Problemy z siecią
Witam mam problem z załoźeniem sieci. Mam w domu dwa komputery; jeden moj, drugi siostry. Wpadłem na genialny pomysł załoźenia sieci. Zakupiłem kabel (zwykła skrętka) i dwie karty sieciowe. Niestety walczyłem juź dość długo i nie wiem co robię źle lub co jest popsute. Opiszę to w ten sposób: Na początek skonfigurowałem sieć za pomocą kreatora sieci Windows XP (obydwa kompy na opcje inny/komputer w sieci bez internetu). Następnie we właściwościach połączenia ustawiłem adresy IP kolejno siostra: 192.168.0.1 ja: 192.168.0.1. Restart kompa. Sytauacja wygląda tak: uźywając ping (ping adres IP) mój komputer widzi siebie i siostre. W komputerze siostry mój nie odpowiada. Próbując wejść z kompa siory do sieci, ma ona dostęp tylko do siebie (mnie nie widać, mimo źe korzystamy z tej samej grupy roboczej "Tomek"). A u mnie w juź wchodząc do sieci muszę chwilę poczekać, po czym windows oznajmia mi źe nie mam prawa wejść do grupy roboczej "Tomek" i źe powinienem skontaktować sie z administratorem. Mam dwie te same karty sieciowe Realtek RTL 8139. Jeźeli jest ktokolwiek w stanie mi pomóc– wielkie dzięki. Mój mail: tomeczek_poczta@tlen.pl.
Odpowiedzi: 1
http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=12707
Poza tym sporo podobnych tematów w dziale Sieć.
Poza tym sporo podobnych tematów w dziale Sieć.
Strona 1 / 1