Problemy z grafiką
Witam.
Chciałbym przedstawić Wam swój problem. Choć raczej jest to bardzo wielce prawdopodobne, że jest tak jak myślę, to może jednak dowiem się czegoś nowego. Dlatego muszę tu opisać swój problem dość dużej wagi.
Otóż. Kilka dni temu po włączeniu komputera, podczas gdy miało się pojawić logo systemu "WindowsXP" nagle widniał tylko i wyłącznie czarny ekran. Po przeczekaniu kilku minut nic się nie działo... Działał tylko tryb awaryjny, więc doszedłem do wniosku, że system musiał się popsuć i sformatowałem dysk, i zainstalowałem od nowa Windowsa XP. Zainstalowałem płytę główną, internet i... sterowniki do karty graficznej z płyty producenta. Gdy już większość rzeczy zainstalowałem, włączyłem sobie filmik na youtube i co się stało? Gdy włączyłem powiększenie ekrany, to na dole i górze (tam gdzie jest czarne tło) widniały czarno-zielone kwadraciki, które po paru sekundach pojawiły się na ekranie w miejscach, gdzie widniały czarne, bądź białe kolory... Włączyłem kolejny filmik i to samo... Spróbowałem włączyć grę (NHL 2009), to uruchomiła się normalnie jednak gdy pokazało się intro obraz był zaśnieżony, tzn. było dużo kropek biało-żółto-zielonych... Obraz był, tylko na nich znajdowały się te kropki... Szukałem jakichś informacji w internecie, jednak na darmo... Postanowiłem sam coś pozmieniać...
- przeinstalowałem sterowniki na nowsze, potem starsze i nic
- zmieniłem directa i nic
- próbowałem coś pozmieniać w ustawieniach i nic..
Gdy włączyłem DXDIAG i uruchomiłem DirectDraw to w drugim teście, ten biały kwadracik przelatywał na tle czarno-zielonych kwadracików... Natomiast jak uruchomiłem test Direct3D, to w każdym kroku jak obracał się sześcian z logo Directx, był zaśnieżony (tak jak pisałem wcześniej)...
Tak więc dalej szukałem przyczyny tego występowania i w ustawieniach karty, jest coś takiego jak przyspieszenie direct, gdzie można wybrać pomiędzy ustawieniami komputera, direct3d, bądź wybrać czy się chce ustawić bardziej na wydajność czy na jakość. I w tym oknie lata sześcian, który był zaśnieżony i w zależności czy się dało ustawienia komputera czy direct3d to widać było większe zaśnieżenie, z tym, że zmieniony był kolor na bardziej czerwony (tych kropek)... Trochę jeszcze poczytałem i wpadłem na to, żeby zmienić przyspieszenie sprzętowe... I jak przesunąłem wskaźnik, żeby wyłączył przyspieszenie DirectDraw i Direct3D, to problem zniknął... Jednak nie można zagrać w żadną grę, ponieważ nie ma włączonego Directa3D...
Przeinstalowałem system jednak to nic nie dało... Otworzyłem obudowę, docisnąłem kartę, trochę sprzątnąłem kurze, jednak to na nic... Nie sprawdzałem jeszcze innej karty graficznej, jednak wiem, że jeśli tu nikt się nie spotkał z takim problemem, i nikt mi nie będzie w stanie doradzić niczego innego, to nie pozostanie nic innego jak kupić nową kartę graficzną...
NVIDIA GeForce 8600 GT
Odpowiedzi: 1
Dzięki za podpowiedzi, ale niestety Wasze rady nic nie pomogły....
Dałem kartę do naprawy (jest na gwarancji), okazuje się, że jest coś nie tak z jakimiś artefaktami, niedługo ma być do zwrotu i przy okazji napiszę czy będzie się jeszcze dało z niej skorzystać. Myślę, że lepiej nie usuwać tego tematu, z tego względu, że taki problem jak mój nie często się spotyka i lepiej żeby ktoś z takim samym problemem trafił tutaj i od razu wiedział, że sam nic nie poradzi, i że to nie wina sterowników tylko samej karty graficznej.
Strona 1 / 1