problemy z siecia i nie tylko

mam dosc wykanczajacy mnie powoli i zlozony problem...mianowicie, ni z tego ni z owego przestala mi dzialac siec(dwa kompy, jeden podlaczony do neostrady robi za brame internetowa), niedzialanie polega na tym ze z "wewnetrznego" kompa nie moge wejsc na siec, ponadto majac dynamiczne przydzielanie adresu(DHCP) za kazdyn razem bierze[komp wew.] adresy z 169.* a nie jak przedtem z 192.*, komp "brama" ma adres 192.* nie moge mu wytlumaczyc zeby zrobil naczej :)...z kompa "bramy" nie mozna natomiast przegladac sieci wewnetrznej(ponoc nie ma uprawnien)...mniej wiecej w tym samym czasie kompa "brame" zaczelo sacramencko mulic przy starcie, jest nie do ruszenia przez nawet 2 min, przy okazji juz po zalogowaniu zaczal "sprawdzac" naped dyskietek, cos tam burczy, wczesniej tego nie bylo...objawy opisalem najlepiej jak potrafie, czekam i dzieki za pomoc...

Odpowiedzi: 11

lozesz...grupa robocza ta sama, na wewnetrznym kompie dynamiczne przydzielanie adresu, komp brama ma statyczny 192...1, netbiosy wlaczone, brak zapor na lokalnych polaczeniach, stalego ip na wewnetrznym nie ustawiam bo mi neo nie chodzi wtedy a siec i tak nie dziala...w tej chwili nie moge przegladac zasobow z zadnego z komputerow, wyskakuje odmowa dostepu, fora przegladnalem od deski do deski, proponowane rozwiazania sie nie sprawdzily, nawet jest gorzej bo przedtem moglem chociaz przegladac z wewnetzrnego :), polaczenia lokalnego niestety nie moge usunac, winda mi zabrania bo zostalo zainicjowane przez 'kogos innego'...net natomiast chodzi bez zarzutu...nie bylo mnie chwile bo mi mysza kabel zjadla od neostrady :) pozdrawiam...
mopsior
Dodano
04.10.2004 21:17:44
mopsior, ustawienia neo mnie nie interesuja. Sa niezalezne od Ciebie. Co z ustawieniami na drugiej maszynie ? Wpisz w koncu wszystko recznie, bo i pomaga to w szybszym starcie systemu z zainstalowana neostrada.
Ponadto dzieja sie czasami takie roznosci i pomaga wtedy nawet usuniecie "felernego" polaczenia sieciowego a system po restarcie instaluje wszystko od nowa. Szczegolnie klienta M$ Networks. Moze sprobujesz usunac lokalne polaczenia w tych komputerach ? Pozniej ustawisz sobie wszystko jeszcze raz, recznie.
Jak z grupa robocza ? Identyczna na tych maszynach ? Nie zalaczyles zupelnie "przypadkowo" zapory systemowej na tych polaczeniach lokalnych ? Udostepnianie proste ?
Przegladnij posty wyszukiwarka forumowa, bo temat "niedostepnosci" walkowany byl wiele razy.

HiJackThis – opis jak uzyc i co robi znajdziesz jak juz pisalem, w dziale Bezpieczenstwo. Nie kaz mi sie powtarzac.
EL NINO
Dodano
29.09.2004 23:35:45
witam,
moj byly firewall to kerio personal,
to co przyklejone przeczytalem, tylko ze widzisz wszystko tak jak tam jest mialem i nadal mam, siec bez problemu mi dzialala przez prawie dwa lata, takze z tym nieszczesnym firewallem i nagle cos sie zbuntowaly maszyny...
wrzucam ipconfig:
konf ip syst win
sufiks dns konkr. polaczenia:
adres ip: 192.168.0.1
maska: 255.255.255.0
brama:
karta ppp neo+(w kolejnosci jak wyzej)
...:
...:83.29.45.58
...:4x255
...:83.29.45.58
jesli czegos nie napisalem znaczy ze nie ma,
antywirus juz nie moze niczeg0 sprawdzac gdyz go wyprosilem, a dyskietke "ktos" nadal sprawdza...
a co robi ten program HiJackThis ?
jedyny problem jaki mam teraz(poza brakiem firewalla) to to ze nie moge dostac sie z kompa bramy do wewnetrznego, wyskakuje mi ze jest tamten niedostepny i ze nie mam uprawnien do uzywania tego zasobu sieciowego, w druga strone dziala bez zarzutu, a nie przypominam sobie zebym ograniczal jakiekolwiek prawa komukolwiek...pozdrawiam
mopsior
Dodano
29.09.2004 17:21:25
Ja rowniez moge w punktach:
1. Co to za firewall ? Sam nie potrafi zablokowac sieci.
2. Prosilem abys przeczytal to co znajdziesz w przyklejonym temacie. Tam jest napisane co i jak ustawic.
3. Prosilem abys wrzucil do posta ustawienia – ipconfig.
4. Antywirus ? Moze to on sprawdza przy starcie flopa na obecnosc wirusow ?
5. HiJackThis to program i znajdziesz go w dziale Bezpieczenstwo.

Szymon Grabiński:
jesli chodzi o adres 169.* to o ile w win9x jest to raczej dziwne, to w winxp juz nie. przy xp dhcp czesto pobiera adresy wlasnie z tej puli i nie zauwazylem, zeby to mialo jakis negatywny wplyw na dzialanie sieci.
Coraz czesciej szymonie czytajac Twoje posty nie wiem czy sie smiac, czy plakac ? Kolejna Twoja bzdura wyglaszana ot tak, jest twierdzenie, ze XP tak maja a przy w98 to jest dziwne.
Nie ma zupelnego znaczenia czy jest to w9x czy XP czy tez nawet w2k3. APIPA to APIPA. Kiedy komputery przybieraja te ustawienia ? Ano wtedy, gdy majac zaznaczone pobieranie adresu z serwera DHCP, po wyslaniu zapytania DHCP DISCOVER nie otrzymuja odpowiedzi z uwagi na to, ze np. serwer jest wylaczony, kabel jest uszkodzony, itd, itd. Wtedy to wlasnie odpowiedni mechanizm – Automatic Private IP Addressing przydziela adres z tego wydzielonego zakresu – IP 169.254.0.0 –169.254.255.255 i maska 255.255.0.0

Zauwazylem, ze w wielu postach podrzucasz pytajacym ksiazki do czytania. Moze zmienisz nastawienie ? Moze najpierw sam przeczytasz zanim kolejna bzdure palniesz ?
EL NINO
Dodano
29.09.2004 14:09:58
aha i nadal nie moge przegladac sieci z kompa bramy
:(, pozdrawiam...
mopsior
Dodano
29.09.2004 13:41:48
sluchajcie, po pierwsze nie wiem za bardzo nie znalezc loga z hijackthisa :(, po drugie latki wyzej wspomnianej nie instalowalem, po trzecie nie mam routera, po prostu moj komp robi za brame to wszystko,
po czwarte jesli istnieje sposob aby komp "wewnetrzny" mial staly IP i mogl wejsc na siec przez brame to prosilbym o przepis bo robilem tak i nici, po piate odinstalowalem firewalla i zaczelo dzialac, co jest najdziwniejsze wczesniej wszystko dzialalo bez zarzutu, takze z firewallem, a nie zmienialem tam niczego, doslownie niczego przed tym jak sie zepsulo– kompy chodza wlasnymi sciezkami– po szoste mimo to dyskietka nadal rzezi...po siodme oba kompy to iXPeki, czuje sie coraz glupszy...dzikei za pomoc i pozdrawiam...
mopsior
Dodano
29.09.2004 13:33:13
sluchajcie, po pierwsze nie wiem za bardzo nie znalezc loga z hijackthisa :(, po drugie latki wyzej wspomnianej nie instalowalem, po trzecie nie mam routera, po prostu moj komp robi za brame to wszystko,
po czwarte jesli istnieje sposob aby komp "wewnetrzny" mial staly IP i mogl wejsc na siec przez brame to prosilbym o przepis bo robilem tak i nici, po piate odinstalowalem firewalla i zaczelo dzialac, co jest najdziwniejsze wczesniej wszystko dzialalo bez zarzutu, takze z firewallem, a nie zmienialem tam niczego, doslownie niczego przed tym jak sie zepsulo– kompy chodza wlasnymi sciezkami– po szoste mimo to dyskietka nadal rzezi...po siodme oba kompy to iXPeki, czuje sie coraz glupszy...dzikei za pomoc i pozdrawiam...
mopsior
Dodano
29.09.2004 13:33:13
mniej wiecej w tym samym czasie kompa "brame" zaczelo sacramencko mulic przy starcie, jest nie do ruszenia przez nawet 2 min, przy okazji juz po zalogowaniu zaczal "sprawdzac" naped dyskietek, cos tam burczy, wczesniej tego nie bylo...

podeslij loga z hijackthisa z tego komputera.
taki objaw jest bardzo czesto po zainstlowaniu monitora antywirusowego, ktory przy starcie sprawdza czy naped fdd nie ma wirusow (tzn. wlozona dyskietka, bo pewnie el nino znowu bedzie chwytal za slowka ;).

jesli chodzi o adres 169.* to o ile w win9x jest to raczej dziwne, to w winxp juz nie. przy xp dhcp czesto pobiera adresy wlasnie z tej puli i nie zauwazylem, zeby to mialo jakis negatywny wplyw na dzialanie sieci.

jak udostepniasz internet? czyzby to byl win kerio router?

czy pamietasz abys instalowal latke microsoftu KB833407?
Szymon Grabiński
Dodano
29.09.2004 10:43:33
mopsior:
... nie moge korzystac z netu gdyz zeby wchodzic na siec przez brame musze miec tam DHCP...
Nie jest prawda ze "musisz". Mozesz. A to wielka roznica. Pewnie sprawa rozbija sie o ustawienia.

Co to za systemy ? Jesli w9x, w Uruchom wpisz winipcfg i przepisz tu ustawienia. Jesli XP lub w2k, w Uruchom cmd+Enter a pozniej ipconfig /all i rowniez przepisz ustawienia.

Przegladnales temat o ktorym wyzej pisalem ?
EL NINO
Dodano
29.09.2004 02:54:06
na pierwszym kompie mam statyczny adres IP sieci wewnetrznej, domowej, na drugim kompie natomiast mam ustawione automatyczne pobieranie adresu, jesli ustawie natomiast na drugim kompie statyczny adres to nie moge korzystac z netu gdyz zeby wchodzic na siec przez brame musze miec tam DHCP...poza tym z drugiego kompa bez problemu moge przeszukiwac zasoby pierwszego, takze lacznosc jest...troche to skomplikowane, ale sam nie rozumiem co sie stalo, dzieki za pomoc i pozdrawiam
mopsior
Dodano
29.09.2004 01:48:44
mopsior:
za kazdyn razem bierze[komp wew.] adresy z 169.*
Jesli jest tak jak mowisz, najbardziej prawdopodobnym jest, ze komputery nie maja z soba lacznosci. Taki adres (APIPA) otrzymuje komputer jedynie wtedy, gdy nie moze skontaktowac sie z serwerem DHCP, czyli w Twoim wypadku pierwszym komputerem.
Piszesz ze na pierwszym masz neostrade. Z pewnoscia na karcie laczacej ten komputer z drugim, zaznaczone masz automatyczne pobieranie adresu ? Jesli tak, wpisz ustawienia recznie. To samo na drugim komputerze. No i pozniej pusc z jednego na drugi ping. Jaka bedzie odpowiedz ?

W przyklejonym temacie na glownej stronie dzialu znajdziesz linka do opisu ustawien. Przeczytaj i zastosuj.

P.S. Chyba sieciowka nie wziela sobie i wyzionela ducha ?
EL NINO
Dodano
29.09.2004 00:03:50
mopsior
Dodano:
28.09.2004 23:16:22
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1