Problemy z XP i IE
Witajcie wszyscy:–) Mam problemy(moźe nie takie duźe,ale denerwujące mnie):Pierwsze to zapisywanie zdjęć ściągniętych z internetu,od paru dni wszystkie są w BMP(wcześniej zawsze były to JPG)niby nie problem,konwertuję je, ale po co ta robota?(jeźeli ściągam przez "Operę" są w JPG).Druga sprawa: w GG emotki straciły animację,są poprostu nieruchome:–(. I jeszcze jedno pytanko?:Czy to jest normalne źe XP startuje tak długo? u mnie jest to około trzech minut?Wcześniej miałem ME i działało wszystko bardzo szybko. Mój komputer to: Athlon XP 2400+ ,płyta:MSI KT3 Ultra2, 512 SDRAM ,karta:RADEON 9200(128MB), dyski:Seagate 7200RPM 120GB i Maxtor 5400RPM 40GB.
Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedź i radę, nadmienię tylko źe nie zabardzo znam się na komputerach,ale podstawowe rzeczy potrafię zrobić:–).
Z góry dziękuję wszystkim za podpowiedź i radę, nadmienię tylko źe nie zabardzo znam się na komputerach,ale podstawowe rzeczy potrafię zrobić:–).
Odpowiedzi: 10
Nadknalem sie jeszcze na takie cos:http://www.winxp.com.pl/art/windowsxp_full_optym.html–Optymalizacja startu Windows (BootTime),warto looknac na caly opis optymalizacji.
Dzięki za wiadomości:–). Powyłączałem wszystko koło zegara(usunąłem)prawie wszystko w "starcie", ale niestety XP startuje dalej bardzo długo,prawie nie ma róźnicy czyli ok. 3 min.Zrobiłem tez defragmenaryzację "C".W GG, wszystko juź działa(była wyłączona animacja):–).W dalszym ciągu obrazy z Explrolera zapisuje mi w BMP:–(.Widzę źe jednak bedę musiał formatować dysk i robić wszystko od nowa(całą instalację).Dziękuję mimo wszystko kaźdemu kto próbował i pomógł mi w moim problemie.Poczekam jeszcze dwa dni(moźe jeszcze ktoś będzie miał jakiś pomysł)i wezmę się za to, czego nie bardzo lubię, czyli formatowanie.
Dzięki.Trzymajcie sie:–)
Dzięki za wiadomości:–). Powyłączałem wszystko koło zegara(usunąłem)prawie wszystko w "starcie", ale niestety XP startuje dalej bardzo długo,prawie nie ma róźnicy czyli ok. 3 min.Zrobiłem tez defragmenaryzację "C".W GG, wszystko juź działa(była wyłączona animacja):–).W dalszym ciągu obrazy z Explrolera zapisuje mi w BMP:–(.Widzę źe jednak bedę musiał formatować dysk i robić wszystko od nowa(całą instalację).Dziękuję mimo wszystko kaźdemu kto próbował i pomógł mi w moim problemie.Poczekam jeszcze dwa dni(moźe jeszcze ktoś będzie miał jakiś pomysł)i wezmę się za to, czego nie bardzo lubię, czyli formatowanie.
Kaziutek:Dzięki za wiadomości, jest tylko jedno ale!! robiłem juź kilka razy formatowanie i instalację wszystkich programów i wszystko związane z czasem startu XP wraca(czyli dalej ok 3 min.)Programy które instaluje zawsze to: ACDSee 2,41 i 5,0(kpl.)Nero,Photoshop,Corel,winamp,Allpleyer,i (w sumie duźo innych"śmieci" dla mnie sa one waźne)Wszystkie te same programy mam zainstalowane na dysku z ME (mam szuflady z dyskami)tam start dysku trwa ok. 45 sek. dochodze do wniosku źe to system ma mnie gdzieś, lub jest jakiś "kruczek"którego nie znam.
Jeźeli ktoś "wie" konkretnie o co chodzi, to prosze o podpowiedź.
Dzięki:–)
Na pocźatek o ile czujesz się na siłach..
koło staru jest coś takiego Uruchom
wejdź tam i wpisz msconfig
przejdź do zakładki uruchamianie i tam odchacz wszystkie programy, które się automatycznie uruchamiają..
Pozdrawiam..!
Reinstalacja czy instalacja systemu moim zdaniem jest ostatecznoscia,zastosuj sie do nastepujacych rad:
Usun zbedne programy z zasobnika systemowego(kolo zegara) przyspieszy to start systemu,
Posprzataj w systemie,
Usun wszystkie niepotrzebne punkty przywracania,
W menadzeźe zadan zobacz co ci najwiecej pamieci wykozystuje,(czasami antyviry z auto–protect potrafia duzo pamieci zrec,ewentualnie zmien na inny antyvir),
Przeskanuj system antyvirusem i antyspywarem,
Zdefragmentuj dyski.
Update:
Nie działające ikonki i animacje (np. w Gadu–gadu),IE –> Tools (Narzędzia) –> Internet Options (Opcje internetowe) –> Advanced (Zaawansowane) –>
Multimedia –> zaznaczyć Play animations... (Odtwarzaj animacje...)(niestey nie wiem czy ta opcje masz wlaczona i czy kozystasz z IE,ale warto sprawdzic moze akurat to pomoze )
Usun zbedne programy z zasobnika systemowego(kolo zegara) przyspieszy to start systemu,
Posprzataj w systemie,
W menadzeźe zadan zobacz co ci najwiecej pamieci wykozystuje,(czasami antyviry z auto–protect potrafia duzo pamieci zrec,ewentualnie zmien na inny antyvir),
Zdefragmentuj dyski.
Update:
Nie działające ikonki i animacje (np. w Gadu–gadu),IE –> Tools (Narzędzia) –> Internet Options (Opcje internetowe) –> Advanced (Zaawansowane) –>
Multimedia –> zaznaczyć Play animations... (Odtwarzaj animacje...)(niestey nie wiem czy ta opcje masz wlaczona i czy kozystasz z IE,ale warto sprawdzic moze akurat to pomoze )
Reinstalacja czy instalacja systemu moim zdaniem jest ostatecznoscia,zastosuj sie do nastepujacych rad:
Posprzataj w systemie,
Zdefragmentuj dyski.
Update:
Posprzataj w systemie,
Zdefragmentuj dyski.
Update:
Dzięki za wiadomości, jest tylko jedno ale!! robiłem juź kilka razy formatowanie i instalację wszystkich programów i wszystko związane z czasem startu XP wraca(czyli dalej ok 3 min.)Programy które instaluje zawsze to: ACDSee 2,41 i 5,0(kpl.)Nero,Photoshop,Corel,winamp,Allpleyer,i (w sumie duźo innych"śmieci" dla mnie sa one waźne)Wszystkie te same programy mam zainstalowane na dysku z ME (mam szuflady z dyskami)tam start dysku trwa ok. 45 sek. dochodze do wniosku źe to system ma mnie gdzieś, lub jest jakiś "kruczek"którego nie znam.
skoro mowa o instalacji tak jak mówi kolega :) zainstaluj sobie nowego windsa i odrazu ladnie syetmik zrób tak perfekcyjnie i nagraj kopie zapsaowa przez drive image ;D Najszybciej najlepiej najprosciej :)
Kaziutek:
Podejrzewam źe masz dośc dobrze " skopane" w systemie.
To szybciej przeinstalujes (zainstalujesz od nowa niz uporaź się z przedstawionymi tu problemami..) okoła 1 godzinki i system jak nowy i wszystko będzie Ok (zainstalowane stery programy etc.)
Pozdrawiam
Czy to jest normalne źe XP startuje tak długo? u mnie jest to około trzech minut?Wcześniej miałem ME i działało wszystko bardzo szybko. Mój komputer to: Athlon XP 2400+ ,płyta:MSI KT3 Ultra2, 512 SDRAM ,karta:RADEON 9200(128MB), dyski:Seagate 7200RPM 120GB i Maxtor 5400RPM 40GB.
To chyba nie normalne. U mnie az taak dlugo sie nie uruchamia.
Strona 1 / 1