Problem ze zmianą rozdzielczości
Witam
Mam pewien problem dotyczący zmiany rozdzielczości.
Na pulpicie mam ustawioną rozdzielczość full HD tj 1920x1080. W grach, gdy rozdzielczość ustawiam na 1920x1080 to obraz jest cały tzn. rozciągnięty po całym monitorze, natomiast gdy chcę zmienić rozdzielczość na mniejszą to pojawiają się czarne pasy po bokach i na górze. Czy w takiej sytuacji obraz nie powinien rozciągać się na cały monitor? Co może być tego przyczyną? Stery do grafy najnowsze.
Chciałbym pograć np. w SC Conviction, ale na 1920x1080 mam tylko max 15 fpsów- komp spełnia wymagania rekomendowane. Nie wiem dlaczego na tej grze tak mam ale na innych, np. DIRT 2 czy CoD MW2 w rozdzielczości 1920x1080 i w ustawieniach jakości obrazu max, mam minimum 30fpsów.
Problem z pasami występuje nawet przy próbie zmiany rozdzielczości na pulpicie. Gdy zmieniam np na 1280x960 to po bokach, na górze i na dole pojawiają się czarne pasy. Jedyną rozdzielczość jaką mogę ustawić to 1920x1080. Na pulpicie może być, ale w niektórych grach rozdzielczość ta powoduje obniżenie wydajności.
Gdy sterowniki nie są zainstalowane to mogę rozdzielczość zmieniać do 1280x720 i obraz jest na całym monitorze, natomiast po instalacji sterowników przy rozdzielczości mniejszej niż 1920x1080 pojawiają się czarne pasy...
System: Windows 7( niedawno instalowany), Grafika: ATI Radeon Mobility HD4670
[B]EDIT:[/B] Po długim "kombinowaniu", kilkakrotnym instalowaniu i odinstalowywaniu sterowników rozwiązałem problem. W aplikacji była opcja, która zarządza skalowaniem obrazu przy zmianie rozdzielczości- chodzi o to czy przy np. zmianie rozdzielczości rozciągnąć obraz na cały monitor, czy wyśrodkować lub zachować współczynnik proporcji (dla osób mniej wtajemniczonych podobną opcję mamy np. przy zmianie tapety- opcja "pozycji"=wyśrodkowana, sąsiadująco lub rozciągnij).
Odpowiedzi: 0
Strona 0 / 0