[Problem]dwie sieci WiFi o tej samej nazwie

Mam problem. Kupiłem ostatnio Asusa eee do celów internetowym z WXP. W jednym z miejsc, gdzie korzystam z netu dostępnych jest kilka sieci WiFi. Dwie z nich mają tę samą nazwę, przy czym silniejsza jest zabezpieczona hasłem. Vista je rozróżnia i łączy się z niezabezpieczonym. Xp Niestety nie. Traktuje je jako jedną sieć, przy czym próbuje za wszelką cene połączyć się z siecią silniejszą, zabezpieczoną hasłem. Co zrobić, żeby sobie z tym poradzić. Próbowałem WeFi. Rozpoznaje dwie, ale łączy się jakby z obywdoma na raz. Znalałzem jakiś soft do tworzenia sieci, który sobie z tym poradził, ale był niestety płatny. Czego mogę użyć?

Odpowiedzi: 5

Jak producent załącza jakieś oprogramowanie do karty sieciowej to je zainstaluj, może przy jego pomocy uda Ci się zobaczyć dwie odrębne sieci. Jak nie to nie mam pomysłów.
lukasz_z
Dodano
03.11.2009 17:25:49
Cały problem polega na tym, że on rozpoznaje obie jako jedną sieć. Spod Visty widzę dwie, spod XP tylko jedną zabezpieczoną. Wpierw myślałem, że on nie widzi tej sieci. Jak zainstalowałem soft do tworzenia sieci - nie pamiętam nazwy, ale jakiś trial - pokazał dwie. Podobnie WeFi pokazał dwie sieci, ale je połączył, jakby zmostkował i przy próbie łączenia wybrał silniejszą, zabezpieczoną.
michal.k
Dodano
03.11.2009 09:29:01
Nie chcę kłamać, ale zdaje się, że była możliwość zablokowania dowolnej sieci, a jest na pewno opcja wybieranie domyślnej sieci jako pierwszej. Kliknij PPM na połączeniu sieci bezprzewodowej>Wyświetl dostępne.... i poszukaj w opcjach. Po lewej będzie ikona "Zmień kolejność sieci preferowanych..". Precyzyjniej nie mogę podać bo mi się nie wyświetlają, a zapodaję "z głowy". Czyżbym kiedyś poblokował ? Jeżeli nie pójdzie spod Windy to zrób to samo z progsa od obsługi sieciówki, a powinien taki być.
Ucho
Dodano
02.11.2009 20:02:57
własnie jedna publiczna, druga prywatna. Komp na siłę chce łączyc się z ta prywatną
michal.k
Dodano
02.11.2009 13:57:43
To sieci publiczne czy podkradasz komuś sieć prywatną?
lukasz_z
Dodano
02.11.2009 12:43:01
michal.k
Dodano:
02.11.2009 10:34:27
Komentarzy:
5
Strona 1 / 1