Problemy z XP

Panowie moj problem jest nastepujacy: od pewnego czasu zaczal mi sie sypac xp– polegalo to na bledzie jakiegos sterownika itd. Wczoraj wysypal sie mi calkowicie wiec zainsalowalem go na drugim dysku od nowa i jest ok, tylko teraz jest jeden bol – mianowicie na starym dysku zostaly katalogi miedzy innymi MOJE DOKUMENTY do ktorych teraz nie mam dostepu (prawdopodobnie konto uzytkownika w starej czyli na starym dysku wersji xp), wie ktos jak to mozna ominac–moze jakis program lub ingerencja w rejestrze?
prosze o pomoc i fachowe rady

Odpowiedzi: 14

Darować sobie moźesz – o czym w archiwuim więcej znajdziesz – zmianę litery dysku (partycji ) systemowego.
Teoretycznie jest to moźliwe poprzez metodę przez MS podawaną, ale w praktyce szanse na poprawne działanie systemu źadne.
moźna jakim PQ DriveMapperem, ale czy to skuteczne ....? – Sprawdzić musisz sam.

PS.
Litery się same nie "pozmieniały", albo coś sam zmieniłeś w układzie instalacji, albo teź czegoś nie dopatrzyłeś w jej trakcie.
Rebe
Dodano
12.09.2004 11:28:52
ok plusy plusami, ale skoro juz jestesmy przy fachowej podpowiedzi to mam jeszcze jedno pytanko – moze akurat EL NINO Ty mi pomozesz. Mianowicie po zmianach na dyskach (instalacje i reinstalacje XP–ków) pozmienialy mi sie litery dysków–partycji,a wiec mam dysk Master podzielony na dwie partycje i drugi Slave – jedna partycja caly dysk. Dysk Slave pokazuje mi z litera C:MAGAZYN2 , dysk Master pokazuje mi D:MAGAZYN1 no i partycja systemowa na której jest winda E:SYSTEM. Jak mam to zrobic aby wrócic do podstawowego ustawienia czyli powiedzmy tak:
1. C:SYSTEM
2. D:MAGAZYN1
3. E:MAGAZYN2
no i oczywiscie gdzie zmienic wpisy aby komp wiedzial po zmianach ze winda jest teraz na innej partycji.
Od razu wielkie dzieki za odp.
Robton
Dodano
12.09.2004 01:43:10
Robton:
co za fachowa odpowiedz !!!
Ty tu Robton nie plusuj, bo i tak ostatni raz robilem u Ciebie za forumowa wyszukiwarke :P :wink: .
EL NINO
Dodano
11.09.2004 16:11:05
ok Panowie juz wszystko gra, wielkie dzieki za pomoc a szczegolnie EL NINO – teraz komplement dla niego :wink: co za fachowa odpowiedz !!!
Robton
Dodano
11.09.2004 12:56:40
Rebe:
EL NINO:
malymulpepe:
Rebe, El Nino(...) moze sie czepiam,
No wlasnie. I chyba bez bana sie nie obejdzie :P :wink: .

.

Ad 1. z takim podejściem się zgadzam :mrgreen:
:wink:

No tak a ja tylko Banany i Bany... :lol: :wink:
malymulpepe
Dodano
09.09.2004 16:18:19
EL NINO:
malymulpepe:

malymulpepe, mysmy Cie tylko "poparli" z ta pomoca :mrgreen: .

Ad 1. z takim podejściem się zgadzam :mrgreen:
Ad.2 mów/pisz za siebie – ja dalej uwaźam, źe tam jest "krok po kroku" :wink:
Rebe
Dodano
09.09.2004 09:27:22
:lol: I wszystko jasne...
malymulpepe
Dodano
09.09.2004 02:31:45
malymulpepe:

malymulpepe, mysmy Cie tylko "poparli" z ta pomoca :mrgreen: .
EL NINO
Dodano
09.09.2004 02:09:33
Rebe, El Nino z całym szacunkiem, moze sie czepiam, ale w pierwszym poscie napisałem wyraznie
Centrum Pomocy i obsługi technicznej – zajzyj tam i poczytaj
a ze user chcial krok po kroku – a i godzina byla juz pozna to i napisalem krok po kroku wytluszczajac jeszcze raz czego nalezy szukac.:wink:
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
09.09.2004 01:27:49
malymulpepe:
W uruchom wpisz gpedit.msc pokaze sie okno tam przjdz do Konfiguracja komputeraUstawienia systemu WindowsUstawienia zabezpieczeńasady lokalnePrzypisywanie praw uźytkownika /Przejmowanie własności plików lub innych obiektów PPM właściwosci i tam dodaj uzytkownika (czyli siebie administratora)
Pozdrawiam
Nie trzeba. Administrator ma juz takie uprawnienia. No a o przejmowaniu praw do plikow czy folderow bylo juz dziesiatki postow i oprocz tego co mowi Rebe, czyli Pomocy systemowej, wystarczy posluzyc sie forumowa wyszukiwarka. Mozna znalezc chocby taki post – http://www.centrumxp.pl/forum/viewtopic.php?p=120190#120190
EL NINO
Dodano
08.09.2004 20:24:40
Robton:
a moglbys krok po kroku napisac co i jak ?

malymulpepe Ci odpisał,ale nie iwem po co – to wszystko krok po kroku właśnie moźna odczytać w ... pomocy systemu.
Juź wiele razy pisałem, ale powtórzę kolejny – to jest poradnik zawierajacy odpowiedzi na większość pytań z wątpliwościami z samym systemem związanych.
Trzeba tylko podjąć prawidłową decyzję co do włowa, kórego szukamy – to tak jak z wyszukiwarką forum – precyzja nade wszystko.
Rebe
Dodano
08.09.2004 09:52:23
W uruchom wpisz gpedit.msc pokaze sie okno tam przjdz do Konfiguracja komputeraUstawienia systemu WindowsUstawienia zabezpieczeńasady lokalnePrzypisywanie praw uźytkownika /Przejmowanie własności plików lub innych obiektów PPM właściwosci i tam dodaj uzytkownika (czyli siebie administratora)
Pozdrawiam
malymulpepe
Dodano
08.09.2004 03:03:03
a moglbys krok po kroku napisac co i jak ?
Robton
Dodano
08.09.2004 02:48:51
Przejmowanie na własność plików lub innych obiektówKonfiguracja komputeraUstawienia systemu WindowsUstawienia zabezpieczeńasady lokalnePrzypisywanie praw uźytkownika
Określa, którzy uźytkownicy mogą przejmować na własność chronione obiekty w systemie, łącznie z obiektami usługi Active Directory, plikami i folderami, drukarkami, kluczami rejestru, procesami i wątkami.
Centrum Pomocy i obsługi technicznej – zajzyj tam i poczytaj.
Pozdrawiam.
malymulpepe
Dodano
08.09.2004 02:33:49
Robton
Dodano:
08.09.2004 01:42:55
Komentarzy:
14
Strona 1 / 1