Problem ze zdalnym pulpitem
Problem był kilka razy poruszany na forum, ale to co u innych działa u mnie nie, a sprawa wygląda tak:
mam 2 kompy, jeden jest na XP pro. i jest serwerem dla drugiego, jest podłączony do netu za pomocą sieciówki, druga sieciówka jest połączona z drugim kompem a tam jes 98 i ogólnie komp jest słaby. Jestem w stanie zdalnie administrować XP z 98, ale odwrotnie nie. Pisze "Być moźe połączenia zdalne są wyłączone lub komp jest zbyt zajęty ... ", przy czym na 98 jest właczone zdalne administrowanie. Jak ktoś moźe pomóc nich pisz. Z góry dzięki
mam 2 kompy, jeden jest na XP pro. i jest serwerem dla drugiego, jest podłączony do netu za pomocą sieciówki, druga sieciówka jest połączona z drugim kompem a tam jes 98 i ogólnie komp jest słaby. Jestem w stanie zdalnie administrować XP z 98, ale odwrotnie nie. Pisze "Być moźe połączenia zdalne są wyłączone lub komp jest zbyt zajęty ... ", przy czym na 98 jest właczone zdalne administrowanie. Jak ktoś moźe pomóc nich pisz. Z góry dzięki
Odpowiedzi: 10
źeby ten port był przekierowany to musi to zrobic administrator sieci?? Znacie jakies inne sposoby na to bo raczej z administratorem internetu to bedzie to niemoźliwe.
Kolega mi powiedział źebym zainstalował w win 2000 pro to –> http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/tools/rdclientdl.mspx ale nie wiem co mi to da i jak to obsłuzyć, specjaliści zobaczcie to :wink:
Prawdopodobnie według mnie jest to Pulpit zdalny ten sam co jest standardowo w XP (start –>programy–>akcesoria–>komunikacja–> pulpit zdalny)
Kolega mi powiedział źebym zainstalował w win 2000 pro to –> http://www.microsoft.com/windowsxp/downloads/tools/rdclientdl.mspx ale nie wiem co mi to da i jak to obsłuzyć, specjaliści zobaczcie to :wink:
Prawdopodobnie według mnie jest to Pulpit zdalny ten sam co jest standardowo w XP (start –>programy–>akcesoria–>komunikacja–> pulpit zdalny)
marcin.mb:a co zrobic jezeli na kom. który ma byc serwerem nie ma zewn. IP??
Na ten komputer musi być przekierowany port 5900 (na tym chodzi ten program).
Dzięki za pomoc wszystki, niestety problem był z sieciówką, którą niestety trzeba było wymienić.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
a co zrobic jezeli na kom. który ma byc serwerem nie ma zewn. IP??
Uźywasz wersji 4.0? Tej jeszcze nie uźywałem więc nie wiem co i jak.
Spróbuj moźe starszej wersji 3.3.7. Na jednym kompie uruchamiam poprostu server a na drugim viewer i wszystko działa jak naleźy.
Spróbuj moźe starszej wersji 3.3.7. Na jednym kompie uruchamiam poprostu server a na drugim viewer i wszystko działa jak naleźy.
dzięki zrobiłem ale jeszcze mam 2 problemy:
1. serwer się uruchamia za pomocą:
VNC Server 4 (Service–Mode) czy VNC Server 4 (User–Mode)
2. Jak zrobiłem za pomocą Service Mode to sie połączyłem ale zamiast 1 okna z pulpitem wyskakuja ciągle nowe okienka źe nie idzie nic zrobić, a za pomoca User Mode wyskakuje błąd Authentication Failure (hasło dobre wpisałem)
1. serwer się uruchamia za pomocą:
VNC Server 4 (Service–Mode) czy VNC Server 4 (User–Mode)
2. Jak zrobiłem za pomocą Service Mode to sie połączyłem ale zamiast 1 okna z pulpitem wyskakuja ciągle nowe okienka źe nie idzie nic zrobić, a za pomoca User Mode wyskakuje błąd Authentication Failure (hasło dobre wpisałem)
marcin.mb:jest jakis poradnik jak zrobić win 2000 pro z VNC aby moźna było go obsługiwać zdalnie za pomoca mojego komp. z XP bo jestem początkujący w tym??
Zainstaluj program na obu komputerach, na tym z win2000 uruchom vnc server, w opcjach ustaw hasło, na winxp uruchamiasz VNC viewer, podajesz ip kompa z win2000, wpisujesz hasło które ustawiłeś przed chwilą i to wszystko. Będziesz w okienku widział pulpit, dalej moźesz na tym kompie robić co ci się tylko podoba.
jest jakis poradnik jak zrobić win 2000 pro z VNC aby moźna było go obsługiwać zdalnie za pomoca mojego komp. z XP bo jestem początkujący w tym??
Nie obsluguje.marcin.mb:czy windows 2000 pro obsługuje pulpit zdalny??
Jest taki maly a dobry program – VNC i sprawdza sie znakomicie. To dotyczy rowniez Redhota.
czy windows 2000 pro obsługuje pulpit zdalny?? Bo mam komputer na tym windowsie i chciałbym się z nim połączyc za pomoca pulpitu zdalnego
Strona 1 / 1