Problemy z napędami CD–system je widzi, działają ale jednak
Witam.
Mam problem z dwoma napędami CD:
1: CDR/RW Samsung oraz 2: DVD Liteon w W_XP Prof. Od samego początku instalacji tego W_XP. Po długich róźnych próbach w menadźer urządzeń widać oba, prawidłowo je Windows identyfikuje, moźna za ich pomocą czytać, zapisywać. Czyli niby wszystko w porzadku. Natomiast przy kaźdym uruchomieniu Windowsa system je na nowo znajduje w taki sposób, iź wykrywa:
1 x Samsung CD–R/RW, 1 x JLMS DVD–Rom, 1 x napęd CD, 1 x napęd CD (czyli jakby 4 razy wykrywa napędy optyczne). Po chwili 2 x takie same komunikaty "kreatora wykrywania urzedzeń": wystąpił błąd podczas instalowania tego sprzętu: stacja dysków CD–ROM,wystąpił błąd podczas instalowania tego urzadzenia, nieprawidłowe dane.
Nadmieniam, iź od kilku dni przegladam to szacowne forum z opcja upperfilters ale takiego przypadku nie udało mi się znaleźć.
Natomiast na jego podstawie zrobiłem juź:
– zianstalowałem sterowniki ASPI – sprawdziłem i są wszystkie 4 tam gdzie maja być (aspichk)
– w rejestrze w HKEY_LOCAL_MACHINE .... nie ma wartości "upperfilters" ani "lowerfilters"
– odpiąłem od płyty tasiemkę, na której są zainstalowane oba napedy, uruchomiłem W_XP, zamkąłem, podpąłem z powrotem
– odłączyłem w "menadźer urządzeń" pomocniczy kanał IDE, włączyłem kompa na nowo.
To wszystko w sumie nic nie dało: wciąź przy uruchomieniu Windows wykrywa 4 x na nowo napędy i 2 x komunikat kreatora j/w.
Niby wszystko działa, ale jednak denerwuje mnie to ciagłe "znajdowanie nowego sprzętu" :twisted:
Nie mam juź dalszych pomysłów ani podpowiedzi z tego forum.
Próbowałem jeszcze uruchomić opcję "napraw" instalatora W_XP, ale nie chce mi ruszyć ta opcja, bo dopomina się o hasło admina, a jak instalowałem to go nie podałem (tylko enter) a teraz nie chce przez ten "enter" przejść (to tak przy okazji) :evil: .
Oczywiście na innym dysku wymiennym
uruchamianym z kieszeni na tym komputerze z W98 SE wszysko jest od lat OK.
Czy ktoś zna taki problem i potrafi mi pomóc :?:
Mam problem z dwoma napędami CD:
1: CDR/RW Samsung oraz 2: DVD Liteon w W_XP Prof. Od samego początku instalacji tego W_XP. Po długich róźnych próbach w menadźer urządzeń widać oba, prawidłowo je Windows identyfikuje, moźna za ich pomocą czytać, zapisywać. Czyli niby wszystko w porzadku. Natomiast przy kaźdym uruchomieniu Windowsa system je na nowo znajduje w taki sposób, iź wykrywa:
1 x Samsung CD–R/RW, 1 x JLMS DVD–Rom, 1 x napęd CD, 1 x napęd CD (czyli jakby 4 razy wykrywa napędy optyczne). Po chwili 2 x takie same komunikaty "kreatora wykrywania urzedzeń": wystąpił błąd podczas instalowania tego sprzętu: stacja dysków CD–ROM,wystąpił błąd podczas instalowania tego urzadzenia, nieprawidłowe dane.
Nadmieniam, iź od kilku dni przegladam to szacowne forum z opcja upperfilters ale takiego przypadku nie udało mi się znaleźć.
Natomiast na jego podstawie zrobiłem juź:
– zianstalowałem sterowniki ASPI – sprawdziłem i są wszystkie 4 tam gdzie maja być (aspichk)
– w rejestrze w HKEY_LOCAL_MACHINE .... nie ma wartości "upperfilters" ani "lowerfilters"
– odpiąłem od płyty tasiemkę, na której są zainstalowane oba napedy, uruchomiłem W_XP, zamkąłem, podpąłem z powrotem
– odłączyłem w "menadźer urządzeń" pomocniczy kanał IDE, włączyłem kompa na nowo.
To wszystko w sumie nic nie dało: wciąź przy uruchomieniu Windows wykrywa 4 x na nowo napędy i 2 x komunikat kreatora j/w.
Niby wszystko działa, ale jednak denerwuje mnie to ciagłe "znajdowanie nowego sprzętu" :twisted:
Nie mam juź dalszych pomysłów ani podpowiedzi z tego forum.
Próbowałem jeszcze uruchomić opcję "napraw" instalatora W_XP, ale nie chce mi ruszyć ta opcja, bo dopomina się o hasło admina, a jak instalowałem to go nie podałem (tylko enter) a teraz nie chce przez ten "enter" przejść (to tak przy okazji) :evil: .
Oczywiście na innym dysku wymiennym
uruchamianym z kieszeni na tym komputerze z W98 SE wszysko jest od lat OK.
Czy ktoś zna taki problem i potrafi mi pomóc :?:
Odpowiedzi: 20
jacek24:One chyba nie są ustawione oba na master? Na jednej taśmie?wymiennej szufladzie na dyski ustawione na master – mój stary dysk i córki teź).
Oba są na master, ale nie są nigdy wkładane jednocześnie, bo mam tylko jedną kieszeń na dysk systemowy. Kaźdy z nas wkłada i uruchamia swój dysk – jest bardzo wygodne, polecam to rozwiazanie – jak się komuś "wysypie" system (wirus, złe instalacje) to zawsze moźna na czyms pracować :)
EL NINO:Czyli kreator nie instalowal nic dodatkowego ? Przy identycznym podpieciu tylko drugiego napedu – DVD, rowniez OK ? Sprawdzales ?13Igor:EL NINO:Sprawdz co sie bedzie dzialo w momencie gdy zostawisz na tasmie jeden naped i usuniesz kontrolery IDE.
Przed chwilą zrobiłem to i:
system prawidłowo wykrył jeden napęd Samsunga CD–R/RW i on działał wydaje mi się, źe prawidłowo.
Jeli obie tasmy sa 80–cio zylowe, zamien je miejscami na probe.
Witam
Dopiero dzisiaj miałem czas na eksperymenty z kompem. Wymiana tasiemki do dysków na inną, pojedyńcze odłączanie, odinstalowywanie kontrolerów nic nowego nie dało. System wykrywał jeden podpięty naped, nie umiał prawidłowo zainstalować go, ciągłe takie same jak w poprzednich moich postach komunikaty kreatora.
Dopiero gdy w ramach sprawdzania czytania stacji CD włoźyłem płytę z instalką W_XP i się uruchomiła, dla ciekawości uruchomiłem opcje "uaktualnienie z płyty CD". Po baaaardzo dłuuugim :!: okresie czasu (instalator systemu się wielokrotnie zawieszał) nastąpiło przeinstalowanie i wreszcie system prawidłowo zainstalował oba napędy :D Nawet prawidłowo rozpoznaje i oznacza napęd DVD, a dla nagrywarki od razu we właściwościach pojawiła sie zakładka "nagrywanie" (poprzednio musiałem aktywować ją przez rejestr)
Tak przy okazji: czy ktoś moźe mi podać jak moźna przejść przez opcję uruchomienia z płyty WXP z wyborem "napraw" (R). Po wpisaniu hasła admina pokazuje się: C:\WINDOWS\ i nic mi dalej nie chciał przyjąć :?: :!: , na enter reagował przepisaniem C:\WINDOWS i tak w koło.
Nie mam hasła admina (tj. tylko wciśniecie enter).
One chyba nie są ustawione oba na master? Na jednej taśmie?wymiennej szufladzie na dyski ustawione na master – mój stary dysk i córki teź).
Czyli kreator nie instalowal nic dodatkowego ? Przy identycznym podpieciu tylko drugiego napedu – DVD, rowniez OK ? Sprawdzales ?13Igor:EL NINO:Sprawdz co sie bedzie dzialo w momencie gdy zostawisz na tasmie jeden naped i usuniesz kontrolery IDE.
system prawidłowo wykrył jeden napęd Samsunga CD–R/RW i on działał wydaje mi się, źe prawidłowo.
Jeli obie tasmy sa 80–cio zylowe, zamien je miejscami na probe.
Dzięki wojtt.
Juź się zaniepokoiłem, źe wszystko przez moje logowanie na moje imię.
Notabene próbowałem uruchomic kompa na login administrator i ten sam efekt z CD :!:
Juź się zaniepokoiłem, źe wszystko przez moje logowanie na moje imię.
Notabene próbowałem uruchomic kompa na login administrator i ten sam efekt z CD :!:
Nie, konto (twoje imie) tez ma uprawnienia administratora. A to konto "Administrator" to jest tworzone przez Windows podczas instalacji. Moźe byc np. wykorzystane do naprawy systemu jak byś nie mógł sie zalogować na inne konta.
andrev123:to wcisnnij ta kombinacje jest to powiedzmy jedyny sposob na zalogowanie sie na konto Admina pokaze Ci sie nowe okno logowania takie mniej kolorowe wtedy podaj Administrator i nie klikaj na uzytkownika
a dla informacji konta uzytkownikow w win z rodziny NT zaklada sie jako user z ograniczeniami czyli do pewnych rzeczy nie maja dostepu m.innymi instalke i zarzadzanie urzadzeniami i Admin ma wszystko
Dopiero teraz to sprawdziłem i mam faktycznie załoźone 2 konta: "administrator" oraz z "moim imieniem" ale z zakresem uprawnień: administrator komputera.
Mam wybrane logowanie sie klasyczne i dotychczas logowałem sie na swoje imię. Teraz przełączyłem się na login "administrator" i mam pierwotny wygląd w XP.
Czy to dotychczasowe logowanie się na "moje imię" a nie na administrator" coś zmienia ?
On napisał, ze próbował zrobić opcje "napraw" z instalatora, a ty mu piszesz o oknach logowania, o 2 x alt ctrl del i kontach z ograniczonymi uprawnieniami.
a jak cudotworca probuje cos zrobic bez uprawnien to niech dalej bladzi przeczytaj poczatek posta
:lol: :lol:
andrev123 pomyliłeś chyba tematy. To źeście sie dogadali :mrgreen: :wink:
andrev123 pomyliłeś chyba tematy. To źeście sie dogadali :mrgreen: :wink:
to wcisnnij ta kombinacje jest to powiedzmy jedyny sposob na zalogowanie sie na konto Admina pokaze Ci sie nowe okno logowania takie mniej kolorowe wtedy podaj Administrator i nie klikaj na uzytkownika
a dla informacji konta uzytkownikow w win z rodziny NT zaklada sie jako user z ograniczeniami czyli do pewnych rzeczy nie maja dostepu m.innymi instalke i zarzadzanie urzadzeniami i Admin ma wszystko
andrev123:a tak poza tym skoro pyta sie o haslo admina to ty wykonujes zinstalki na koncie ograniczonym ???
czy masz konto z prawami admina???
przy logowaniu CTR–ALT–DEL x2 i uzytkownik Administrator haslo puste
Sorki, ale nie do końca to rozumię, nie pokazuje się mi w ogóle przy logowaniu CTR–ALT–DEL , od razu mam nazwę swojego uźytkownika (nie nazywa sie to admin) i bez hasła – wchodzę na enter. Ładuje ustawienia osobiste i jest mój pulpit.
a tak poza tym skoro pyta sie o haslo admina to ty wykonujes zinstalki na koncie ograniczonym ???
andrev123:a sprobuj to odpinajac napedy tak zeby zostal tylko 1 i czy na wszystkich zrobi to samo
moze porostu ktorys naped masz walniety....
To czy na W98 SE by działały i nic dodatkowego się nie zgłasza, a WXP teź oba działają prawidłowo czytają i zapisuje R/RW ?
Natomiast tu ciągle pokazuje sie 2 x ten cholerny kreator znajdowania nowego sprzetu !
andrev123:a stery do plyty via4v1
Są z oryginalnej płyty instalacyjnej dostarczonej wraz z płytą. Same się instalowały przez setup; na płycie CD były teź katalogi dla W XP.
a sprobuj to odpinajac napedy tak zeby zostal tylko 1 i czy na wszystkich zrobi to samo
andrev123:a sprawdz w podgladzie zdarzen czy wywala jakis dodatkowy komunikat o bledzie ...
W zakładce aplikacja:
bład: zródło–Application Error, kategoria–(100), zdarzenie–1000,
czasami dla tego samego zródła kategoria–brak
W zakładce system:
błąd: zródło–disk, kategoria–brak, zdarzenie–11, uźytkownik–brak
błąd: zródło–atapi, kategoria–brak, zdarzenie–5, uźytkownik–brak.
Przy czym: występuje to sekwencyjnie:
disk, atapi i 5 x disk o wpisach j/w (czyli grupa w sumie 7 takich zapisów).
I tak się powtarza przy kolejnych czasach ładowania systemu.
Przyznaję sie, źe mi to nic nie mówi :?: :!:
a stery do plyty via4v1
EL NINO:Sprawdz co sie bedzie dzialo w momencie gdy zostawisz na tasmie jeden naped i usuniesz kontrolery IDE.
system prawidłowo wykrył jeden napęd Samsunga CD–R/RW i on działał wydaje mi się, źe prawidłowo. Odinstalowałem wszystkie trzy kanały kontrolerów – zgłaszają mi sie: podstawowy IDE, pomocniczy IDE, VIA Bus Master IDE – moja płyta P4VXASD2 ma chipset VIA VT8753E.
Wyłaczyłem kompa, podłączyłem oba napędy, wystartowałem W XP (w BIOS–e napędy ustawione na auto) i po chwili znowu to samo: na koniec startu 2 komunikaty kreatora znajdowania nowego sprzetu o nieprawidłowych danych dla stacji CD.
Juź mi ręce opadają z bezsilności :evil:
a sprawdz w podgladzie zdarzen czy wywala jakis dodatkowy komunikat o bledzie ...