Problemy sieć: Windows XP internet i lan
Witam
Mam dwa dziwne przypadki z działaniem internetu i sieci lokalnej w dwóch komputerach.
Przypadek 1:
Windows XP Professional Sp2 z najnowszymi aktualizacjami
Problem pojawił się nagle dziś rano, pomimo poprawnej konfiguracji połączenia z internetem komputer nie może się połączyć.
Komputer bez problemu funkcjonuje w sieci lokalnej, pinguje adresy wewnątrz sieci. W dzienniku zdarzeń pojawiają się za to dwa komunikaty.
1. O osiągnięciu limitu zabezpieczeń TCP/IP dla równoczesnych połączeń prób połączeń TCP
2. Translatory adresów sieciowych NAT nie może zażądać wykonania operacji przez moduł tłumaczący, pracujący w trybie jądra. Może to wskazywać na błąd konfiguracji lub na błąd wewnętrzny.
- zastosowałem patch wpis się nie pojawia o limicie TCP/IP
- zmieniłem kartę sieciową
- router sprawny ( pozostałe 50 komputerów funkcjonuje bez problemu za wyjątkiem jeszcze jednego)
- zamieniałem miejsca wpięcia w switchu
- zmieniałem patchcordy
- wyłączyłem funckje wyłączenia urządzenia w trybie oszczędzania energii
- na komputerze nie ma zadnych P2P jest tylko system, office , skype, acrobat reader, nero + sterwoniki do płyty głownej, grafiki, dziwęku i karty sieciowej.
- komputery został sprawdzony pod względem wirusów i spyware.
Przypadek 2.
Windows XP Profesional sp2 najnowsze aktualizacje
Jest podobny jeżeli chodzi o wyjście na świat, ten tylko ma jeszcze problem z otoczeniem sieciowym. Nie widzi grupy roboczej w której jest dodany i nie ma dostępu do udostępnionych folderów. Inne komputery w grupie roboczej bez problemu mają dostęp do tego komputera
Przeprowadziłem większość rzeczy co powyzej poza wymianą karty sieciowej poniewaz jest to laptop. Nazwa komputera jest różna od logina użytkownika.
Komputer oczywiście w CMD bez problemu pinguje pozostałe adresy w lanie, bramke internetową.
Komputery z przypadku 1 i 2 działaja w tej samej sieci.
Co może powodować takie zachowani ? Co mogę jeszcze zrobić z tymi przypadkami ?
dziękuje i pozdrawiam
kr00tki
Odpowiedzi: 1
1. Sprobowales pingowac strone po nazwie i po IP? Jak odpowiada po IP tzn ze problem tkwi w DNS, jezeli nie odpowiada to problem
2. Sprobuj sciagnac patcha i ustaw recznie liczbe otwartych polaczen (chociaz ten problem zazwyczaj sie pojawia przy uzywaniu p2p)
3. Wszystkie 50 kompow masz w grupie roboczej ????????? Czy moze jestes w domenie?
4. Sprawdz czy ci chodzi usluga Brama warstwy aplikacji czy jakos tak nie pamietam dokladnie.