problez z formatem
chcialem sformatowac kompa z i wgrac innego windowsa me albo 98 (teraz mam xp pro)ale nie botuje mi plyt (w biosie mam wszystko dobrze ustawione)czyta tylko płytke xp. jak dam formata z plytki xp to nnic nie pomaga. chcialem sformatowac dyskietka robiona na xp ale dopiero potem mi qmpel powiedzial ze musi byc dyskietka robiona np.na win98 nio i teraz próbuje sformatowac (dyskietką z win 98) tam daje polecenie zeby formatowalo wyskakuje"nie mozna sformatowac dysku c. formatowanie zostalo przerwane"
please!!!!!!!!!!!!!!!!1
please!!!!!!!!!!!!!!!!1
Odpowiedzi: 6
Wystarczy c :wink:
no tak ale jeszcze jedno pytanko mam dwie partycje c chce sformatowac ale d zostawic musze sformatowac calosc czy tylko c?
longhornik:fdisk nie mzoe formatowac dysku.
Tak dla ścisłości – fdisk nigdy , nigdzie i w źadnym momencie swego działania nie formatuje dysku, do tego słuźy zewnętrzne polecenie/program DOSu a nazwa się format.Nazywajmy rzeczy tak jakie ich przeznaczenie – piszac źe fdisk coś formatuje wprowadzasz w błąd i zamieszanie robisz
PO prostu masz bad bloxa na dysku i tyle , tez to mialem. fdisk nie mzoe formatowac dysku. spobuj z boota plytki od xp a jesli ci bios nie wykrywa boota CD to idz z dyskiem do kolesia i mpodlacz u niego a nich sformatuje dysk stisujac system NTFS ( to u mnie ponoglo usunac bad bloxa) a pozniej spowrotem na FAT32 powinno pomoc.
sopfel – w archiwum tego działu forum znajdują się dziesiątki porad związanych z usuwaniem partycji i formatowaniem dysku. Wymieniane są nazwy programów – innych niź fdisk czy instalator XP, omawiane są wady i zalety ich uźywania.
Nic tylko czytać , zapamiętać i wybrać do stosowania.
Nie ma potrzeby , by kolejny raz pisać to samo , o tym samym.
Nic tylko czytać , zapamiętać i wybrać do stosowania.
Nie ma potrzeby , by kolejny raz pisać to samo , o tym samym.
Wydaje mi się, źe problem w tym źe chcesz sformatować partycję NTFS a dyskietka win98 tego nie potrafi. Uruchom fdisk'a i usuń partycje, następnie załóź ją na nowo i wtedy z formatowaniem z dyskietki win98 nie powinno być problemów.
Strona 1 / 1