program C++
Witam.
przychodze dzis z prosba o pomoc przy napisaniu programu. mianowicie ma byc to program na tablicach program przeliczający tablice z liczb dziesietnych na szesnastkowe, z dziesietnych na dwojkowe i z dwojkowych na szesnastkowych. kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac, nie mam pojecia jak to przeliczyc i jeszcze wpisac to do drugiej tablicy.
napisalem juz cos takiego
mam rowniez program ktory przelicza liczbe na dziesietna, ale kompletnie nie wiem jak go przeksztalcic aby zrobic to na tablicach.
wiem wiem, niedziela wieczor :wink: ale naprawde potrzebuje to zrobic, a nikt nie potrafi mi w tym pomoc, sam nic niestety nie wskuram ;(
z gory dziekuje za pomoc :wink:
przychodze dzis z prosba o pomoc przy napisaniu programu. mianowicie ma byc to program na tablicach program przeliczający tablice z liczb dziesietnych na szesnastkowe, z dziesietnych na dwojkowe i z dwojkowych na szesnastkowych. kompletnie nie wiem jak sie do tego zabrac, nie mam pojecia jak to przeliczyc i jeszcze wpisac to do drugiej tablicy.
napisalem juz cos takiego
#include
#include
using namespace std;
}
int main(int argc, char *argv[])
{
int tabdzies[11]={0};
int tabdwoj[11]={0};
int tabszes[11]={0};
int i;
int ilosc_cyfr;
srand(time(NULL));
for( i=0; i
{
tabdzies=rand()%11;
}
{
cin.ignore();
getchar();
system("PAUSE");
return 0;
}
mam rowniez program ktory przelicza liczbe na dziesietna, ale kompletnie nie wiem jak go przeksztalcic aby zrobic to na tablicach.
#include
#include
using namespace std;
int zamien_na_dziesietna(int tab[], int cyfry)
{
int i, j, k;
int liczba_dziesietna = 0;
for (j=0; j
{
i = 1;
for (k=j+1; k
i = i*2;
liczba_dziesietna = liczba_dziesietna+tab[j]*i;
}
return liczba_dziesietna;
}
int main()
{
int binarna[20];
int i, ilosc_cyfr;
cout <
cin >> ilosc_cyfr;
cout <
for (i=0; i
cin >> binarna;
cout <<
cin.ignore();
getchar();
return 0;
}
wiem wiem, niedziela wieczor :wink: ale naprawde potrzebuje to zrobic, a nikt nie potrafi mi w tym pomoc, sam nic niestety nie wskuram ;(
z gory dziekuje za pomoc :wink:
Odpowiedzi: 0
Strona 0 / 0