Problemy z udostępnianiem neostrady w LAN - uszkodzona secpol.msc -ROZWIĄZANIE

Witam wszystkich po raz pierwszy na forum i chyba raczej jedyny. Jestem niewykształconym samoukiem i grzebiąc uparcie znalazłem rozwiązanie palącego mnie problemu. Chcę go zamieścić w porządnym portalu o konkretnym profilu - dotychczas moje wypociny biegały gdzieś po przypadkowych forach. Uprzejmie proszę Moderatora o zweryfikowanie i przy szlifowanie posta, oraz umieszczenie go we właściwym miejscu. Może dla kogoś to jest błahostka i prędzej nałożyłby ghosta na C: lub odpalił LItleXP... nie mniej ja jestem ze znalezienia rozwiązania bardzo zadowolony a i oba systemy obeszły się bez reinstalki. Wybaczcie niefachowe określenia i.... poprawcie :) [b]PROBLEM[/b] Fakty: Dwa kompy spięte skrosowaną skrętką. 1. Host-stacjonarny ma: - XP Pro - Podłączoną neostradę przez USB - kartę sieciową którą łączy się z terminalem - połączenie neostrady ma zakliknięte: "udostępnianie połączenia internetowego->Zezwalaj innym użytkownikom sieci na łączenie się poprzez połaczenie internetowe tego komputera" - podłączoną drukarkę przez usb i udostępnioną w sieci - wyłączona zapora systemowa - wyłączony firewall Kerio (na wszelki wypadek) - odinstalowany antyvir j.w. - karta sieciowa ma ustawienia IP 192.168.0.1 Maska 255.255.255.0 Perf Serwer DNS 194.204.159.1 2. Terminal - Laptop - XP PRo - drukarka sieciowa z hosta - wyłączona zapora systemowa - wyłączony firewall Kerio (na wszelki wypadek) - odinstalowany antyvir j.w. - karta sieciowa wbudowana ma ustawienia IP 192.168.0.2 - używałem już różnych numerków na ostatniej pozycji 3,5,55,25 - zdaje sie że tu jest dowolność - w końcu jest tylko jeden podpięty komp Maska 255.255.255.0 Bramka 192.168.0.1 Co działa: Wewnątrz tej małej sieci LAN działa wszystko tzn. - przesyłanie plików - drukowanie z hosta i z terminalu - udostępnianie urządzeń - pulpit zdalny - kontrola terminalu PCAnywhere - internet przez NEO ale tylko na HOŚCIE Nie działa: - internet na terminalu Powyższa konfiguracja bardzo ładnie działała mi przez ostatnie dwa lata. W tej chwili nie. Ponieważ różne rzeczy instaluje i odinstalowuje na obu kompach nie jestem w stanie powiedzieć w którym momencie i po jakiej instalce net siadł w terminalu. Była aktualka: -kerio -antyvira -przeinstalowanie gg 6.00 -> 7.00 i powrót do 6.00 - deinstalacja Azurka - za bardzo szamał zasoby - i najbardziej podejrzany uTorrent - notabene który pięknie mi śmiga na neo Znalazłem w sieci identyczny problem który ktoś rozwiązał odinstalowując karty sieciowe i pozawalając na automatyczne ich ponowne zaistalowanie P&P oraz ponowną reczną konfigurację ustawień kart sieciowych. Zrobiłem tak samo na wyczyszczonym z powyższych programów kompie i...nic. Używanie windowsowskiego kreatora sieci też nie daje rezultatu. Podsumowując: Wewnątrz mojej LAN działa wszystko, jedynie terminal nie widzi NEO [b]ROZWIĄZANIE[/b] ETAP I Z uporem szukając rozwiązania problemu bez reinstalacji systemu na hoście i terminalu natknąłem się na poradę w necie żeby zajrzeć do konsoli secpol.msc gdzie może być zblokowane konto gościa dla połączeń lokalnych. Okazało się jednak że na moim hoście przystawka ta jest uszkodzona. Przy próbie wpisania Start->Uruchom->secpol.msc wyskakuje najpierw okno "Microsoft Management Console Nie można zainicjować przystawki. Nazwa:Zasady grupy Identyfikator klasy:{8FC0B734-A0E1-11D1-A7D3-0000F87571E3}" A następnie uruchamia się okno konsoli w których są takie wpisy "Ustawienia zabezpieczeń lokalnych X Utworzenie przystawki nie powiodło się. Przystawka nie jest utworzona, może nie być zainstalowana Nazwa:Zasady grupy Identyfikator klasy:{8FC0B734-A0E1-11D1-A7D3-0000F87571E3}" Nasunęły się pytania: 1.Jak to naprawić? 2.Jak to zainstalować ponownie? 3.Czy to ma coś wspólnego z wpisami w rejestrze?Jeśli tak patrz pyt.2 Po wielu terrabajtach przegooglanych stron doszedłem do tego, że za prawidłowe działanie secpol.msc odpowiadają 2biblioteki: gpedit.dll i fde.dll Żeby je automatycznie odpalić trzeba sobie zrobić plik jakistam.bat o treści regsvr32 C:\WINDOWS\System32\gpedit.dll regsvr32 C:\WINDOWS\System32\fde.dll lub wpisać ręcznie w uruchom Jeżeli wyskakuje komunikat że któraś z bibliotek nie odpala Klikamy na Mój komputer >>> Właściwości >>> Zaawansowane >>> Zmienne środowiskowe W dolnym oknie System znajdujemy wpis Path i tam ma stać: %SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\wbem jeżeli nie stoi to samemu tworzymy nowy wpis PATH o takiej zawartości. dodatkowo na wypadek wszelki kopiujemy do katalogu C:windows\system32\wbem wspomniane biblioteki gpedit.dll i fde.dll potem wystarczy wpisać Uruchom-> secpol.msc i jeeeest!!!! Etap II. Klasyczne użycie kreatora sieci, wpisanie na terminalu DNSów neostrady i ręczne ustawienie IP i udostępnianie działa :D Samo odblokowanie secpol spowodowało, że kreator poradził sobie z wprowadzeniem ustawień. END Mam nadzieję że się przyda i że ma to ręce i nogi :) Esol ...garbaty anioł przyśnił mi się nieostrożnie...

Odpowiedzi: 0

esol
Dodano:
07.04.2008 16:25:54
Komentarzy:
0
Strona 0 / 0