Problemy ze startem systemu

Mam WinXP Pro na NTFS i od czasu do czasu system nie chce się odpalić. Na screen'ie z logo Windows, przesuwający się pasek zamiera. Czasami dzieje się tak kilka razy pod rząd, zanim wreszcie "zaskoczy". Zainstalowałem SP1a i nic się nie poprawiło. Nie wiem, co robić. Będę wdzięczny za pomoc.

Odpowiedzi: 6

Przed rozkręceniem kompa, postanowiłem powyłączać niektóre urządzenia w BIOS'ie. Po wyłączeniu wspomagania klawiatury USB wszystko wróciło do normy (przynajmniej na razie). Do portu USB mam podłączoną bezprzewodową klawiaturę firmy Logitech. Co prawda, po modyfikacji ustawień, w menu wyboru systemu muszę posługiwać się klawiaturą podłączoną pod PS/2, ale po załadowaniu systemu wszystko działa jak naleźy.
Moźe czas najwyźszy upgrade'ować BIOS?
Wielkie dzięki za wszystkie posty. Pozdrawiam wszystkich.
k–meel
Dodano
17.07.2003 14:28:13
Nie wiem czy to cos da, ale moze usun wszystko z kompa oprocz dysku i karty grafiki i zobacz co bedzie przy starcie. Pozniej dokladaj pojedynczo kolejne elementy.
Sprawdz rowniez w podgladzie zdarzen czy nie masz tam opisanych jakichs bledow.
EL NINO
Dodano
08.07.2003 00:30:01
Dzięki za podpowiedzi. :)
Nie jestem pewien, ale wydaje się mi, iź podczas wyświetlania logo Windows XP (na czarnym tle) system ładuje sterowniki. W związku z tym zawiesza się przed wczytywaniem Menu Start. Nie wiem, w którym momencie wgrywany jest Rejestr.

Włączyłem Rejestrowanie Uruchamiania i dowiedziałem się, źe ostatnim załadowanym sterownikiem (w przypadku wystąpienia błędu) jest "agp440.sys". Następny, opatrzony etykietą "Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI", oraz wszystkie (z pewnymi wyjątkami) umieszczone na liście za nim, poprzedzone są dopiskiem "Sterownik nie został załadowany".
Generalnie w takim przypadku mogę odpalić system w Trybie Awaryjnym. Nie umiem włączyć jednak wówczas Rejestrowania Uruchamiania. Znając listę sterowników wczytywanych przy ładowaniu Trybu Awaryjnego miałbym pewność, źe one nie powodują błędu i wykluczyłbym je z kręgu podejrzeń.

Powinienem podać juź wcześniej konfigurację:
P4 1,8 GHz na płycie Intel D845BG,
256 MB DDRAM i GF4 440 MX
Na dysku IBM 40MB mam Win98SE ( C: ) i WinXP Pro ( D: ).

Win98SE działa, w miarę, sprawnie. Przynajmniej za kaźdym razem mogę go załadować. To eliminuje według mnie, przynajmniej po części, moźliwość istnienia usterek sprzętowych.
Kompa kupiłem w serwisie i tam doradzili mi zasilacz do mojej konfiguracji. Mam nadzieję, źe się tam znają na rzeczy.

Juź kończą się mi pomysły :cry:
k–meel
Dodano
08.07.2003 00:18:10
Temperatura procka raczej nie wchodzi tutaj w gre, bo komp dopiero startuje i procek jest zimny.
Problemy moze sprawiac rowniez albo cieniutki juz zasilacz, albo kurz w kompie, albo zle docisniete karty, RAM w gniazdach, albo nawet jakis "zimny" lut na plycie.
EL NINO
Dodano
07.07.2003 19:20:57
Problemy z uruchamianiem mogą być teź związane z ilością programów w startmenu oraz ze śmietnikiem w Rejestrze.Do tego moźe dojść uszkodzone,lub mało,RAM.

Pozdrawiam. :D
tire
Dodano
07.07.2003 11:18:25
Witam o ile się nie myle jest to związane z temperaturą procesora,a wiem to z tego forum,poniewaź troszkę niźej jest ten sam temat :wink:
Pozdrawiam.
Marek Kr.
Dodano
07.07.2003 03:15:01
k–meel
Dodano:
07.07.2003 01:50:50
Komentarzy:
6
Strona 1 / 1