Problem ze zdalnym pulpitem

Po sieci lokalnej wszystko ladnie chodzi, ale problem pojawia sie jak chce sie zalogowac od mojej dziewczyny przez internet.
Przy probie logowania wystepuje blad:

Oboje mamy stale IP. U mnie internet udostepnia komputer z XP pro SP2 i jest tam na firewall'u odblokowany port dla pulpitu zdalnego dla mojego komputera. U dziewczyny internet udostepnia router.

Troszke lepiej jest jak probuje polaczyc sie przez hamachi. Pokazuje sie okinko logowania... wpisuje login i haslo... wisi przez chile i wywala blad ze (nie mam niestety screena) nastapilo rozlaczenie. Na komputerze na ktory sie probuje logowac blokuje sie stacja.

Czy ktos ma pomysl jak rozwiazac ten problem??[/img]

Odpowiedzi: 11

brtx:
ad1. Ha! nigdy z tego nie korzystalem, ale watpie by byla taka mozliwosc w Zdalnym Pulpicie. Moze w VNC ale nie tu :–) Jak masz swobode w forwardowaniu portow postaw jakies FTP ;–)

FTP to mam postawione, ale myslalem ze moze da sie latwiej :)

ad2. Sprawdz opcje zdalnego pulpitu

Jest ustawione ze ma prznosic dziek a cisza jest. Chyba ze gdzies (poza samym okieniekm polaczeni) sa jeszcze jakies opcje?
alex19
Dodano
04.03.2006 22:42:30
ad1. Ha! nigdy z tego nie korzystalem, ale watpie by byla taka mozliwosc w Zdalnym Pulpicie. Moze w VNC ale nie tu :–) Jak masz swobode w forwardowaniu portow postaw jakies FTP ;–)

ad2. Sprawdz opcje zdalnego pulpitu
brtx
Dodano
04.03.2006 16:11:41
Dziala!!! 8)
Dzieki za pomoc :)

A teraz pytanie za 100 punktow: czy da sie jakos kopiowac pliki z jednego pulpitu(zdalny) na drugi(lokalny)? :>
W sumie to jeszcze jedno ;) co moze byc powodem tego ze "nie przechodzi" dzwiek?
alex19
Dodano
03.03.2006 21:09:50
Bede jeszcze grzebal w tym firewallu moze cos znajde :)
alex19
Dodano
02.03.2006 22:14:16
Na moj nos sprawa rozbija sie o konfiguracje bramki i przekierwowanie portów. Robisz cos zle lub cos Ci umyka. Sam mam przyjemnosc(?) nieraz laczyc sie ze zdalnym pulpitem za NAT z wyciagnietymi portami i wszytko smiga.
Pomecz komputer ktory udostepnia internet, moze sporoboj zmienic ICS na jakis proxy (wingate, sygate) tam zarzadzanie przekierowaniem jest o wiele prostsze i bardziej klarowne...
brtx
Dodano
02.03.2006 22:08:15
Zrobilem tak jak pisze na tej stronce i nadal jest to samo :/

Jak sie lacze przez hamachi to pokazuje sie okienko logowania... wisi chwilke... i pokazuje sie:
alex19
Dodano
02.03.2006 18:14:39
http://www.portforward.com/help/personalfirewalls/windowssp2port.htm

oczywiscie zakladam taka sytuacje u Ciebie:

Internet ––––> [WXPSP2] ––––> Komp1

Otwarte porty (wyjatki) na WXP i Komp1
Dodatkowo forwardowanie na Komp1 z (wykonanae na)WXP
brtx
Dodano
02.03.2006 12:57:24
Hmmm... a jak to przekierowac?
Mam otwarty port pod zdalny pulpit dla mojego komputera.
alex19
Dodano
02.03.2006 02:54:17
napisales, ze u Ciebie komputer z wxpsp2 udostepnia neta.
tak wiec jesli chcesz sie polaczyc z jakims innym komputerem niz ten udostepniajacy, samo otwarcie portow nic Ci nie da.
Musisz je jeszcze przekierowac.
brtx
Dodano
02.03.2006 02:51:06
brtx:
A czy to nie jest tak ze na komputerze na ktory chcesz sie zalogowac, nikt inny zalogowany lokalnie byc nie powinien?

No to powinno z automatu wylogowac. Przynajmniej tak sie dzieje jak sie to robi po lokalnej sieci.

Co do samego laczenia – czy port na routerze u dziewczny sa wyforwardowane (TCP i UDP)?

Nie, bo chyba nie ma takiej potrzeby. Ja sie od niej lacze, a nie do niej.
alex19
Dodano
02.03.2006 00:29:27
A czy to nie jest tak ze na komputerze na ktory chcesz sie zalogowac, nikt inny zalogowany lokalnie byc nie powinien?
Co do samego laczenia – czy port na routerze u dziewczny sa wyforwardowane (TCP i UDP)?
brtx
Dodano
01.03.2006 23:01:50
alex19
Dodano:
01.03.2006 21:31:16
Komentarzy:
11
Strona 1 / 1