Problemy z XP
Panowie moj problem jest nastepujacy: od pewnego czasu zaczal mi sie sypac xp– polegalo to na bledzie jakiegos sterownika itd. Wczoraj wysypal sie mi calkowicie wiec zainsalowalem go na drugim dysku od nowa i jest ok, tylko teraz jest jeden bol – mianowicie na starym dysku zostaly katalogi miedzy innymi MOJE DOKUMENTY do ktorych teraz nie mam dostepu (prawdopodobnie konto uzytkownika w starej czyli na starym dysku wersji xp), wie ktos jak to mozna ominac–moze jakis program lub ingerencja w rejestrze?
prosze o pomoc i fachowe rady
prosze o pomoc i fachowe rady
Odpowiedzi: 14
Darować sobie moźesz – o czym w archiwuim więcej znajdziesz – zmianę litery dysku (partycji ) systemowego.
Teoretycznie jest to moźliwe poprzez metodę przez MS podawaną, ale w praktyce szanse na poprawne działanie systemu źadne.
moźna jakim PQ DriveMapperem, ale czy to skuteczne ....? – Sprawdzić musisz sam.
PS.
Litery się same nie "pozmieniały", albo coś sam zmieniłeś w układzie instalacji, albo teź czegoś nie dopatrzyłeś w jej trakcie.
Teoretycznie jest to moźliwe poprzez metodę przez MS podawaną, ale w praktyce szanse na poprawne działanie systemu źadne.
moźna jakim PQ DriveMapperem, ale czy to skuteczne ....? – Sprawdzić musisz sam.
PS.
Litery się same nie "pozmieniały", albo coś sam zmieniłeś w układzie instalacji, albo teź czegoś nie dopatrzyłeś w jej trakcie.
ok plusy plusami, ale skoro juz jestesmy przy fachowej podpowiedzi to mam jeszcze jedno pytanko – moze akurat EL NINO Ty mi pomozesz. Mianowicie po zmianach na dyskach (instalacje i reinstalacje XP–ków) pozmienialy mi sie litery dysków–partycji,a wiec mam dysk Master podzielony na dwie partycje i drugi Slave – jedna partycja caly dysk. Dysk Slave pokazuje mi z litera C:MAGAZYN2 , dysk Master pokazuje mi D:MAGAZYN1 no i partycja systemowa na której jest winda E:SYSTEM. Jak mam to zrobic aby wrócic do podstawowego ustawienia czyli powiedzmy tak:
1. C:SYSTEM
2. D:MAGAZYN1
3. E:MAGAZYN2
no i oczywiscie gdzie zmienic wpisy aby komp wiedzial po zmianach ze winda jest teraz na innej partycji.
Od razu wielkie dzieki za odp.
1. C:SYSTEM
2. D:MAGAZYN1
3. E:MAGAZYN2
no i oczywiscie gdzie zmienic wpisy aby komp wiedzial po zmianach ze winda jest teraz na innej partycji.
Od razu wielkie dzieki za odp.
Ty tu Robton nie plusuj, bo i tak ostatni raz robilem u Ciebie za forumowa wyszukiwarke :P :wink: .Robton:co za fachowa odpowiedz !!!
ok Panowie juz wszystko gra, wielkie dzieki za pomoc a szczegolnie EL NINO – teraz komplement dla niego :wink: co za fachowa odpowiedz !!!
Rebe:EL NINO:No wlasnie. I chyba bez bana sie nie obejdzie :P :wink: .malymulpepe:Rebe, El Nino(...) moze sie czepiam,
.
Ad 1. z takim podejściem się zgadzam :mrgreen:
:wink:
No tak a ja tylko Banany i Bany... :lol: :wink:
EL NINO:No wlasnie. I chyba bez bana sie nie obejdzie :P :wink: .malymulpepe:Rebe, El Nino(...) moze sie czepiam,
malymulpepe, mysmy Cie tylko "poparli" z ta pomoca :mrgreen: .
Ad 1. z takim podejściem się zgadzam :mrgreen:
Ad.2 mów/pisz za siebie – ja dalej uwaźam, źe tam jest "krok po kroku" :wink:
:lol: I wszystko jasne...
No wlasnie. I chyba bez bana sie nie obejdzie :P :wink: .malymulpepe:Rebe, El Nino(...) moze sie czepiam,
malymulpepe, mysmy Cie tylko "poparli" z ta pomoca :mrgreen: .
Rebe, El Nino z całym szacunkiem, moze sie czepiam, ale w pierwszym poscie napisałem wyraznie
Pozdrawiam
a ze user chcial krok po kroku – a i godzina byla juz pozna to i napisalem krok po kroku wytluszczajac jeszcze raz czego nalezy szukac.:wink:Centrum Pomocy i obsługi technicznej – zajzyj tam i poczytaj
Pozdrawiam
Nie trzeba. Administrator ma juz takie uprawnienia. No a o przejmowaniu praw do plikow czy folderow bylo juz dziesiatki postow i oprocz tego co mowi Rebe, czyli Pomocy systemowej, wystarczy posluzyc sie forumowa wyszukiwarka. Mozna znalezc chocby taki post – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=120190#120190malymulpepe:W uruchom wpisz gpedit.msc pokaze sie okno tam przjdz do Konfiguracja komputeraUstawienia systemu WindowsUstawienia zabezpieczeńasady lokalnePrzypisywanie praw uźytkownika /Przejmowanie własności plików lub innych obiektów PPM właściwosci i tam dodaj uzytkownika (czyli siebie administratora)
Pozdrawiam
Robton:a moglbys krok po kroku napisac co i jak ?
malymulpepe Ci odpisał,ale nie iwem po co – to wszystko krok po kroku właśnie moźna odczytać w ... pomocy systemu.
Juź wiele razy pisałem, ale powtórzę kolejny – to jest poradnik zawierajacy odpowiedzi na większość pytań z wątpliwościami z samym systemem związanych.
Trzeba tylko podjąć prawidłową decyzję co do włowa, kórego szukamy – to tak jak z wyszukiwarką forum – precyzja nade wszystko.
W uruchom wpisz gpedit.msc pokaze sie okno tam przjdz do Konfiguracja komputeraUstawienia systemu WindowsUstawienia zabezpieczeńasady lokalnePrzypisywanie praw uźytkownika /Przejmowanie własności plików lub innych obiektów PPM właściwosci i tam dodaj uzytkownika (czyli siebie administratora)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
a moglbys krok po kroku napisac co i jak ?
Przejmowanie na własność plików lub innych obiektówKonfiguracja komputeraUstawienia systemu WindowsUstawienia zabezpieczeńasady lokalnePrzypisywanie praw uźytkownika
Określa, którzy uźytkownicy mogą przejmować na własność chronione obiekty w systemie, łącznie z obiektami usługi Active Directory, plikami i folderami, drukarkami, kluczami rejestru, procesami i wątkami.
Centrum Pomocy i obsługi technicznej – zajzyj tam i poczytaj.
Pozdrawiam.
Określa, którzy uźytkownicy mogą przejmować na własność chronione obiekty w systemie, łącznie z obiektami usługi Active Directory, plikami i folderami, drukarkami, kluczami rejestru, procesami i wątkami.
Centrum Pomocy i obsługi technicznej – zajzyj tam i poczytaj.
Pozdrawiam.
Strona 1 / 1