Problemy z udostępnianiem
Mam problemik z Windows XP Home Edition :oops: Z komputera korzysta kilku uźytkowników. Jak skonfigurować Win XP HE aby jeden z zalogowanych uźytkowników nie mógł oglądać folderów drugiego. Kombinowałem w róźny sposób i nic nie mogę zrobić We właściwościach w zakładce udostępnianie opcja "uczyń ten folder folderem prywatnym" jest niaktywna i nigdzie w źaden sposób nie mogę jej uaktywnić. Myślę, źe jest sposób, którego nie znam i dlatego poszukuję pomocy.
Pozdrawiam :?
Pozdrawiam :?
Odpowiedzi: 11
EL NINO:
P.S. Rebe, bajka za 40 minut bedzie :mrgreen: .
18:25:29 – wróźka z ciebie to juź wyłazi. Skąd wiesz, źe opóźniona ma być ? :mrgreen:
Nastepnym razem we wrozke sie zabawie i od progu bede wolal: "na facie masz system, to se daj spokoj" :P .Algol::D Problem rozwiązany ale inną opcja. Korzystałem z systemu plików FAT32.
P.S. Rebe, bajka za 40 minut bedzie :mrgreen: .
I cóz mi biduklowi odrzec wypada?
Chyba się pokajam,albo i – jako ta niewinna lelija – rumieńcem spłonę z powodu nieświadomości, w której do dnia dzisjeszego źyłem,a tego iź System Operacyjny, o którym w cytacie z MS mowa, to to samo co "starsze gierki.
Algol – miej litość.
MS wskazuje na kwestię braku "widzenia" partycji ntfs przez systemy z lini w9x ( w uproaszeniu ).
Gdybym miał za dobrą monetę przyjąć to coś napisał to musiałbym do wniosku dojść ,ze :
1. Masz zainstalowany więcej niź jeden system.
2. Oba – co najmniej – systemy są zainstalowane na tej samej partycji.
W poprzednio napisanych przez ciebie postach brak jest jednak przesłanek by takie wnioski wyciągać.
Oczywiście zostaje zawsze moźliwość, źe dla ciebie OS i gry to taki sam typ programów, ale to juź zupełnie inna bajka.
Chyba się pokajam,albo i – jako ta niewinna lelija – rumieńcem spłonę z powodu nieświadomości, w której do dnia dzisjeszego źyłem,a tego iź System Operacyjny, o którym w cytacie z MS mowa, to to samo co "starsze gierki.
Algol – miej litość.
MS wskazuje na kwestię braku "widzenia" partycji ntfs przez systemy z lini w9x ( w uproaszeniu ).
Gdybym miał za dobrą monetę przyjąć to coś napisał to musiałbym do wniosku dojść ,ze :
1. Masz zainstalowany więcej niź jeden system.
2. Oba – co najmniej – systemy są zainstalowane na tej samej partycji.
W poprzednio napisanych przez ciebie postach brak jest jednak przesłanek by takie wnioski wyciągać.
Oczywiście zostaje zawsze moźliwość, źe dla ciebie OS i gry to taki sam typ programów, ale to juź zupełnie inna bajka.
Poniźej cytat z "pomocy" XP
Istnieje jedna sytuacja, w której lepiej wybrać system plików FAT lub FAT32. Jeźeli zachodzi potrzeba, aby na komputerze czasami uruchamiano poprzedni system operacyjny a czasami system Windows XP, systemem plików partycji podstawowej dysku twardego (lub partycji uruchamiania) musi być FAT lub FAT32. Większość starszych wersji systemu Windows nie ma dostępu do partycji, w której jest uźywana najnowsza wersja systemu NTFS.
Istnieje jedna sytuacja, w której lepiej wybrać system plików FAT lub FAT32. Jeźeli zachodzi potrzeba, aby na komputerze czasami uruchamiano poprzedni system operacyjny a czasami system Windows XP, systemem plików partycji podstawowej dysku twardego (lub partycji uruchamiania) musi być FAT lub FAT32. Większość starszych wersji systemu Windows nie ma dostępu do partycji, w której jest uźywana najnowsza wersja systemu NTFS.
Zawsze ,w efekcie, jest uzywanie od początku takiego samego systemu plików. Choć szczerzy powiedziawszy – jeźlei dysk nie jest zbyt zapełniony mozesz sobie na konwersję pozwolić i nie powinieneś nic stracić – mowa od wydajnosci itp.
Ja jednak o czym innym –
Moźesz mi odpowiedzieć jakie znaczenie ma mieć system plików dla uruchmaiania programów – wszystko jedno starych czy nowych ?
Ja jednak o czym innym –
Korzystałem z systemu plików FAT32. Jedynym wyjściem stało się przejście na NTFS (czego nie chciałem robić ze względu na starsze gierkii)
Moźesz mi odpowiedzieć jakie znaczenie ma mieć system plików dla uruchmaiania programów – wszystko jedno starych czy nowych ?
:D Problem rozwiązany ale inną opcja. Korzystałem z systemu plików FAT32. Jedynym wyjściem stało się przejście na NTFS (czego nie chciałem robić ze względu na starsze gierkii) Przekonwertowałem pliki i teraz opcje udostępniania folderów chodzą według normalnych zasad Win XP 8) Dzięki za próby pomocy :D
A swoją droga mój system jest jeszcze w trakcie instalacji i testów. Co lepieh zrobić.. przekonwertować załoźone juź pliki na NTFS, Czy bujnąć wszystko od nowa zakładając partycje NTFS?
A swoją droga mój system jest jeszcze w trakcie instalacji i testów. Co lepieh zrobić.. przekonwertować załoźone juź pliki na NTFS, Czy bujnąć wszystko od nowa zakładając partycje NTFS?
W takim razie nie baw się w wyłączanie zapisu/odczytu, a po prostu usuń uźytkowników/grupę z listy w tamtym miejscu.
Oczywiście usuwasz tych którzy, nie będa mieli praw dostepu do tych plików.
Oczywiście usuwasz tych którzy, nie będa mieli praw dostepu do tych plików.
:( Ups.. Niestety zagwozdka jest głębsza.. Rzeczywiście po uruchomieniu w trybie awaryjnym jest więcej opcji.. ale mimo, źe wyłączam wszelkie "zezwolenia" na zapis odczyt któregoś z moich folderów i tak przy normalnej pracy systemu nie jest to niestety :? respektowane I dalej uźytkownicy z ograniczeniam mogą spokojnie sobie lukać we wszystkie folderyi
Skonfiguruj uprawnienia wlaczajac system w trybie awaryjnym z obsluga sieci. Pojawi Ci sie oprocz zakladki Udostepnianie rowniez Zabezpieczenia. Ustawione w ten sposob uprawnienia system utrzymuje w czasie zwyklej pracy.
:roll: Tradycyjnie jest jeden Administrator a pozostałe konta z ograniczeniami. Z poziomu Administratora chciałbym ograniczyć dostęp do niektórych folderów "uzytkownikom z ograniczeniami" :D
Ci uzytkownicy to maja jakie uprawnienia ? Administratora ?
Strona 1 / 1