Problemy z napędami CD–system je widzi, działają ale jednak

Witam.
Mam problem z dwoma napędami CD:
1: CDR/RW Samsung oraz 2: DVD Liteon w W_XP Prof. Od samego początku instalacji tego W_XP. Po długich róźnych próbach w menadźer urządzeń widać oba, prawidłowo je Windows identyfikuje, moźna za ich pomocą czytać, zapisywać. Czyli niby wszystko w porzadku. Natomiast przy kaźdym uruchomieniu Windowsa system je na nowo znajduje w taki sposób, iź wykrywa:
1 x Samsung CD–R/RW, 1 x JLMS DVD–Rom, 1 x napęd CD, 1 x napęd CD (czyli jakby 4 razy wykrywa napędy optyczne). Po chwili 2 x takie same komunikaty "kreatora wykrywania urzedzeń": wystąpił błąd podczas instalowania tego sprzętu: stacja dysków CD–ROM,wystąpił błąd podczas instalowania tego urzadzenia, nieprawidłowe dane.
Nadmieniam, iź od kilku dni przegladam to szacowne forum z opcja upperfilters ale takiego przypadku nie udało mi się znaleźć.
Natomiast na jego podstawie zrobiłem juź:
– zianstalowałem sterowniki ASPI – sprawdziłem i są wszystkie 4 tam gdzie maja być (aspichk)
– w rejestrze w HKEY_LOCAL_MACHINE .... nie ma wartości "upperfilters" ani "lowerfilters"
– odpiąłem od płyty tasiemkę, na której są zainstalowane oba napedy, uruchomiłem W_XP, zamkąłem, podpąłem z powrotem
– odłączyłem w "menadźer urządzeń" pomocniczy kanał IDE, włączyłem kompa na nowo.
To wszystko w sumie nic nie dało: wciąź przy uruchomieniu Windows wykrywa 4 x na nowo napędy i 2 x komunikat kreatora j/w.
Niby wszystko działa, ale jednak denerwuje mnie to ciagłe "znajdowanie nowego sprzętu" :twisted:
Nie mam juź dalszych pomysłów ani podpowiedzi z tego forum.
Próbowałem jeszcze uruchomić opcję "napraw" instalatora W_XP, ale nie chce mi ruszyć ta opcja, bo dopomina się o hasło admina, a jak instalowałem to go nie podałem (tylko enter) a teraz nie chce przez ten "enter" przejść (to tak przy okazji) :evil: .
Oczywiście na innym dysku wymiennym
uruchamianym z kieszeni na tym komputerze z W98 SE wszysko jest od lat OK.
Czy ktoś zna taki problem i potrafi mi pomóc :?:

Odpowiedzi: 4

EL NINO:
– System nic nie wykrywal bez podpietych napedow ? Tasme probowales wymienic ?

Wtedy system nic nie znajdował, był czysty (tj. bez źadnych stacji CD/DVD). Natomiast wszystko jest OK na W98 SE uruchamianym na innym dysku na tym samym kompie ( w wymiennej szufladzie na dyski ustawione na master – mój stary dysk i córki teź). Dlatego nie próbowałem wymienić tasiemki – chyba, źe to błędne załoźenie ?
Dodam, źe standardowo w moim kompie są:
dwa dyski twarde na 1 kontrolerze IDE (i jednej wspólnej tasiemce) oraz dwa napedy optyczne na 2 kontrolerze (i teź wspólnej tasiemce) – moźe W_XP nie toleruje takich konfiguracji ?
13Igor
Dodano
23.02.2006 22:07:41
13Igor:
– odpiąłem od płyty tasiemkę, na której są zainstalowane oba napedy, uruchomiłem W_XP, zamkąłem, podpąłem z powrotem
Sprawdz co sie bedzie dzialo w momencie gdy zostawisz na tasmie jeden naped i usuniesz kontrolery IDE.
System nic nie wykrywal bez podpietych napedow ? Tasme probowales wymienic ?

Alkochol 120% rowniez jest nieobecny u Ciebie ? Nie mowie teraz o spirytusie :wink: .
EL NINO
Dodano
23.02.2006 20:39:04
Nic takiego nie uźywam i nie miałem go zainstalowanego !
Dodatkowo chcę dodać, źe dla obu napędów w ich właściwościach w zakładce sterownik są dane:
dostawca: nieznany,
data i wersja sterownika: niedostępny.
Aktualizacja sterowników poprzez szukanie automatyczne na dyskach i w internecie nic nie daje – nie moźna zaktualizować sterownika :!:
13Igor
Dodano
22.02.2006 21:22:19
Uzywales badz uzywasz jakiegos virtual CD ?
EL NINO
Dodano
22.02.2006 20:04:38
13Igor
Dodano:
22.02.2006 18:24:51
Komentarzy:
4
Strona 2 / 2