Procesor mi sie smazy. Dlaczego?

Witam. Moj problem wyglada tak. Zakupilem 2 wentylatory do obudowy. Przy wstawianiu ich postanowilem wyczyscic radiator od procesora (laczenie z wentylatorem). Zabralem stara paste termoprzewodzaca i nalozylem nowa (cienka warstwa aby nie zrobic izolacji). Pasta ta to wlasciwie nic szczegolenego. Daja taka do wentatorow. Zalozylem wszystko, laczenie z dodatkowymi wentylami w obudowie. No i po odpaleniu kompa zaskoczenie. Temp procka wzrosla o 6 stopni. Bylo 44–45 a teraz jest 50–52 stopnie. Juz wiele razy zdejmowalem i zakladalem radiator z procka i zawsze bylo ok. Dodam ze przedmuchalem gniazdo na procesor. Radiator wraz z wentylatorem maga schlodzic (jak podaje producent) Athlona XP 3000+. Ja posiadam Athlona XP 2000+ i uwazam, ze temp jest troche za duza. Co moze byc tego przyczyna? W kompie nie pracuje zbyt wiele urzadzen. Tylko standardowe podzespoly. Czy jest mozliwosc uszkodzenia czujnika temp? Jaka jest maksymalna temp dla prockow? I jakie sa objawy przegrzania?
Pozdrawiam.

Odpowiedzi: 10

Moze jak pisalem na poczatku to ekstremalne one nie byly, ale pozniej jak zaczalem przekladac, kombinowac, smarowac to w koncu osiagnalem 59 stopni i jak wlaczalem np. gre komp sie zawieszal. Wiec to juz byla granica.
mst14
Dodano
07.04.2005 01:25:52
No rzeczywiście ekstremalne te temperatury były :wink:

Cieszę się, źe się udało.
darek_dade
Dodano
07.04.2005 01:22:51
JUZ WSZYSTKO OK. Dzieki za pomoc, ale poradzilem sobie i przy okazji odkrylem wade zestawiku chlodzacego (radiator i wentylator). Wlasciwie moze i to nie jest wada, ale przez to mialem takie ekstremalne temp. Teraz mam 40–45 stopni. Chodzilo o to, ze na zacisku mocujacym radiator byly takie ograniczniki aby owy radiator nie przesuna sie za bardzo (nie wystawal za procesor). No i dzieki tym ogranicznikom radiator byl niby poprawnie zamontowany i nie bylo mozliwosci przesuniecia go. No a w zwiazku z tym, ze nie dalo sie kombinowac z ulozeniem radiatora nie moglem znalesc przyczyny tego grzania. Przyczyna bylo zbyt male wyciecie ktore jest na spodzie kazdego radiatorka (do procka). Te wyciecie to miejsce na wystajaca czesc gniazda (pisze tam zwykle socket...). No i radiatorek opieral sie na tym czyms od gniazda zamiast calkowicie spoczywac na procesorku. Usunalem te zabezpieczenia z uchwytu i jest GIT ;) Mam ten procesor i gadiator okolo roku i dopiero to odkrylem. Teraz jest doiero chlodno (czowanie 40 praca 45stopni)
Pozdrawiam wszystkich.
PS. Kombinujcie jak sie da... w koncu osiagniecie cel.
mst14
Dodano
07.04.2005 00:28:33
wentylator jest czysty. Robi swoje 2500obr/min. Wprawdzie radiator jest goracy, ale czy parzy. hmm. Ciezko powiedziec. Postaram sie zdobyc inny radiator.
mst14
Dodano
06.04.2005 21:04:48
mst14:
Caly czas byla ta sama pasta od wentylatora firmy Arktic Cool (czy jakos tak). Nie bylo wczesniej takich problemow. Temp byla niska. Moze cos wygialem np. mocowanie radiatora. Ale jak to teraz sprawdzic.

Jezeli cooler nie bedzie dobrze przystawal do proca dobrze, tzn ze nie odbiera ciepla. Na rpcou jest ponad 50 stopni, wtedy cooler powinien parzyc. Jezeli nie parzy tzn ze jest zle docisniety lub pasty jest za malo lub za duzo. Mozliwe tez ze cooler jest poprostu zabrudzony. Odkrec wiatrak i przeczysc zeberka radiatora. Po za tym 50 stopni to nie jest duzo
darek_dade
Dodano
06.04.2005 20:59:42
mst14:
Moze cos wygialem np. mocowanie radiatora. Ale jak to teraz sprawdzic.

Zamontować inny cooler na CPU.
spiderko
Dodano
06.04.2005 20:50:40
Caly czas byla ta sama pasta od wentylatora firmy Arktic Cool (czy jakos tak). Nie bylo wczesniej takich problemow. Temp byla niska. Moze cos wygialem np. mocowanie radiatora. Ale jak to teraz sprawdzic.
mst14
Dodano
06.04.2005 20:43:33
Pawdopodobnie dałeś zbyt mało (lub duźo) pasty, idealnie by było gdyby to nie był silikon (bo silikonem to okna się klei :D ) ale np. Arctic Ceramique.

Polerowanie jest trochę pracochłonne, ale efekt to około 3–4*C spadku temperatury procesora.

Jaką miałeś pastę poprzednio?
spiderko
Dodano
06.04.2005 20:39:12
polerowac radiator? Hmm. Slyszalem o tym ale nie robilem tego. Chlodzenie procesora, ktore posiadam stanowi wentylator wraz z radiatorem firmy GlacialTech model: Silent Breeze 462 II. Jest on pokryty warstwa zlota (przynajmniej tak twierdzi producent). Nie wiem wiec, czy polerowanie wchodzi w gre. Jesli tak to jak to zrobic. Spod tego radiatora jest dosyc chropowaty (takie podlozne bruzdy). Ale w poprzednim tez tak mialem. Nie mam pojecia co robic. Jakos nie pasuje mi te 50 stopni. Bylo przeciez 45. Jak moglem cos zruszyc. Kurde. No nie wiem.
mst14
Dodano
06.04.2005 20:30:10
Temperatura 52*C jest wrtością bezpieczną, kłopoty zaczynają się przy 60–70*C.

Moźe spód radiatora nie ma zbyt dobrego styku z rdzeniem, czy próbowałeś go polerować?
spiderko
Dodano
06.04.2005 20:21:55
mst14
Dodano:
06.04.2005 20:05:53
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1