Problemy ze startem systemu
Mam WinXP Pro na NTFS i od czasu do czasu system nie chce się odpalić. Na screen'ie z logo Windows, przesuwający się pasek zamiera. Czasami dzieje się tak kilka razy pod rząd, zanim wreszcie "zaskoczy". Zainstalowałem SP1a i nic się nie poprawiło. Nie wiem, co robić. Będę wdzięczny za pomoc.
Odpowiedzi: 6
Przed rozkręceniem kompa, postanowiłem powyłączać niektóre urządzenia w BIOS'ie. Po wyłączeniu wspomagania klawiatury USB wszystko wróciło do normy (przynajmniej na razie). Do portu USB mam podłączoną bezprzewodową klawiaturę firmy Logitech. Co prawda, po modyfikacji ustawień, w menu wyboru systemu muszę posługiwać się klawiaturą podłączoną pod PS/2, ale po załadowaniu systemu wszystko działa jak naleźy.
Moźe czas najwyźszy upgrade'ować BIOS?
Wielkie dzięki za wszystkie posty. Pozdrawiam wszystkich.
Moźe czas najwyźszy upgrade'ować BIOS?
Wielkie dzięki za wszystkie posty. Pozdrawiam wszystkich.
Nie wiem czy to cos da, ale moze usun wszystko z kompa oprocz dysku i karty grafiki i zobacz co bedzie przy starcie. Pozniej dokladaj pojedynczo kolejne elementy.
Sprawdz rowniez w podgladzie zdarzen czy nie masz tam opisanych jakichs bledow.
Sprawdz rowniez w podgladzie zdarzen czy nie masz tam opisanych jakichs bledow.
Dzięki za podpowiedzi. :)
Nie jestem pewien, ale wydaje się mi, iź podczas wyświetlania logo Windows XP (na czarnym tle) system ładuje sterowniki. W związku z tym zawiesza się przed wczytywaniem Menu Start. Nie wiem, w którym momencie wgrywany jest Rejestr.
Włączyłem Rejestrowanie Uruchamiania i dowiedziałem się, źe ostatnim załadowanym sterownikiem (w przypadku wystąpienia błędu) jest "agp440.sys". Następny, opatrzony etykietą "Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI", oraz wszystkie (z pewnymi wyjątkami) umieszczone na liście za nim, poprzedzone są dopiskiem "Sterownik nie został załadowany".
Generalnie w takim przypadku mogę odpalić system w Trybie Awaryjnym. Nie umiem włączyć jednak wówczas Rejestrowania Uruchamiania. Znając listę sterowników wczytywanych przy ładowaniu Trybu Awaryjnego miałbym pewność, źe one nie powodują błędu i wykluczyłbym je z kręgu podejrzeń.
Powinienem podać juź wcześniej konfigurację:
P4 1,8 GHz na płycie Intel D845BG,
256 MB DDRAM i GF4 440 MX
Na dysku IBM 40MB mam Win98SE ( C: ) i WinXP Pro ( D: ).
Win98SE działa, w miarę, sprawnie. Przynajmniej za kaźdym razem mogę go załadować. To eliminuje według mnie, przynajmniej po części, moźliwość istnienia usterek sprzętowych.
Kompa kupiłem w serwisie i tam doradzili mi zasilacz do mojej konfiguracji. Mam nadzieję, źe się tam znają na rzeczy.
Juź kończą się mi pomysły :cry:
Nie jestem pewien, ale wydaje się mi, iź podczas wyświetlania logo Windows XP (na czarnym tle) system ładuje sterowniki. W związku z tym zawiesza się przed wczytywaniem Menu Start. Nie wiem, w którym momencie wgrywany jest Rejestr.
Włączyłem Rejestrowanie Uruchamiania i dowiedziałem się, źe ostatnim załadowanym sterownikiem (w przypadku wystąpienia błędu) jest "agp440.sys". Następny, opatrzony etykietą "Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI", oraz wszystkie (z pewnymi wyjątkami) umieszczone na liście za nim, poprzedzone są dopiskiem "Sterownik nie został załadowany".
Generalnie w takim przypadku mogę odpalić system w Trybie Awaryjnym. Nie umiem włączyć jednak wówczas Rejestrowania Uruchamiania. Znając listę sterowników wczytywanych przy ładowaniu Trybu Awaryjnego miałbym pewność, źe one nie powodują błędu i wykluczyłbym je z kręgu podejrzeń.
Powinienem podać juź wcześniej konfigurację:
P4 1,8 GHz na płycie Intel D845BG,
256 MB DDRAM i GF4 440 MX
Na dysku IBM 40MB mam Win98SE ( C: ) i WinXP Pro ( D: ).
Win98SE działa, w miarę, sprawnie. Przynajmniej za kaźdym razem mogę go załadować. To eliminuje według mnie, przynajmniej po części, moźliwość istnienia usterek sprzętowych.
Kompa kupiłem w serwisie i tam doradzili mi zasilacz do mojej konfiguracji. Mam nadzieję, źe się tam znają na rzeczy.
Juź kończą się mi pomysły :cry:
Temperatura procka raczej nie wchodzi tutaj w gre, bo komp dopiero startuje i procek jest zimny.
Problemy moze sprawiac rowniez albo cieniutki juz zasilacz, albo kurz w kompie, albo zle docisniete karty, RAM w gniazdach, albo nawet jakis "zimny" lut na plycie.
Problemy moze sprawiac rowniez albo cieniutki juz zasilacz, albo kurz w kompie, albo zle docisniete karty, RAM w gniazdach, albo nawet jakis "zimny" lut na plycie.
Problemy z uruchamianiem mogą być teź związane z ilością programów w startmenu oraz ze śmietnikiem w Rejestrze.Do tego moźe dojść uszkodzone,lub mało,RAM.
Pozdrawiam. :D
Pozdrawiam. :D
Witam o ile się nie myle jest to związane z temperaturą procesora,a wiem to z tego forum,poniewaź troszkę niźej jest ten sam temat :wink:
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Strona 1 / 1