Program do Big dyskow

Mam male pytanko. Mam starego kompa, ktory ma 300 mhz i 128 mb ram. Chce do niego podlaczyc (na ok 2 godziny) dysk 80 GB. SByszaBem, ze ten moj staruszek (mam inny nowy jakby co...) nie bedzie go czytal. Czy istnieje jakis programik, ktory umozliwialby czytanie i transfer pomiedzy moim dyskiem z tego kompa (4 GB) i tym, ktory ma 80 GB?? podlaczanie nowego kompa nie wchodzi w gre (w starym nie mam sieciowki). Prosze o szybka odpowiedz.

PS. Jak jest juz taki topic to sorx ale sie spiesze i nie szukalem...

Odpowiedzi: 8

Rebe:
Mateuszpi:
bad sektory.

Rozwijaj to dalej, bo coś mnie nie przekonujesz.

Niewiem czy Cie przekonam. Niestety niemoge tego poprzeć wywodami mądrych ludzi, ale ras musiałem skorzystać z usług podobnego programu. wszystko poszło dobrzedo czasu restartu wypiołem dysk który podłaczony do komputera i korzystałem z niego przy pomocy programu i okazało się źe na moim małym nic nie zostało z dysku znikneły nawet partycje. A na dysku kumpla z 3 partycji zachowała się 1 a 2 połączyły i utworzyły jedną kturą niedałą się odczytać źadnym programem.
Od tej pory przestrzegam przed korzystaniem z usług tego rodzaju programów. Moźe przypadek, moźe ja coś skopałem, ale jest szansa ze to nie moja wina.

bad sektory – moźe źle się wyraziłem sory
Mateuszpi
Dodano
29.12.2004 16:08:19
Rebe:
Mateuszpi:
bad sektory.

Niewiem czy Cie przekonam. Niestety niemoge tego poprzeć wywodami mądrych ludzi, ale ras musiałem skorzystać z usług podobnego programu. wszystko poszło dobrzedo czasu restartu wypiołem dysk który podłaczony do komputera i korzystałem z niego przy pomocy programu i okazało się źe na moim małym nic nie zostało z dysku znikneły nawet partycje. A na dysku kumpla z 3 partycji zachowała się 1 a 2 połączyły i utworzyły jedną kturą niedałą się odczytać źadnym programem.
Od tej pory przestrzegam przed korzystaniem z usług tego rodzaju programów. Moźe przypadek, moźe ja coś skopałem, ale jest szansa ze to nie moja wina.

bad sektory – moźe źle się wyraziłem sory
Mateuszpi
Dodano
29.12.2004 16:08:19
Uszkodzi – przy transporcie, nieostroźnym podłączaniu itp.
Natomiast, by sam program miał dysk uszkodzić ? – Mimo tego co Mateuszpi napisął jakoś dalej nie wierzę.
Tyle tylko, źe zanim zaczniesz z tym dyskiem "kombinować" to dokładnie przeczytaj instrukcję , bo uszkodzić – logicznie, a nie fizycznie to dostęp do dysku zawsze uźytkownik potrafi.
Rebe
Dodano
29.12.2004 15:55:01
Dzieki Rebe. Chodzi mi poprostu o to, ze kumpel przychodzi do mnie. Najwygodniej byloby z dyskiem i nie zgrywac wszystkiego na CD. Musze te pliki iec na starym kompie. Chodzi o jeden raz. Podlaczenie dysku na 2 godziny. Pozniej kompa oddaje braciom bo sam mam nowego. Wiec chyba najlepiej bedzie z tym programem. Dziex za link. Nie uszkodzi to jego dysku??
Mateush
Dodano
29.12.2004 15:47:33
Mateuszpi:
bad sektory.

Mattt – programowo ograniczenia płyty omija isę poprzez instalację jakiegoś "disk manager"–a . Jest tego trochę, a ich dzialanie polega na "przejęciu" obsługi dysku przez BIOS.
Innym wyjściem jest zakup jakiegoś kontrolera ATA na PCI – to wydatek rzędu parudziesięciu zł i mimo, ze trzeba te pieniądze wydać to rozwaź i takąm ozliwość – zawsze się moźe przydać w przyszłości – choćby jako dodatkowy kontroler .
Opis działania z pierwszą opcją związany jest tu:
http://www.jtz.org.pl/Html/Large–Disk–HOWTO.pl–4.html
Rebe
Dodano
29.12.2004 15:35:17
bad sektory.
Mateuszpi
Dodano
29.12.2004 15:19:32
Dziex za pomoc. A o jakich bledach mowisz??
Mateush
Dodano
29.12.2004 14:46:21
programy istnieją ale niepolecam ich stosowania Mogą wyskoczyć niespodziewane błędy na dysku. A programy znajdziesz na stronie producenta dysku albo w sieci.
Do kaźdego rodzaju dysku jest inny program. szukaj a napewno znajdziesz.
Mateuszpi
Dodano
29.12.2004 14:40:21
Mateush
Dodano:
29.12.2004 14:16:32
Komentarzy:
8
Strona 1 / 1