...od czasu kiedy (jak pamiętam) w procesach przerwałem działanie jakiegoś procesu hibernacji, nie pojawia mi się już taka opcja w opcjach zamknięcia.
Proszę o pomoc - jak znów ma się uruchamiać taka opcja przy starcie systemu - jest ona przy laptopie nieodzowna...
z góry dzięki.
Odpowiedzi: 4
Jest możliwy downgrade do XP, pisał o tym na tutejszym forum m.in. Żółty. Ale zanim zaczniesz zabawę sprawdź po pierwsze czy są sterowniki pod XP dla Twojego modelu do wszystkich komponentów sprzętowych laptopa. Jeśli nie daj sobie spokój. Inna sprawa, że downgrade skutkuje utratą Visty na zawsze jeśli dobrze pamiętam.
rzeczywiście, opcja z "powercfg /hibernate on" działa, tyle że wiersz poleceń trzeba odpalić jako admin.
zawsze podziwiałem tempo i skuteczność pomocy na centrumxp - wielkie dzięki za pomoc w tej małej upierdliwości.
pozdrawiam
P.S. czy gdzieś jest przyklejony temat cofnięcia Visty do XP (z omówieniem, czy jest to możliwe bez formatu), bo jednak krzaczy mi strasznie na lapku, a w pracy to dość uciążliwe - jeśli gdzieś się pojawia wątek to nie będę już tu mieszał..
thx
Prawdopodobnie usnely sie Tobie pliki hibernacji. Mozna je przywrocic poprzez wydanie z linii komend (cmd.exe) w trybie administratora polecenia 'Powercfg /hibernate on'. Po restarcie powinno juz dzialac. Wiecej na ten temat jest napisane na stronie supportu microsoftowego http://support.microsoft.com/?scid=kb%3Bpl%3B929658&x=19&y=11
http://support.microsoft.com/kb/929658/pl Opcja hibernacji powinna pojawić się zamiast Stanu wstrzymania lub obok tegoż [nie pamiętam]. Czy na stałe nie wiem tego, nie próbowałem w Viście - bo nie mam. Jeśli się mimo to nie pojawi, podczas naciskania klawisza wyboru "Zamknij system" w "Menu Start" spróbuj przytrzymać klawisz [Shift]. Powinna się pojawić zamiast "Stanu wstrzymania" lub obok niego, jeśli nic w Viście nie zmieniono w stosunku do XP w funkcjonalności tejże opcji.
EDIT:
Inną przyczyną braku hibernacji jest to iż podstawowy sterownik VGA nie obsługuje zarządzania energią. Jeżeli na skutek Twojej ingerencji (nie)świadomej lub innych przyczyn sterownik przestawił się na zwykły VGA musisz przywrócić sterownik na właściwy dla modelu Twojej karty graficznej. Wyczytałem też gdzieś, kiedyś, że w niektórych kompach jeśli jest ustawiony inny schemat kolorów niż domyślny [ten niebiański] hibernacja nie działa. Osobiście nie sprawdzałem tego, niemniej i to możesz sprawdzić gdyby wcześniejsze porady nie odniosły skutku.