problemy z RAM i haslem

Kupilem sobie 256MB ramu DIMM i wlozylem do ASUSA CUV4X. Komp uruchomil mi sie tylko w trybien awaryjnym. po restarcie pokazalo mi sie ze brakuje plikow w windows/system32/config/system
i nie moge odpalic kompa. W jednym z kont zabezpieczonym haslem mam wazne dane jak je odzyskac albo w najlepszym wypadku ponownie odpalic win xp LUDZISKA POMOZCIE bardzo was o to prosze sa tam ostatnie trzy tygodnie mojej pracy

Odpowiedzi: 18

Porzadzilem sobie ztym w inny sposob ale skuteczny.
W folderze systemowym jet folder reapir z plikami rejestru. przenislem te pliki do windowssystem32config i odpalilem te padniete windowsy. wszystkie sterowniki poszly ale logowalem sie odrazu jako admistrator. potem tylko zrobilem konto o nazwie takiej samej jak to ze zblokowanymi danymi i o dziwo udalo mi sie je otworzyc. a potem normalnie burn in cd no i reinstalka powiedzcie co o tym sadzicie bo w koncu w ten sposob mozna dobierac sie do danych innych uzytkownikow tylko ze pod haslem
Whistler
Dodano
05.04.2003 15:42:30
Whistler:
mam teraz 2 win xp jedno dzialajace drugie padniete. potrzebuje tylko dostac sie do konta uzytkownika w documents and settings ale jest ono zabezpieczone haslem i wtrakcie otwierania pizse mi odmowa dostepu
No wiec teraz z dzialajacego XP z konta administratora przejmij tamte foldery z potrzebnymi danymi na wlasnosc.
Wlasciwosci –> zabezpieczenia –> zaawansowane –> wlasciciel – wskazujesz siebie i klikasz na zmien wlasciciela dla ...
Jesli nie bedzie zakladki Zabezpieczenia, to wylacz/odznacz "uzyj prostego udostepniania"
EL NINO
Dodano
05.04.2003 00:59:04
Whistler:
mam teraz 2 win xp jedno dzialajace drugie padniete. potrzebuje tylko dostac sie do konta uzytkownika w documents and settings ale jest ono zabezpieczone haslem i wtrakcie otwierania pizse mi odmowa dostepu
No wiec teraz z dzialajacego XP z konta administratora przejmij tamte foldery z potrzebnymi danymi na wlasnosc.
Wlasciwosci –> zabezpieczenia –> zaawansowane –> wlasciciel – wskazujesz siebie i klikasz na zmien wlasciciela dla ...
Jesli nie bedzie zakladki Zabezpieczenia, to wylacz/odznacz "uzyj prostego udostepniania"
EL NINO
Dodano
05.04.2003 00:59:04
a nie mozesz pojsc do kogos i u niego podpiac swoj dysk. Wtedy powinienes miec dostep do wszystkich danych. moge sie mylic, bo nie jestem pewien :wink:
The_judge
Dodano
04.04.2003 23:41:33
a probowales sposob z kopia zapasowa rejestru opisaną w pozwyzszym artykule?
Konsola odzyskiwania staje się nieoceniona, jeśli zachodzi potrzeba przywrócenia rejestru systemowego Windows XP/2000. Ze względu na róźnice w działaniu kreatora awaryjnego procesu naprawczego (awaryjnego procesu odzyskiwania) pomiędzy tymi systemami, znacznie mniej zachodu wymaga utworzenie kopii zapasowej rejestru w Windows 2000 niź XP, gdzie wykonywany jest backup całego systemu.

Odtworzenie poprzedniego stanu rejestru systemowego ma sens tylko wtedy, gdy regularnie tworzymy jego kopie zapasowe (kreator awaryjnego dysku naprawczego programu „Kopia zapasowa”), szczególnie wtedy, gdy ostatnio dokonywaliśmy powaźnych zmian w systemie (instalacja lub deinstalacja większych aplikacji, nowego sprzętu itp.). Podczas tworzenia dyskietki naprawczej nie zapomnijmy zaznaczyć opcji „Wykonaj takźe kopię zapasową rejestru...” (rys.2 i 3).

Aby w całości odtworzyć rejestr musimy skopiować wszystkie pliki do niego naleźące, czyli: Default, Sam, Security, Software i System. Katalog naprawczy z kopią zapasową rejestru ma nazwę: WinntRepairRegBack, wymienione pliki naleźy skopiować do katalogu WinntSystem32Config. Polecenie kopiujące jeden plik ma postać:

copy repair egbackdefault system32configdefault

Analogicznie kopiujemy pozostałe pliki, wstawiając ich nazwy do powyźszego polecenia. Pracę z konsolą odzyskiwania kończymy poleceniem „exit”, po którym automatycznie nastąpi restart komputera.

tylko robiaz kopie zapasową rejestru swiezego systemu i wrzucenie plików do odpowiednich katalogow za pomocą Konsoli odzyskiwania w padnietej instalce..
inferno
Dodano
04.04.2003 23:33:24
a probowales sposob z kopia zapasowa rejestru opisaną w pozwyzszym artykule?
Konsola odzyskiwania staje się nieoceniona, jeśli zachodzi potrzeba przywrócenia rejestru systemowego Windows XP/2000. Ze względu na róźnice w działaniu kreatora awaryjnego procesu naprawczego (awaryjnego procesu odzyskiwania) pomiędzy tymi systemami, znacznie mniej zachodu wymaga utworzenie kopii zapasowej rejestru w Windows 2000 niź XP, gdzie wykonywany jest backup całego systemu.

Odtworzenie poprzedniego stanu rejestru systemowego ma sens tylko wtedy, gdy regularnie tworzymy jego kopie zapasowe (kreator awaryjnego dysku naprawczego programu „Kopia zapasowa”), szczególnie wtedy, gdy ostatnio dokonywaliśmy powaźnych zmian w systemie (instalacja lub deinstalacja większych aplikacji, nowego sprzętu itp.). Podczas tworzenia dyskietki naprawczej nie zapomnijmy zaznaczyć opcji „Wykonaj takźe kopię zapasową rejestru...” (rys.2 i 3).

Aby w całości odtworzyć rejestr musimy skopiować wszystkie pliki do niego naleźące, czyli: Default, Sam, Security, Software i System. Katalog naprawczy z kopią zapasową rejestru ma nazwę: WinntRepairRegBack, wymienione pliki naleźy skopiować do katalogu WinntSystem32Config. Polecenie kopiujące jeden plik ma postać:

copy repair egbackdefault system32configdefault

Analogicznie kopiujemy pozostałe pliki, wstawiając ich nazwy do powyźszego polecenia. Pracę z konsolą odzyskiwania kończymy poleceniem „exit”, po którym automatycznie nastąpi restart komputera.

tylko robiaz kopie zapasową rejestru swiezego systemu i wrzucenie plików do odpowiednich katalogow za pomocą Konsoli odzyskiwania w padnietej instalce..
inferno
Dodano
04.04.2003 23:33:24
moge otworzyc wszystko oprocz c czyli(d,e,f,a)
a potrzebuje dostac sie do c documents and settings
Whistler
Dodano
04.04.2003 23:18:28
tzn? mozesz otworzyc inne dyski czy nie?
inferno
Dodano
04.04.2003 23:10:24
Niestety nie dziala mogeotworzyc inne dyski niz c
Whistler
Dodano
04.04.2003 23:01:51
Mam nadzieje ze pomoźe :)
inferno
Dodano
04.04.2003 22:49:21
Dzieki
Whistler
Dodano
04.04.2003 22:36:18
http://www.enter.pl/ent2002/01/klub_reanimacja.asp

Pod tym adresem bedziesz mial dokladny opis co i jak zrobic – miedzy innymi jak zrobic zeby miec dostep do wszystkich dyskow i folderów z Konsoli odzyskiwania ()

Domyślnie konsola odzyskiwania nie pozwala na uzyskanie dostępu do wszystkich folderów na dysku systemowym. Ograniczenie to moźemy usunąć ustalając odpowiednie opcje zabezpieczeń. W tym celu wchodzimy do "Panelu sterowania&" – "Narzędzia administracyjne"; – "Zasady zabezpieczeń lokalnych". W lewej części okna nowo otwartego apletu rozwijamy gałąź "Zasady lokalne", a następnie "Opcje zabezpieczeń". Tutaj włączamy opcję "Konsola odzyskiwania: zezwól na kopiowanie na dyskietkę oraz dostęp do wszystkich dysków i folderów", która znajduje się w prawej części okna. Niezbędne jest jeszcze ustawienie odpowiednich zmiennych środowiskowych " informacje na ten temat zawarliśmy w ramce "Polecenia konsoli odzyskiwania", przy opisie komendy "set".

z tym, ze robisz to z poziomu zdrowego Win XP, i do tegoz sie logujesz w Konsoli odzyskiwania :)
inferno
Dodano
04.04.2003 16:50:21
Ta konsola nie pozwala na otworzenia innego folderu niz c windows chyba ze cos zrobilem nie tak. zreszta najbardziej to chcilebym naprawic te padniete win xp (jesli sie da)
Whistler
Dodano
04.04.2003 16:17:25
wlacz konsole odzyskiwania systemu (oczywiście chodzi o tą padniętą instalację).
Kiedy pokaze ci sie wiersz polecenia, bedziesz musiał się zalogować jako administrator (te głowne konto, ktore nie pokazuje się podczas normalnego logowania do systemu, a ktorego haslo podajesz podczas instalacji XPeka)

Potem juz wystarczy komendami (z reguly identyczne jak te dosowe) dostac sie do lokacji, gdzie są potrzebne ci dane :)
inferno
Dodano
04.04.2003 16:00:18
probowalem ale napisalo ze zainstalowana jest inna wersja windows w katalogu c windows in pytalo sie czy chce go skasowac. zainstalowalem windows w innym folderzre i mam teraz 2 win xp jedno dzialajace drugie padniete. potrzebuje tylko dostac sie do konta uzytkownika w documents and settings ale jest ono zabezpieczone haslem i wtrakcie otwierania pizse mi odmowa dostepu
Whistler
Dodano
04.04.2003 15:49:00
Bootujesz z płyty XP i zaczynasz instalację Windy. Gdy wskaźesz partycję z XP powinna pojawić się opcja napraw. Nie mogę wytłumaczyć tego bardziej szczegółowo, bo nie pamiętem.
krecik
Dodano
01.04.2003 20:57:11
Tylko jak naprawiac system z plyty gdy odpale konsole odzyskiwania systemu to pojawia sie cos na wzor wiersza polecen i nie wiem co z tym zrobic sfc/scannow nie dziala
Whistler
Dodano
01.04.2003 20:48:12
F8 przy uruchamianiu –> ostatnia dobra konfiguracja.
Jeśli nie pomoźe to jest moźliwość naprawy systemu gdy wystartujesz kompa z płytki XP.
krecik
Dodano
01.04.2003 02:47:36
Whistler
Dodano:
31.03.2003 21:24:50
Komentarzy:
18
Strona 1 / 1