problem

kiedy wezme
start/ zamknij
i komputer sie zamyka to najpierw słychać jak wyłacza sie dysk a z 2 sekundy potem dopiero cały komputer tzn wyłaczają sie wentylatory i gaśnie monitor.

czy tak moze być? dawniej to znaczy przed aktualizacją biosu do nowszego (pozwalającego na obsługę dysków większych od 137GB) komputer wyłaczał wszystko w jednym czasie tzn w tym samym momęcie wyłaczał sie dysk i wentyle i monitor i cała reszta.

Moje pytanie czy tak jak jest teraz moźe być?? czy moźe gdzieś sie ustawia to w biosie lub nalezy powrócić do poprzedniej wersji biosu (nie ukrywanm ze zalezy mi na obsłuydze dysków *137GB)

z góry dziękuje i Pozdrawiam

Odpowiedzi: 10

zgadzam sie... Tanie zasilacze sa tanie do tanich komputerow z tanimi podzespolami kupowanymi w promocji w ReAL'u np....
TzaR
Dodano
27.07.2005 21:27:32
Wszystko ładnie wyjaśniłeś TzaR ale ja dla przykładu jade na 300Watowym fortonie, coprawda nie mam dwóch dysków i nagrywarki DVD tylko zwykłe CDRW, ale karta mi nadrabia tą "zaległość".

Moc zasilacza to tylko jedno z kryterii wyboru, niestety wiele zasilaczy tanich posiada oznaczenia rodem z głośników MediaTechu, tylko zamiast PMPO mają inne głupoty wypisane na tabliczkach znamionowych. W gruncie rzeczy jedynie testy i recenzje mogą być w miare godne zaufania oraz renoma marki.

Z tanich zasilaczy polecam Fortona – którego sam posiadam, lub od Chiefteca (najlepiej 420W, te niźsze nie zawsze są dobre) w góre poprzez Tagany, Topowery,... itp.
spiderko
Dodano
26.07.2005 14:56:43
podejrzana moze byc moc zasilacza.... czy aby na pewno zasilacz jest na tle mocny BY udzwignac caly system... ja na starym zasilaczu 300W mialem taki problem.... zmienilem na nowy zasilacz z Filtrami PFC i stabilizatorami napiecia ( zasilacz nie taki drogi 400W) – problem sie juz nie pojawia pamietaj ze Kupujac zasilacz musisz pomnozyc jego moc przez jego sprawnosc wtedy faktycznie wychodzi Ile zasilacz moze udzwignac... Tanie zasilacze maja moc teoretycznie 300W lub 350.. ale gdy sie to pomnozy przez 40% (najszestsza sprawnosc) wtedy widac faktycznie do czego zasilacz sie nadaje...– skoro masz nowy zasilacz To prawdopodobnie wtyczki sie jeszcze nie zdazyly wyrobic... mimo wszystko sproboj tak je poprzemieniac by dysk byl na jak najciaszniejszej (najmniej wyrobionej)
aha i daj go w takie miejsce by dobrze sie chlodzil.... czesto dyski (samsungi tez mimo swoich 5400 obr/min ) grzeja sie z powodu wlansie zasilacza ktory nie podaje im napiecia tak stabilnego jak powinien Samsungi jak sie sam przekonalem sa na TO uczulone!!!
Odkad zmienilem zasilacz na nowy problem sie juz u mnie nie pojawia jednak Kupilem 2 dysk twardy dla bezpieczenstwa (juz nie SAMSUNGA – omijam te dyski z daleka teraz)

zycze POwodzenia w starciu z Tym problemem... aha u mmnie taka sytuacja trwala dluugi czas... jednak dysk nie zdazyl sie zepsuc !! (strata danych Bad sectory itp)

AUX–– to termistor podlaczony do plyty Glownej (luzny) jak kupowalem swojego solteka To dostalem taki czujnik temperatury Ktory podlaczalo sie do plyty Glonwej i mozna Go bylo umiescic w dowolnym miejscu w obudowie (dysk twardy, karta Grafiki CDRW i inne) to wlansie jest czujnik AUX
TzaR
Dodano
25.07.2005 22:44:58
Hmmm, zasilacz wymieniałem 3 miesiące temu, poniewaź poprzedni się spalił. Co do dysku to obiawy są dokładnie takie same jak mówisz. Co dziwne kiedy uruchamiam komputer z rana tzn po bardzo długiej przerwie moźe on chodzić dowoli, jednak kiedy go wyłączę i ponownie uruchomię np po 30min wtedy się wiesza.
Mailo
Dodano
25.07.2005 21:20:34
masz dysk Samsunga..... a to moze jeszcze oznaczac jedna sprawe..... Te dyski czasem sie same wylaczaja... po czym startuja raz jeszcze (system sie wiesza czasem, czasem nie) POtrafia sie wlaczqac i wylaczac kilkarazy na minute !!!!! niewiedziec dlaczego _ prawdopodobny zasilacz– po takim sfixowaniu dysku reset komputera nic nie daje.... nalezy wylaczyc komputer chwile odczekac i dopiero pozniej startuje..... na innych dyskach niezapobserwowalem Takiego zachowania

Otworz obudowe KOmputera i staraj sie przysluchac czy dys pracuje normalnie i czy w trakcie zawieszenia systemu nierozkreca sie co chwile charakterystycznie stukajac...
TzaR
Dodano
25.07.2005 20:57:10
ok dzieki. A wiesz moze czego dotyczy aux?
Mailo
Dodano
25.07.2005 20:42:38
Moźe lecz nie musi, trzeba sprawdzić na innym zasilaczu. Swoją drogą całkiem WIELKIE te napięcie +12V.
spiderko
Dodano
25.07.2005 20:20:16
mam problem poniewaź po dłuźszej pracy na komputerze system po prostu mi się wiesza. po czym nie chce się włączyć (jednak wentylator dalej chdzi).

postanowilem zbadać temperaturę i sprawdzić wartości zasilania:

być moźe ma to związek z wysokim napięciem dla 12V???
Mailo
Dodano
25.07.2005 19:29:13
chciałem sie tylko upewnić :wink:
dzięki
adik154
Dodano
25.07.2005 00:34:29
EEE tam, jak nie ma innyh błędów z tym związanych to źaden problem, zamyka się poprostu trochę inaczej niź kiedyś... tyle.
spiderko
Dodano
25.07.2005 00:05:39
adik154
Dodano:
24.07.2005 23:37:38
Komentarzy:
10
Strona 1 / 1