Problem ze znikanim wiadomości

Potrzebuję takiego helpa, bo korzystam z dość starego już Office 2000. a konkretniej Microsoft Outlook do rpzeglądania wiadomości. Ostatnio zacząłem zauważać taki problem, że gdy po włączeniu programu wiadomości są ściągane z serwera wcale się nie pojawiają na liście wiadomości. Okienk z przodu mnie informuje (sytuacja z dzisiaj) pokolei ściąga się 5 wiadomości. Następnie jest sygnał otrzymania nowych wiadomości, lecz na liście jest wciąż pusto. I teraz nie mam tych wiadomości jak obejżeć, co gorsza nie wiem od kogo one były i o czym. Na serwerze pusto bo program po ściągnięciu automatycznie czyści serwer

H.E.L.P.
Da radę jeszcze jakkolwiek przywrócić te wiadomości?? albo już chociaż zapobiec aby na przyszłość się tak nie działo

Odpowiedzi: 1

Sprawdź, czy nie masz ustawionych reguł sprawdzania wiadomości na takie, jak np.:

- przenoszenie wiadomości z danego konta do jakiegoś folderu - wtedy tam one mogą być, ale to może być również kosz i wtedy sorry Winnetou, jeśli masz autoopróżnianie kosza (nie mylić z autowypróżnianiem ;) ) podczas wychodzenia z programu;

- kasowanie wiadomości z serwera, jeśli pochodzą od jakiegoś konkretnego nadawcy, mają jakiś tekst w wiadomości, czy też pochodzą z danego konta lub coś jeszcze w tym stylu;

- kasowanie/przenoszenie wiadomości z załącznikami - ale to nie tłumaczyłoby znikania wiadomości bez załączników ;) ;

Druga rzecz, to możliwe (choć raczej mało prawdopodobne), że wina leży po stronie oprogramowania antywirusowego, który wrzuca cały plik z wiadomościami, np. do kwarantanny, bo wykrył w którejś wiadomości wirusa.

Radzę najpierw sprawdzić to pierwsze.

Co do odzyskania utraconych wiadomości, to nawet programy do odzyskiwania plików usuniętych tutaj nic nie pomogą, bo Outlook zapisuje wiadomości w pliku .pst - wszystkie w tym jednym, a więc nie da się chyba nic z tym zrobić (uświadomcie mnie, jeśli się mylę ;) ).
Sprawdź wszystkie inne katalogi, bo może któraś z reguł wiadomości przerzuca je do konkretnego folderu (mówię cały czas o folderach w samym Outlooku, a nie na dysku).

Napisz, czy to coś dało.

P.S.: Jeśli chcesz na przyszłość wyłączyć usuwanie wiadomości z serwera po ich ściągnięciu, to w ustawieniach konta musisz znaleźć tak właśnie nazwaną opcję i ją wyłączyć.

Koziorozec
Dodano
11.05.2006 06:02:27
banyx
Dodano:
11.05.2006 02:34:42
Komentarzy:
1
Strona 1 / 1