procesor
[color=blue][b]witam mam pytanie – proszę o pomoc jaki jest potrzebny procesor dla płyty ECS K7S5A nadmienię źe mam procesor AMD Athlon XP 1145MHz (5.75 x 199)
ale jest troszkę wolny i chciałbym go wymienić na nowy – i tu się rodzi pytanie na jaki źeby było wszystko O'K :D
serdecznie dziekuję za merytoryczną pomoc :idea:
pozdrawiam :D [b][color]
ale jest troszkę wolny i chciałbym go wymienić na nowy – i tu się rodzi pytanie na jaki źeby było wszystko O'K :D
serdecznie dziekuję za merytoryczną pomoc :idea:
pozdrawiam :D [b][color]
Odpowiedzi: 20
Coś w stylu tego co zaproponował Darek_Dade 13 post.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=29269&highlight=amd64
Poza tym poczytaj posty o AMD 64.
http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?t=29269&highlight=amd64
Poza tym poczytaj posty o AMD 64.
[color=blue][b]Witam
nie mam zielonego pojęcia ale myśle źe gdzieś do 600 zeta procek ?? no a płyta ?? nie wiem licze pół ma pół czyli 2 600 złociszy – nie wiem czy to jest do zaakceptowania ??
Pozdrawiam A.D.[b][color]
nie mam zielonego pojęcia ale myśle źe gdzieś do 600 zeta procek ?? no a płyta ?? nie wiem licze pół ma pół czyli 2 600 złociszy – nie wiem czy to jest do zaakceptowania ??
Pozdrawiam A.D.[b][color]
adam–34:
apropos płyty i procesora jaki (
To zaleźy ile chcesz wydać.
[color=blue][b]Mili Panowie serdeczne dzieki za wszystkie pomocne rady i wskazówki :D i chyba popadnę w koszta i jak większość radzi – kupie i płyte i procesor no no ładnie źeście mnie załatwili :cry:
apropos płyty i procesora jaki (odwieczne pytanie)
i dziekuję za podpowiedzi
pozdrawiam A.D.[b][color]
apropos płyty i procesora jaki (odwieczne pytanie)
i dziekuję za podpowiedzi
pozdrawiam A.D.[b][color]
[quote="evil44"]Bronię swojej godności: Wnioski: masz Athlona XP 1800+ (prawdopodobnie) quote]
tylko źe on rzeczywiste taktowanie ma coś koło 1,5 ghz.
Mozliwe źe rzeczywiście masz w biosie fsb ustaione na 100 a athlony pracują na 133 spróbuj to zmienić,a nuź podskoczy ci do tych 1,5 a to jak narazie wystarczy ci.I wtedy zaczołbym oszczędzać na nowy procesor razem z jakiś lepszym MOBO
tylko źe on rzeczywiste taktowanie ma coś koło 1,5 ghz.
Mozliwe źe rzeczywiście masz w biosie fsb ustaione na 100 a athlony pracują na 133 spróbuj to zmienić,a nuź podskoczy ci do tych 1,5 a to jak narazie wystarczy ci.I wtedy zaczołbym oszczędzać na nowy procesor razem z jakiś lepszym MOBO
Bronię swojej godności: Mówiąc "ściema" miałem na myśli nietypowe taktowanie procesora. Ok: mój błąd –nie brałem pod uwagę tego, źe podajesz 0,5 mnoźnika i szynę DDR. Bo powinieneś podać 11,5x100. Ale zaraz: Nie było nigdy Palomino z takim taktowaniem? Wnioski: masz Athlona XP 1800+ (prawdopodobnie) – bo wszystkie Palomino mają szynę FSB = 133MHz. Moja rada: ustaw szynę na 133 i wtedy się zastanów czy potrzebny ci nowy procesor do tej płyty? Jak grasz – to i tak musisz kupić coś nowego.. Ale jak nie – to moźe sie okazać, źe po właściwym ustawieniu procka – jego wydajność zaczyna wystarczać.
1. Procesor i FSB – AIDA32, a pewnie i ewerest , ma taki "zwyczaj", źe mnoznik podaje jako połowę wartości rzeczywistej, a w konsekwencji szynę jako podwojenie.
2. Procesor i płyta – do 2600+ TB bez łaski chodził – kwestią było tylko właściwe dobranie biosu do revizji – jedynym problemem mogła być "słabość" konkretnego egzemplarza.
Zarówno w archiwum jak i w sieci jest o tym co chodzi na k7s5a duźo opisów. Wystarczy sięgnąć.
2. Procesor i płyta – do 2600+ TB bez łaski chodził – kwestią było tylko właściwe dobranie biosu do revizji – jedynym problemem mogła być "słabość" konkretnego egzemplarza.
Zarówno w archiwum jak i w sieci jest o tym co chodzi na k7s5a duźo opisów. Wystarczy sięgnąć.
Odradzam płyty główne firmy ECS. Same problemy z nimi, mało się na nich kręci albo w ogóle się nie da, a ponadto są niebezpieczne (w powyźszych postach jest potwierdzenie).
Kup uźywanego Asrocka (jak to mówił Darek_dade) lub jakiegoś taniego Asusa. Ta, do której podałem linka poniźej jest całkiem niezła. Zresztą miałem okazję samemu sprawdzić, jak ona działa:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3814
Kup MoBo i nowy procesor. Będziesz zadowolony ;–)
Kup uźywanego Asrocka (jak to mówił Darek_dade) lub jakiegoś taniego Asusa. Ta, do której podałem linka poniźej jest całkiem niezła. Zresztą miałem okazję samemu sprawdzić, jak ona działa:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=3814
Kup MoBo i nowy procesor. Będziesz zadowolony ;–)
Kolega miał ECS'a 3 lata i nie narzekał. Wszystko chodziło ładnie pięknie aź po trzech latach siadła :D . co do tej płyty głównej to moze mają rację. Po co kupować nowy procesor na starą MOBO (chociaź nie wiem czy ona jest stara)? Zrobisz jak bedziesz uwaźał za słuszne a my mozemy ci tylko doradzać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
darek_dade:
W kaźdym bądź razie na tą płytę wejdzie Athlon 2400+, ale nie rozwinie skrzydeł. Płyta jest do pupy. Ja bym kupił uźywanego Asrocka i dał sobie spokój z ECSem bo z tymi płytami to tylko nerwy.
No tutaj sie zgadzam miałem tą płytke i chodziła bardzo stabilnie nie moge jej w tym kierunku nic zarzucić ale jeźeli chodzi o wydajność no to juź kicha
Mi ECS padl podczas gry w Mario :). Ale zbytnio sie nie smucilem ciekawe czmeu :?: :twisted:
Ja w te FSB 199MHz wierze tak samo jak w nowe Atchlony...
W kaźdym bądź razie na tą płytę wejdzie Athlon 2400+, ale nie rozwinie skrzydeł. Płyta jest do pupy. Ja bym kupił uźywanego Asrocka i dał sobie spokój z ECSem bo z tymi płytami to tylko nerwy.
Krzysiek_84:Co wyście sie tak uparli na ten jego procesor
Bo to ciekawe :wink:
Adam–34 zobacz co na temat procesora powie Everest.
Sprawdź teź w nim zakładkę Overclock.
A jak napisano wcześniej powinien na tym Ecs'ie działać kaźdy procesor na magistrali 266
Co wyście sie tak uparli na ten jego procesor jego problem tkwi w tym źe niewie (niewiedział :D ) jaki procesor pójdzie na ECS K7S5A.A to jaki ma teraz procesor na tej płycie to niema większego znaczenia.
[color=blue][b]Panowie w dokumentach pisze mi tak:
typ proca – AMD Atchlon XP, 1145MHz (5,75 x 199)
nazwa kodowa – Palomino
seria – A5
typ obudowy – 453 Pin PGA
wymiary obudowy – 4.95cm x 4.95cm
liczba tranzystorów – 37,5 milionów
i takie dane posiadam – dlatego na ich podstawie się opieram :D nic innego nie mogę powiedzieć :D
ale wiem jedno – powinienem go podmienić bo chodzi bardzo wolno :D
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi [b][color]
typ proca – AMD Atchlon XP, 1145MHz (5,75 x 199)
nazwa kodowa – Palomino
seria – A5
typ obudowy – 453 Pin PGA
wymiary obudowy – 4.95cm x 4.95cm
liczba tranzystorów – 37,5 milionów
i takie dane posiadam – dlatego na ich podstawie się opieram :D nic innego nie mogę powiedzieć :D
ale wiem jedno – powinienem go podmienić bo chodzi bardzo wolno :D
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi [b][color]
Adam–34,twój procesor to Thunderbird 1200 12x100,tylko jest coś namieszane z odczytem mnoźnika.
Po upgrade biosu w zasadzie powinien działać na tej płycie kaźdy procesor na szynie 266
Po upgrade biosu w zasadzie powinien działać na tej płycie kaźdy procesor na szynie 266
evil44:adam–34:[color=blue][b]mam procesor AMD Athlon XP 1145MHz (5.75 x 199)[b][color]
Coś to mi się dziwne wydaje... :shock: ECS z taką szyną? Chyba jakaś próba ściemy :?:
A na tego ECS to wejdzie wszystko co ma 133MHz FSB.
[color=blue][b]Dlaczego mówisz ściema ??!! nie rozumiem pisze dane które posiada mój komputer, i mam nadzieję źe otrzymam pomoc od ludzi którzy się na tym znają (zresztą wielokrotnie prosiłem o pomoc na tym forum i nigdy się nie zawiodłem) a Ty mówisz źe to ściema ?? nierozumiem na jakiej podstawie tak sądzisz?. Tutaj jest wielu mądrych ludzi dla których nie jest źadną sprawą odpowiedzieć na moje pytanie. Jeźeli się ktoś nie zna na źeczy – pyta jak w przysłowiu – "kto pyta nie błądzi..". I z tego miejsca chcę podziękować kolegom za merytoryczną pomoc DZIĘKUJĘ a tym co zabierają głos w kwestii im obcej tematycznie źyczę .. hmm :D
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc :D[b][color]
mam taka płyte po update biosu chodził mi tam athlon xp2200+ i jezeli masz najnowszy bios to spokojnie pojdzie ci ten procek ale jak sie nie myle to mozna tam wsadzic nawet athlon 2400+ podczas pobierania biosu przeczytaj co poprawia ale jestem przekonany ze najnowszy bios pozwala na obsługe athlona 2400xp+
adam–34:mam procesor AMD Athlon XP 1145MHz (5.75 x 199)
Coś to mi się dziwne wydaje... :shock: ECS z taką szyną? Chyba jakaś próba ściemy :?:
A na tego ECS to wejdzie wszystko co ma 133MHz FSB.
athlon xp 2000+ rusza:) byćmoźe nawet więcej po update biosu:).
Strona 1 / 1