Procesor Sempron ??

Mam pytanko.. Kupilem ostatnio kompa z prockiem Sempron 2800 wszystko chodzi jak nalezy bez problemow nic sie nie tnie procek jest szybki. Zastanowila mnie tylko jego cena.. Czemu on jest taki tani?? czy ma jakies ubytki lub jest gorszy od athlona czy pentiuma o tych samych wartosciach??

Odpowiedzi: 19

ja mam u siebie na drugim kompie asrock–a k7s8x na procku amd xp 1700+ (socket a) i spisuje sie bardzo dobrze a jezeli chodzi o ta tansza produkcje asusa to tez cos podobnego słyszałem
mbr
Dodano
17.04.2005 16:14:11
fidelio:
AS Rock to nie są za dobre płytki. To jedne z najtanszych płyt. Aczkolwiek moj barciak ma i jest wszystko ok. Ale do podkrecania się nie nadfają. No i na pewno są lepsze od syfiastych ECSow. A tak w ogole moze się myle ale slyszalem ze AS Rock to tansza produkcja Asusa? :idea:
tak było to juz na forum poruszane, ale nigdy nie mialem w 'reku' zadnego asrocka wiec nie bede sie wiecej wypowiadal
Lucky
Dodano
17.04.2005 11:41:12
AS Rock to nie są za dobre płytki. To jedne z najtanszych płyt. Aczkolwiek moj barciak ma i jest wszystko ok. Ale do podkrecania się nie nadfają. No i na pewno są lepsze od syfiastych ECSow. A tak w ogole moze się myle ale slyszalem ze AS Rock to tansza produkcja Asusa? :idea:
fidelio
Dodano
17.04.2005 06:39:55
miałem na mysli celerony z jadrem northwood–128 i to własnie ich nie polecam (128 kb L2) ale celki D juz mogą być (256 kb L2 , jadro prescott–256) ja mam semprona 3000+ na socket a i spisuje sie bardzo dobrze
mbr
Dodano
17.04.2005 02:10:30
mbr:
nie polecam celeronów maja mała pamiec L2 i sa ogólnie bardzo mało wydajne a kiedys wyczytałem gdzies ze do sempronów uzywa sie mniej krzemu czy cos i to wpływa tez na cene

hmm, my raczej nie Celerony a CeleronyD porównywaliśmy. Ten CeleronyD maja zblizana wydajnosc do Semprona. SDI Ja tam mysle ze dobrze zrobiłes. Na tym asrocku i ramach to chyba wielkiego o/c by nie było. Wygldasz na takiego co sie nie bawił jeszcze w te klocki, no ale za swoja niewiedze trzeba placic (ok 60 zl :P). Ale wlascwie to nie jest tragicznie bo tak czy siak masz mnoznik 12x a nie 10x jak w 2400, co w przyszlosci moze sie przydac
Lucky
Dodano
17.04.2005 01:45:53
Lucky:
no i obstawiajac ze masz jakas dobra plyte glowna, nie jakiegos ECS, no i moze jakies dobre ramy i bawic sie w podkrecanie np. do 3200+ no ale to tylko taka mala sugestia

Co do plyty nie bylbym taki pewien czy jest dobra.. Jakis AsRock. Na plytach nie znam sie w ogole. A Ramy to 256 DDR 400 Kingstom, grafika Radeon 9250 128/128. NIe jest to grafika najnowsza ale nie mialem juz kasy wiecej a potrzebny komp mi byl do tego zeby sie z bratem nie klucic kto ma teraz siedziec na necie :))
SDI
Dodano
17.04.2005 00:47:30
lol, dziwni jesteście, koleś się zapytał tutaj czy dokonał dobrego zakupu i co w tym sempronie jest obcięte a po przeczytaniu waszych postow to poprostu woda z mózgu sie robi ;o

obydwie firmy czyli AMD i Intel maja dwa rozwiazania, pierwsze tansze czyli Sempron i Celeron, no i drugie Athlon64 i Pentium4 i tyle.
SDI hmm, mogles troche jeszcze zaoszczedzic kupujac jakos 2400+(bo miedzy 2400+ a 2500+ jest juz duza znaczy sie okolo 60zl przepasc) no i obstawiajac ze masz jakas dobra plyte glowna, nie jakiegos ECS, no i moze jakies dobre ramy i bawic sie w podkrecanie np. do 3200+ no ale to tylko taka mala sugestia
Lucky
Dodano
16.04.2005 10:37:44
EL NINO:
darek_dade:
Hmmm czyli mam rozumieć, źe robicie łaske, źe mogę tu pisać?
Slucham ? O co Ci kolego chodzi ?
darek_dade:
I mam się teraz podlizywać źebyście mi konta nie skasowali czy IP nie zbanowali?
Co mnie obchodzi Twoje konto czy tez IP ?
darek_dade:
Wolne źarty...
Widze wlasnie ze cos tam sobie umyslisz i nekasz innych tymi iluzorycznymi przemysleniami, ale tylko Bog raczy wiedziec o co Ci w nich chodzi. Daj sobie moze spokoj i nie mysl.

Jesteś niekulturalny, a to przecieź kulturalne forum :)
Rebe piszesz tak źe cięźko Ciebie zrozumieć. Pomimo to nadal się nie zgadzam z tym co powiedziałeś. Ale juź nic nie będe mówił bo nie wiadomo co się stanie za 3 razem :roll:
darek_dade
Dodano
16.04.2005 00:21:59
darek_dade:
Hmmm czyli mam rozumieć, źe robicie łaske, źe mogę tu pisać?
Slucham ? O co Ci kolego chodzi ?
darek_dade:
I mam się teraz podlizywać źebyście mi konta nie skasowali czy IP nie zbanowali?
Co mnie obchodzi Twoje konto czy tez IP ?
darek_dade:
Wolne źarty...
Widze wlasnie ze cos tam sobie umyslisz i nekasz innych tymi iluzorycznymi przemysleniami, ale tylko Bog raczy wiedziec o co Ci w nich chodzi. Daj sobie moze spokoj i nie mysl.
EL NINO
Dodano
15.04.2005 23:39:36
EL NINO:
darek_dade:
Rebe:
darek_dade – do 3 x sztuka. Dwa juź były.

:?:
Ilez razy mozna tlumaczyc o co chodzilo w prostej wypowiedzi ? Raz ? Dwa ? Bo za trzecim rzuca sie juz na pozegnanie: "pies Ci morde lizal" :P .

Hmmm czyli mam rozumieć, źe robicie łaske, źe mogę tu pisać? I mam się teraz podlizywać źebyście mi konta nie skasowali czy IP nie zbanowali? Wolne źarty...
darek_dade
Dodano
15.04.2005 23:08:23
darek_dade:
Rebe:

Ilez razy mozna tlumaczyc o co chodzilo w prostej wypowiedzi ? Raz ? Dwa ? Bo za trzecim rzuca sie juz na pozegnanie: "pies Ci morde lizal" :P .
EL NINO
Dodano
15.04.2005 22:01:15
Rebe:

darek_dade
Dodano
15.04.2005 20:43:41
Jedyne odniesienie w jakim Celeron się znalazł to wskazanie, źe Sempron jest dla AMD tym czym Celeron dla Intela.
Chyba juź w końcu umiałem Ci wytłumaczyć , źe "droźszy" jest P od C , a nie ma to nic wspólnego z S.
Rebe
Dodano
15.04.2005 20:03:15
Rebe:
darek_dade – Celeron jest droźszy ? – Od czego?
Przecieź wyraźnie wskaząłem sposób porównania. Czyźby kłopot z czytaniem czy znowu moje zdolności pedagogiczne w okolicach zera wychodzą ? :lol:

Smiej sie smiej, celeron 2,4 jest 60zl drozszy od semprona 2400+
darek_dade
Dodano
15.04.2005 18:53:00
darek_dade – Celeron jest droźszy ? – Od czego?
Przecieź wyraźnie wskaząłem sposób porównania. Czyźby kłopot z czytaniem czy znowu moje zdolności pedagogiczne w okolicach zera wychodzą ? :lol:
Rebe
Dodano
15.04.2005 08:53:53
Rebe:
Jest tani, bo w stosunku do Athlona ma ograniczoną wielkość pamięci cache L2 ( co z resztą moźna próbowac obejść ,ale ot inna bajka).
Porównaj ceny Pantium i Celerona. Sempron to taki Celeron AMD.

Celeron? Celeron jest droźszy i mnie wydajny, jedyne co z nim wspolnego to grupa odbiorcow. Sempron to procesor stary technologicznie, jego produkcja jest tania i bardzo dla AMD opłacalna – stąd ta cena.
darek_dade
Dodano
14.04.2005 23:22:49
to jest pamieć podręczna CPU, im więcej tej pamięci tym większa wydajność(oraz większe wydzielanie ciepła). Hmm, ten Sempron którego kupiłeś moźna sporo podkręcić ;) Ale słuchaj, co jak co ale w grach najnowszych to nie tak bardzo procesor, jak karta graficzna powinna być dobra, no ale fakt faktem źe te dodatkowe 256kb zwiększa wydajność
Lucky
Dodano
14.04.2005 22:51:34
Rebe:
Jest tani, bo w stosunku do Athlona ma ograniczoną wielkość pamięci cache L2

Hmm nie znam sie na tym.. Pamiec cache L2.. Czy to moze miec jakis wiekszy wplyw w przyszlosci?? nie wiem nie bedzie obslugiwal czegos, lub programy albo gry z wiekszymi wymaganiami nie beda chodzily??
SDI
Dodano
14.04.2005 22:40:36
Jest tani, bo w stosunku do Athlona ma ograniczoną wielkość pamięci cache L2 ( co z resztą moźna próbowac obejść ,ale ot inna bajka).
Porównaj ceny Pantium i Celerona. Sempron to taki Celeron AMD.
Rebe
Dodano
14.04.2005 21:40:59
SDI
Dodano:
14.04.2005 21:34:42
Komentarzy:
19
Strona 1 / 1