnie jest to 80 min.
Jeźeli to nie pomoźe, włącz poprstu overburning.
Na pewno pojdzie.
Strona 1 / 1